SKYLLES I LAND:  Stadig finner folk Lego-deler på strendene i Cornwall i Sørvest-England. Her fra neset Land's End. Foto:Tracey Williams / SWNS.com
SKYLLES I LAND: Stadig finner folk Lego-deler på strendene i Cornwall i Sørvest-England. Her fra neset Land's End. Foto:Tracey Williams / SWNS.comVis mer

I 1997 havnet 4,8 millioner Lego-deler i havet. Fortsatt skyller de innover strendene

- Ting som havner på havets bunn, blir ikke nødvendigvis værende der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 1997 ble lasteskipet «Tokio Express» truffet av en voldsom bølge, som kapteinen omtalte som et «et hundreårsfenomen».

Dette førte til at 62 konteinere ramlet av skipet. En av disse konteinerne inneholdt nesten 4,8 millioner Lego-deler som skulle til New York, skriver BBC.

Men de ble ikke liggende på havets bunn. I dag, 17 år senere, skyller de fortsatt inn mot strendene i Cornwall i Sørvest-England - til glede for store og små.

Dokumenterer Lego-funnene Tracey Williams har opprettet en egen Facebook-side for å dokumentere Lego-funnene. En morsom tilfeldighet er at mange av Lego-delene har et maritimt tema. Det er funnet blant annet sjørøversverd, dykkeutstyr og sjøgress.

- I disse dager er en blekksprut eller en drage det største man kan finne. Jeg vet bare om tre blekkspruter som har blitt funnet. En av dem fant jeg selv i en grotte i Challaborough. Det har blitt en form for konkurranse. Hvis du hører at en nabo har funnet en grønn drage, så ønsker du å dra ut for å finne en selv, sier Williams til BBC.

Hun fikk nylig en e-post fra noen som var bosatt i Melbourne, som sa de hadde funnet svømmeføtter de trodde kunne stamme fra skipet.

100 000 kilometer Havforsker Curtis Ebbesmeyer har faktisk fulgt legoens historie siden kontaineren havnet i havet.

- Mysteriet er hvor de har endt opp. Etter 17 år er det bare sikre funn på kysten av Cornwall, sier han.

Han sier disse legobitene med stor sannsynlighet har endt opp andre steder i verden, selv om det ikke fins bevis på det.

OVERSIKTSBILDE:  Dette er de ulike Lego-delene som har blitt funnet på strendene i Cornwall. Foto: Tracey Williams / SWNS.com
OVERSIKTSBILDE: Dette er de ulike Lego-delene som har blitt funnet på strendene i Cornwall. Foto: Tracey Williams / SWNS.com Vis mer

- Folk har funnet lego på strender i California, men det er feil type Lego. Det er gjerne noe som andre barn har lagt igjen.

Et søppelproblem Han mener legoklossene i teorien kan ha tilbakelagt 100 000 kilometer siden 1997, noe som betyr at de kan befinne seg hvor som helst i verden.

- Det viktigste jeg har lært av denne historien er at ting som havner på havets bunn, ikke nødvendigvis blir værende der, sier han.

Men ikke alle syns det er like fornøyelig. Martin Dorey er mannen bak initiativet «the 2 Minute beach clean», som oppfordrer folk til å rydde søppel på strendene. Han tar også kontakt med selskapene bak produktene som ender opp på strendene rundt omkring på grunn av ulykker og hendelser.

- Jeg vet at det er deres feil at skipene er lastet på den måten. Men selv om slike tap dekkes av forsikringen, så løser ikke det problemet for miljøet, sier han.

EGEN FACEBOOK-SIDE:  Tracey Williams har opprettet en egen Facebook-side for å dokumentere funnene. Foto: Facebook
EGEN FACEBOOK-SIDE: Tracey Williams har opprettet en egen Facebook-side for å dokumentere funnene. Foto: Facebook Vis mer