Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 1989 trakk Russland seg ut av Afghanistan - 265 soldater ble aldri med hjem

- Jeg er overbevist om at flere av dem er i live, men at de er redde for å kontakte oss.

LETER ETTER SAVNEDE: 15 000 sovjetiske soldater mistet livet iløpet av den ti år lange krigen i Afghanistan. Nå vil russerne finne ut hva som skjedde med de som fortsatt er savnet. Foto: JOEL SAGET/AFP
LETER ETTER SAVNEDE: 15 000 sovjetiske soldater mistet livet iløpet av den ti år lange krigen i Afghanistan. Nå vil russerne finne ut hva som skjedde med de som fortsatt er savnet. Foto: JOEL SAGET/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1989 trakk Sovjetunionen seg ut av Afghanistan etter et tiår med krig som kostet 15 000 sovjetiske menn og kvinner livet. 

Nå, 23 år senere, leter russerne fortsatt etter svar på hva som skjedde med 265 soldater som fortsatt er savnet, skriver New York Times.

Da Sovjetunionen trakk seg ut av Afghanistan var skjebnen til vel 300 soldater fortsatt ikke gjort rede for. Av 29 som er funnet har 22 returnert til hjemlandet, mens syv valgte å bli værende i Afghanistan. 

Femten soldater er også hentet opp fra graver i Afghanistan. Fem av disse er så langt identifisert, tre russere og to soldater fra Kasakhstan. Ved hjelp av DNA jobbes det med å finne identiteten til de resterende ti. 

Ber om hjelp Forrige uke åpnet den russiske ambassaden dørene for afghanske journalister, noe som er unntaket snarere enn regelen. 

Der fikk journalistene møte Alexander Lavrentyev, visepresidenten i den russiske Krigsveteran-komiteen basert i Moskva. 

- Jeg er overbevist om at flere av dem fortsatt er i live, og at problemet er at de er redde for å kontakte oss, sa Lavrentyev til de fremmøtte.  

Bakgrunnen for dette skal, ifølge Lavrentyev, være at soldatene som deserterte eller valgte å bli igjen i Afghanistan ikke er klar over at de er blitt gitt amnesti som beskytter dem mot straffeforfølgelse.

- De er kanskje heller ikke klar over at dersom de velger å komme hjem så kan de får medisinsk hjelp.

Målet til Krigsveteran-komiteen er å hjelpe familiene til de soldatene hvis skjebne fortsatt er uviss. Han henvendte seg spesielt til de afghanske journalistene, ettersom de kan snakke med langt flere enn komiteen, og kan reise til områder som nok en gang er konflikt-soner, men der sovjetsoldater kan ligge i graver uten navn. 

- Deres kjære venter fortsatt på dem. Så denne konferansen er ment for å be om hjelp, sa Lavrentyev.

Ifølge kilder i bøker om krigen som varte fra 1979-89 skal flere soldater ha konvertert til Islam, giftet seg med afghanske kvinner, og ha valgt å starte nye liv i landet. En del flyktet dessuten til Pakistan, Sør-Afrika og Europa.

Åpner gamle sår - Noen ganger spør folk hvorfor jeg jobber med å åpne gamle sår. Svaret mitt er alltid det samme; gå til moren som har mistet sin sønn, og hun vil fortelle historien hans, sier Lavrentyev.

20 ÅR ETTER: Russiske veteraner skåler i vodka i på 20-årsdagen for tilbaketrekningen i 2009. Foto: AFP
20 ÅR ETTER: Russiske veteraner skåler i vodka i på 20-årsdagen for tilbaketrekningen i 2009. Foto: AFP Vis mer

- Slike familier har ventet på avsluttende kapitler på historien i to tiår; er vår sønn, vår bror død?

Lavrentyev understreket viktigheten av å gjøre dette arbeidet nå, ettersom de som husker krigen er i ferd med å dø ut. Forventet levealder for afghanske menn er 50 år. 

Mange var muslimer Flere soldater på den sovjetiske siden var muslimer, gjerne fra deler av Sovjet som grenset mot Afghanistan. Den emosjonelle påkjenningen av å måtte kjempe mot Afghanske muslimer, som mente de kjempet en hellig krig, var spesielt sterk for disse.

En del av avhopperne var muslimer, men også etniske russere valgte å bli i Afghanistan. En del av disse konverterte til islam.

Lavrentyev understreket for de fremmøtte at muslimer som blir gravlagt i Russland skal få en begravelse som er i tråd med religionens skikker.

Den mest kjente konvertitten er en mann kjent som Islamuddin, som konverterte til islam og giftet seg med en afghansk kvinne. Han ble livvakt for en motstander av Taliban, Ahmed Shah Massoud. 

Islamuddin har returnert til Russland med sin kone. Han hjelper nå Krigsveteran-komiteen med å finne gravsteder for falne soldater i de områdene han selv var med å kjempe i.

- Hva er det de sier; en krig er ikke over før den siste soldaten har kommet hjem, sa assisterende militærattaché ved den russiske ambassaden, Dmitry Priynachuck idet han viste inn en av de besøkende.

SLAGMARK På slagmarken ligger fortsatt tanks fra krigen. Foto: JOEL SAGET/AFP
SLAGMARK På slagmarken ligger fortsatt tanks fra krigen. Foto: JOEL SAGET/AFP Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media