TRUSSEL: Rundt dette bordet kommer USAs president med en direkte trussel mot Nord-Korea, og lover styrker verden ikke har sett maken til. Video: CNN Vis mer

Trump truer Nord-Korea

I 1999 tok Trump til orde for å bombe Nord-Korea. 18 år seinere truer han Kim med «ild og vrede»

Første gang Donald Trump lekte med tanken om å bli president, uttalte at han var villig til å angripe Nord-Korea. Men han ville prøve å forhandle først, sa han.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Først ville jeg ha forhandlet. Jeg ville ha forhandlet som en galning, og jeg ville ha sørget for at vi fikk den beste avtalen vi kunne ha fått.

Ordene tilhører Donald Trump, men de ble sagt før han ble president. 18 år før han ble president leflet nemlig Trump - offentlig sågar - med tanken om å stille som presidentkandidat.

I 1999 gang var han ikke republikaner, han var - etter alt å dømme - en mulig kandidat for Det libertarianske partiet. Sitatet stammer fra en opptreden på nyhetsprogrammet «Meet the press».

Det kommer rett etter et spørsmål om han ville ha vært villig til å bombe Nord-Korea for å hindre dem i å utvikle atomvåpen.

Svaret til Trump var ja.

- Ingen vil prate om det

I 1999 var Nord-Koreas atomambisjoner velkjente. De var bare noen få år unna å utvikle kjernefysiske våpen. USA oppfattet det da som nå, som en trussel.

Diskusjonen i USA handlet da om hvorvidt amerikanerne skulle fysisk sørge for at Nord-Korea ikke klarte å utvikle våpnene. Én måte man kunne ha gjort det på, var å bombe atomanleggene til Nord-Korea.

En løsning Trump tilsynelatende virket lur, hvis ikke forhandlinger fungerte.

- Ville det ikke ha vært bra å kunne sitte seg ned og virkelig framforhandle noe. Men, hvis den forhandlingen ikke fører fram, bør vi løse problemet nå. Du veit det, alle politikerne veit det, men ingen vil prate om det, sier Trump og sikter til et bombeangrep mot det nordkoreanske diktaturet.

Truet med «ild og vrede»

2017-utgaven av Donald Trump er ikke mildere i tonen hva angår Nord-Korea. 18 år seinere har Nord-Korea utviklet atomvåpen, og forsøker nå å utvikle langdistansemissiler som kan frakte atomstridshoder så langt som til USA.

Kim Jong-un, Nord-Koreas diktator, har dermed tatt opp arven etter sin far, Kim Jong-il.

Nord-Korea skal til og med ha begynt produksjonen av disse små kjernefysiske stridshodene, ifølge The Washington Post, som siterer en gradert rapport fra det amerikanske forsvarets etterretningstjeneste (DIA).

Nyheten fikk Trump til å tenne på alle pluggene i går.

- De vil bli møtt med en ild og en vrede som verden aldri har sett før, sa presidenten.

Tidligere har amerikansk etterretning anslått at det vil ta minst tre år før Nord-Korea kan utvikle interkontinentale raketter som kan nå mål i USA.

Det skal være de siste rakettoppskytingene som har fått DIA til å endre sine konklusjoner. Så sent som den 28. juli, fyrte Kim Jong-uns regime opp en rakett.

Nye sanksjoner

Nyheten kommer etter at FN nylig innførte forsterkede sanksjoner mot landet. Det fikk Nord-Korea til å sverge hevn mot USA - en viktig pådriver for avgjørelsen.

- USA vil betale dyrt for sine grufulle overgrep mot det nordkoreanske folket, lovet Ri Yong Ho, landets utenriksminister, i forbindelse med de forsterkede sanksjoner.

Sanksjonene vil ramme flere av landets viktigste eksportsektorer, deriblant gruvedrift og fiskerivirksomhet.