Varsler mange stengte butikker

I 1982 måtte Frp-toppene drikke melk. Nå er det fare for ny storstreik på Vinmonopolet

Over 1200 av 1857 ansatte på Polet kan bli tatt ut i streik fra lørdag.

MELKEDRIKKERE: Frp's Carl I. Hagen og Fridtjof Frank Gundersen drikker melk under storstreiken i 1982, i mangel av alkohol. Streiken den gang varte i 15 uker og fikk store samfunnsmessige konsekvenser. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix
MELKEDRIKKERE: Frp's Carl I. Hagen og Fridtjof Frank Gundersen drikker melk under storstreiken i 1982, i mangel av alkohol. Streiken den gang varte i 15 uker og fikk store samfunnsmessige konsekvenser. Foto: Erik Thorberg / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har ikke vært streik på Vinmonopolet siden 1986. Men fra lørdag kan det bli en realitet dersom arbeidsgiverorganisasjonen Spekter og flere arbeidstakerorganisasjoner, anført av LO Stat, ikke kommer til enighet.

- Dersom det blir streik, vil det få konsekvenser for kundene, med mange stengte butikker, sier Vinmonopolets kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen til Dagbladet.

Går igjennom lister

Ved nyttår jobbet 1857 personer i Vinmonopolet. Over 1200 av disse, hovedsakelig organisert i Handel og Kontor, blir tatt ut i streik dersom forhandlingene bryter sammen.

«STØTT POLSTREIKA»: «Støtt polstreika» (sic) var parole under den langvarige streiken i 1982. Her heller streikekomiteens formann Håkon Høst demonstrativt ut vin under en pressekonferanse i Oslo. Foto: Henrik Laurvik / NTB Scanpix
«STØTT POLSTREIKA»: «Støtt polstreika» (sic) var parole under den langvarige streiken i 1982. Her heller streikekomiteens formann Håkon Høst demonstrativt ut vin under en pressekonferanse i Oslo. Foto: Henrik Laurvik / NTB Scanpix Vis mer

- Det er klart at det vil påvirke driften, men vi vil gjøre alt vi kan for å minimere konsekvensene, sier Lorentzen.

Polet har allerede fått tilsendt lister over hvilke medarbeidere som blir tatt ut i streik. Nå sitter ledelsen og prøver å finne ut hvordan virkningene av en streik vil fordele seg på de ulike utsalgene.

- Foreløpig vet vi ikke hvor vi må stenge butikker; bemanningsplanen i hver enkelt butikk avgjør, sier Lorentzen - som understreker at også mange butikker vil kunne holde åpent, men trolig med begrenset åpningstid.

Fravær i tillegg

Polets pressesjef Jens Nordahl understreker at konsekvensbildet ved en streik er dynamisk og ikke bare avhengig av antallet som tas ut.

- Med 1800 ansatte er det også alltid fravær: Noen har syke barn, noen har syke foreldre eller blir syke selv, sier han.

Kommunikasjonsrådgiver i LO Stat, Kristian Brustad, opplyser i kveld at partene fremdeles sitter i forhandlinger. Det samme gjør Spekters kommunikasjonssjef Ingvild Dahl Dørnes.

Spekter og arbeidstakerorganisasjonene sitter i en omfattende mekling for ansatte i 13 virksomheter. I tillegg til Vinmonopolet omfattes bl.a. Flytoget, Ruter, Nordlandia Barnehagene og flere av landets studentsamskipnader.

I tillegg til LO Stat forhandler Spekter også med Unio, YS og Lederne. Ved en streik blir til sammen over 2200 personer tatt ut i streik fra lørdag morgen.

Pensjon

Hovedsaken er retten til å forhandle om pensjon. Ifølge LO Stat ønsker Spekter å fjerne forhandlingsretten for pensjon, som 75 prosent av virksomhetene i dag har avtalefestet.

- Vi skal i mekling på store, vanskelige spørsmål. Streikefaren er derfor overhengende, sa Eivind Gran, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder, til NTB tirsdag.

TOMME HYLLER: I 1978 ble hyllene på Polet tømt fordi produksjonen stoppet opp. Foto: NTB Scanpix
TOMME HYLLER: I 1978 ble hyllene på Polet tømt fordi produksjonen stoppet opp. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Streik i Vinmonopolet har ikke forekommet siden 1986, men både i 1978 og 1982 var det langvarige streiker. Spesielt den i 1982 fikk store samfunnsmessige konsekvenser, siden den varte i hele 15 uker, skriver NRK.

Sturla Nordlund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus, nå innlemmet i Folkehelseinstituttet), forteller at alkoholsmuglingen økte kraftig under streiken, og fortsatte på et høyt nivå i flere år etterpå.

Kjørte 40 mil

I begynnelsen var bare produksjonen i Oslo rammet, og det hendte at folk kjørte 40 mil til nærmeste polutsalg på Røros for å kjøpe alkohol. Etter noen uker ble streiken landsomfattende, og alle polutsalgene var stengt i to måneder.

Alkoholforbruket gikk imidlertid ikke ned, skriver NRK. Dette skyldtes nevnte økning i smugling, mer hjemmebrenning og tæring på egne lagre. I tillegg kunne jo folk fremdeles kjøpe øl i butikken.

Ifølge Nordlund i Sirus gikk streiken verst ut over alkoholikerne som var avhengig av betydelige mengder sprit.

- Det var en vanskelig periode for dem. Mange klarte ikke å skaffe nok og slet med abstinenser, sier han til NRK.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer