I 1995 døde mora på K2. Nå er Tom (30) savnet på «dødsfjellet»

Ingen har vært i kontakt med Tom Ballard og Daniele Nardi siden forrige søndag.

SAVNET: Tom Ballard (bildet) og Daniele Nardi har ikke gitt lyd fra seg siden forrige søndag. Foto: Montane
SAVNET: Tom Ballard (bildet) og Daniele Nardi har ikke gitt lyd fra seg siden forrige søndag. Foto: Montane Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

To europeiske klatrere er savnet på fjellet Nanga Parbat, som også omtales som «dødsfjellet», i pakistanske Himalaya.

Briten Tom Ballard (30) og italienske Daniele Nardi (42) var på vei opp fjellet, som er verdens niende høyeste, da de mistet kontakt med base camp forrige søndag.

Klatreduoen hadde på det tidspunktet tatt seg opp over 6300 meter på fjellet, som måler til sammen 8126 meter.

Vanskelige forhold

Torsdag lyktes et helikopter i å te seg til området de to forsvant fra. Der så de tydelige tegn på at det nylig hadde gått et snøskred, og de så et delvis nedgravd telt, selv om det lå lenger ned og et stykke unna ruta de to klatrerne hadde planlagt å ta.

Værforholdene i fjellet og den anspente situasjonen mellom Pakistan og India har hemmet redningsaksjonen så langt, og så seint som natt til søndag kom det nye meldinger om at redningsoperasjonen måtte utsettes ytterligere på grunn av værforholdene, skriver The Guardian.

Torsdag stengte Pakistan luftrommet etter at to indiske fly hadde blitt skutt ned. Dermed tok det sin tid før man fikk satt inn helikoptre i søket etter klatrerne.

Lørdag skulle det etter planen søkes etter de to klatrerne med en drone, men også det måtte utsettes på grunn av værforholdene.

En gruppe russiske klatrere som var på vei opp K2, nabofjellet, skal også ha tilbudt seg å lete etter Ballard og Nardi, men de måtte gi opp på grunn av stor skredfare på Nanga Parbat.

«Værforholdene i dag tillater ikke søk- og redningsoperasjoner. Forholdene skal være bedre i morgen og da vil vi forsøke igjen», skriver Stefano Pontecorvo, Italias ambassadør i Pakistan, på Twitter.

Mora døde på K2

Det er en ganske liten og eksklusiv gruppe klatrere som tar seg opp på de høyeste toppene i Himalaya, og Ballard og Nardis uvisse skjebne har sendt en sjokkfølelse gjennom dem. Kanskje spesielt fordi dette minner dem om Tom Ballards mor Alison Hargreaves, skriver The Guardian.

Hun var, som sin sønn, en meget god klatrer. Hun tok seg blant annet opp på toppen av Mount Everest i 1995, uten hjelp av oksygen eller andre klatrere.

Men seinere samme år døde Hargreaves på vei ned fra K2, nabofjellet til Nanga Parbat.

På tross av dette valgte altså sønnen å følge samme i sin mors fotspor. I 2016 ble Ballard omtalt av de to klatrerne Jack Geldard og Nick Bown.

«Før vi møtte Tom hadde vi lest masse om ham. Da han var tenåring ramlet vi over hans forsøk på å arrangere en ekspedisjon til K2, for å være den første personen som klatret fjellet om vinteren, og den første til å klatre det alene - et veldig farlig mål», skrev de, før de seinere konkluderte.

«Det er ingen tvil om at en del av Toms motivasjon kommer fra moras arv. Han har valgt de samme fjellene, den samme veien, og han ønsker også å være en profesjonell klatrer».

Krevende forhold

Og de siste ukene har altså Tom Ballard kjempet seg oppover fjellsiden på «dødsfjellet» i svært krevende forhold.

På nettsida til Ballards sponsor beskriver de hvordan de på et tidspunkt må forlate en av campene sine, på grunn av værforholdene.

I tillegg bestemte en av to pakistanere som var med de to klatrerne oppover seg for å klatre ned igjen, fordi han hadde blitt syk.

- Etter heftig snøvær så forandret noe seg inni ham. Mer enn en gang sa han: «Jeg vil ikke miste livet mitt på dette fjellet», sa Nardi til en russisk klatreside.

Også den andre pakistanske klatreren bestemte seg for å avbryte klatringen, på grunn av forholdene.

Selv om de man ikke har hatt kontakt med Ballard og Nardi siden forrige søndag, håper fremdeles de som kjenner dem at de er i live, at de har kommet seg i trygghet et eller annet sted, og at batteriet på satellitt-telefonen de har med seg er flatt, eller at signalet er blokkert av det dårlige været.

«Vær så snill, ha troen og stol på at de er ok», skrev Toms søster, Kate Ballard, på Facebook torsdag, ifølge BBC.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer