Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 1992 døde 53 mennesker under Los Angeles-opprøret. Nå er den siste identifisert

18-åring ble funnet død i nedbrent bilbutikk.

OPPRØR: Opprøret i Los Angeles varte i seks dager og førte til enorme skader. Foto: AP Photo / Nick Ut / NTB scanpix
OPPRØR: Opprøret i Los Angeles varte i seks dager og førte til enorme skader. Foto: AP Photo / Nick Ut / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av april 1992, altså for 25 år siden, brøt det ut voldsomme opptøyer i Los Angeles.

53 mennesker ble drept, men fram til helt nylig var bare 52 av dem identifisert. Fredag offentliggjorde talsperson for rettslegen ved Los Angeles County, Ed Winther, at den også sistemann nå er identifisert, skriver nyhetsbyrået AP.

Ble funnet i nedbrent butikk

18 år gamle Armando Ortiz Hernandez ble funnet inne i en bilbutikk som ble tent på under opptøyene.

Hernandez døde av «inhalasjon av røyk, sot og karbonmonoksid og brannskader».

Han ble identifisert ved at etterforskere klarte å sikre seg ett eneste fingeravtrykk fra 18-åringen.

Opptøyene startet 29. april 1992, klokka kvart over tre på ettermiddagen. Utenfor en rettssal i Simi Valley i Los Angeles, annonserte CNNs reporter at «juryen fant dem alle ikke skyldig».

De frifunnede var fire hvite politimenn som stod tiltalt for å ha banket opp den svarte bygningsarbeideren Rodney King.

Biljakt

Året før, nærmere bestemt 3. mars, kjørte King en bil med to passasjerer i. Bilen tiltrakk seg politiets oppmerksomhet, men det hele utviklet seg til en politijakt.

King, som var straffedømt, ville ikke stopp, fordi han hadde drukket og var bekymret for at kjøring i beruset tilstand ville være et brudd på vilkårene for prøveløslatelse.

Flere politibiler og helikoptre ble etterhvert involvert i jakten. Da King etterhvert ble stanset, nektet han å gå ut av bilen. Dermed ble han dratt ut av bilen og banket opp av fire politikonstabler.

Politimennene hevdet i sin politirapport at de handlet i selvforsvar, men den historien fikk seg et skudd for baugen da at videoopptak, filmet av et tilfeldig vitne, ble vist på TV.

Videoopptaket viste at King var ubevæpnet, ikke gjorde motstand og at volden virket uprovosert.

Frifunnet

Og et drøyt år senere ble altså de fire politibetjentene frifunnet for bruk av overdreven makt. Noe som skapte meget skarpe reaksjoner og ledet til seks dager med opptøyer i den amerikanske storbyen.

I 1993 ble to av de fire politibetjentene dømt til 30 måneders fengsel av en føderal domstol. De ble dønt for å ha brutt Kings borgerrettigheter. De to andre politibetjentene ble frifunnet.

Los Angeles Police Department ble dømt til å betale King 3,8 millioner dollar i oppreisning og erstatning.

Det er anslått at opptøyene førte til skader på over en milliard dollar. Opptøyene ble først stanset da militæret ble satt inn.

Over 11 000 ble arrestert.