Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 2000 giftet «førstedamen av helvete» seg med diktatoren i hemmelighet. Nå vil britene frata henne statsborgerskapet

- Denne stillingen kommer ikke med en arbeidsbeskrivelse eller en bruksanvisning.

ASMA AL-ASSAD: Syrias diktator Bashar al-Assad giftet seg i 2000 med britiskfødte Asma al-Assad. Bildet skal være tatt i forbindelse med en kulurfestival i landet i 2005. Foto: AP / NTB Scanpix
ASMA AL-ASSAD: Syrias diktator Bashar al-Assad giftet seg i 2000 med britiskfødte Asma al-Assad. Bildet skal være tatt i forbindelse med en kulurfestival i landet i 2005. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 17. oktober 2016 gjorde Asma al-Assad (41) sitt første tv-intervju på åtte år.

Det var den russiske, statlig eide nyhetskanalen Channel 24 som ble diktatorkonas talerør utad, da hun for første gang kommenterte situasjonen i sitt eget hjemland.

Journalisten innledet med å spørre hvorfor Asma al-Assad har vært stille og holdt seg unna i alle disse årene.

- For min del har dette aldri handlet om preferanser. Jeg har stått ved min manns side fordi overbevisningen min ikke tilsa at jeg skulle gjøre noe annet, svarer 41-åringen med klokkeklar britisk aksent.

Asma og Bashar al-Assad avfotografert i mars 2001, for første gang etter at de giftet seg. Foto: SANA / Reuters / NTB Scanpix
Asma og Bashar al-Assad avfotografert i mars 2001, for første gang etter at de giftet seg. Foto: SANA / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

I løpet av den neste halvtimen stilles det ingen kritiske spørsmål om regimets handlinger i Syria.

Møttes i London

Asma al-Assad, eller Asma al-Akhras som hun het før hun giftet seg med den syriske diktatoren, er født og oppvokst i London. Begge foreldrene kommer opprinnelig fra Homs, men bor fremdeles i Storbritannia, hvor Asmas far, Fawaz Akhras, jobber som kardiolog. Moren, Sahar Otri al-Akhras, er tidligere diplomat og har jobbet ved den syriske ambassaden i London.

Under skolegangen skal vennene til Asma al-Assad ha kalt henne «Emma».

41-åringen og Bashar al-Assad (51) møttes i den britiske hovedstaden mens han utdannet seg til å bli øyelege. Paret giftet seg i all hemmelighet i 2000, like etter at Bashar al-Assad hadde tatt over som president etter sin egen far i Syria.

Deres første sønn kom til verden i 2001. Etter det fødte Asma al-Assad en datter i 2003 og sønn nummer to i 2004.

KORT FORKLART: Syria-ekspert Cecilie Hellestveit forklarer hva presidenten i Syria, Bashar al-Assad, egentlig vil. Video: Per Ervland / Ingrid Cogorno Vis mer

- Jeg hjelper martyrer

I 2016-intervjuet med den russiske tv-kanalen sier Asma al-Assad at det å bli førstedame aldri var en del av karriereplanen hennes.

- Denne stillingen kommer ikke med en arbeidsbeskrivelse eller en bruksanvisning, så jeg bestemte meg for å tilnærme meg stillingen fra en innbyggers perspektiv. Hva kan jeg gjøre for å gjøre landet mitt sterkere og mer rettferdig?

Asma al-Assads svar på det var å gjøre veldedig arbeid, gjennom å starte opp ulike utviklingsprogrammer i det krigsherjede landet.

- Mine prioriteringer i dag er å hjelpe martyrer, skadde soldater og folk som er på flukt på grunn av krigen. Det er på grunn av disse menneskene at Syria fortsatt står oppreist i dag og vi skylder dem å hedre det de har ofret, fortsetter hun.

- Men dette arbeidet nevnes ikke av avisene der ute? De skriver ikke om det veldedige arbeidet ditt eller hva du gjør i dag?, spør den russiske journalisten.

- Jeg tror det er et spørsmål du må stille dem, svarer al-Assad.

«Ond» og «avskyelig»

Den siste tida har hun fått massiv kritikk i kommentarfeltene under bilder som er blitt publisert på Instagram. Særlig etter at det som skal ha vært et kjemisk angrep, tok livet av over 80 personer i Idlib-provinsen i Syria i starten av april.

USAs president Donald Trump er blant dem som mener at Assad-regimet sto bak angrepet. USA svarte med å sende 59 kryssermissiler mot flybasen Syria skal ha utført det kjemiske angrepet fra.

Bashar al-Assad valgte på sin side å kontre med en uttalelse om at USA hadde fabrikkert hele det kjemiske angrepet, slik at landet kunne legitimere et angrep.

En Instagram-konto ved navn «syrianpresidency» skal være den offisielle kontoen til det syriske regimet. I tillegg eksisterer det en konto i førstedamens navn. Hvorvidt dette er en offisiell konto som styres av Asma al-Assad selv, eller om det er en fankonto, vites ikke.

Alle bildene som legges ut på denne kontoen tagges i alle fall med #weloveyouasma (#vielskerdegasma), og på ett av bildene, publisert for fem uker siden, holder Asma al-Assad et nyfødt barn, sammen med det som kan se ut til å være barnets mor.

«*Publiserer et positivt bilde med en baby* *ektemannen bomber og dreper babyer*», har én skrevet i kommentarfeltet.

Og det stopper ikke der - flere grovere kommentarer viser hvor omstridt den 41 år gamle førstedamen er:

«Hvordan kan hun se på dette barnet etter at ektemannen tok livet av så mange barn etter å ha sluppet dødelig gass over uskyldige barn og mennesker. Hvordan kan hun se på barn og føle kjærlighet for dem. Hvis hun elsker dem i hjertet sitt ville hun gjort noe med ektemannen sin.»

«Du er svaret på bortkastet menneskehet. Jeg håper virkelig at gud fjerner deg fra jorda, din onde, avskyelige kvinne.»

Vil stille ultimatum

I helga meldte britiske The Guardian at Storbritannias innenriksminister er bedt om å ta stilling til hvorvidt britiske myndigheter skal frata Asma al-Assad det britiske statsborgerskapet.

Tom Brake, utenrikspolitisk talsperson for britiske Liberaldemokratene, mener at førstedamen ikke har opptrådt som en privatperson i sosiale medier, men som en talsperson for det syriske regimet.

«Boris Johnson har oppfordret andre land til å gjøre mer for å ordne opp i Syria, men britiske myndigheter kan si til Asma al-Assad at hun enten må slutte å bruke posisjonen sin til å forsvare barbariske handlinger, eller at hun mister statsborgerskapet sitt», skriver Brake i et brev til innenriksminister Amber Rudd.

Asma al-Assad leverer mat til et barnehjem i Syrias hovedstad Damaskus i 2013. Bildet ble delt på regimets offisielle Facebook-side. Foto: AFP / NTB Scanpix
Asma al-Assad leverer mat til et barnehjem i Syrias hovedstad Damaskus i 2013. Bildet ble delt på regimets offisielle Facebook-side. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

Parlamentsmedlem for det britiske partiet Tory, Nadhim Zahawi, er blant dem som støtter Brakes forslag.

- Myndighetene tar oppgaven med å beskytte den britiske offentligheten ekstremt alvorlig. Vi kan ikke kommentere individuelle saker, men innenriksministeren kan frata personer statsborgerskapet når det fremmer nasjonale interesser, sier en talsperson i innenriksdepartementet til CNN.

Emine Saner, journalist i The Guardian, oppsummerer det slik: «Storbritannia kan helt klart greie seg uten kvinnen som heier på ektemannens morderiske regime, og som tagger bilder av seg selv på Instagram med #weloveyouasma, så kan det bli beskrevet som 'uakseptabel oppførsel? Over til innenriksdepartementet».

«Hva er bevissthet når du er førstedame av helvete?»

The Guardian skriver at Asma al-Assad har blitt beskrevet både som Syrias «ørkenrose» og som «førstedame av helvete». Førstnevnte var tittelen på et intervju med Assad-paret som ble publisert i motemagasinet Vogue i 2011, som i ettertid ble fjernet fra nettsidene deres.

Asma og Bashar al-Assad før en middag i Paris, i forbindelse med et møte mellom medlemslandene i  Middelhavsunionen i 2008. Foto: AFP / NTB Scanpix
Asma og Bashar al-Assad før en middag i Paris, i forbindelse med et møte mellom medlemslandene i  Middelhavsunionen i 2008. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer

The Atlantic har imidlertid omtalt deler av innholdet, og skriver at Assad-paret blir «hyllet som et kjempedemokratisk, familiefokusert par som ferierer i Europa, fremmer kristendom, er fortrolige med amerikanske kjendiser, som gjorde landet sitt til 'det tryggeste landet i Midtøsten' og som vil gi Syria en 'tydelig profil' (brand essence journ. anm.)».

Intervjuet med Assad-paret ble gjort i desember 2010, av en journalist som i utgangspunktet ikke ville møte dem. Joan Juliet Buck ombestemte seg en stund etter, og i et innlegg publisert på nettsidene til The Telegraph skriver hun at hun ikke kunne vite hva som en stund seinere kom til å skje.

«Jeg hadde ikke lyst til å skrive den saken. Men jeg fullfører alltid det jeg har startet på. Jeg leverte den inn 14. januar, samme dag som president Ben Ali flyktet fra Tunisia. 'Den arabiske våren sprer seg', sa jeg til amerikanske Vogue 21. januar. 'Det er mulig dere vil avvente publisering.' De trodde ikke at den arabiske våren kom til å føre noe sted, og det var behov for artikkelen i marsutgaven, som skulle handle om makt».

FORFALSKET: Bildet av Omran (5) ble selve bildet på Syria-krigen i vår. Men Syrias president Bashar al-Assad hevder bildet er falskt. Video: YouTube/Syrian Presidency via Storyful Vis mer

Buck avslutter det hele med å spørre: «Var hun klar over at hun ved å oppfordre Syrias barn til å ta ansvar for sin egen skjebne, sendte dem rett inn i klørene på ektemannens torturister? Hva er bevissthet når du er førstedame av helvete?».

Ifølge Syrian Network For Human Rights er 206 923 sivile drept av en av de største partene i Syria-krigen mellom mars 2011 og mars 2017.

190 723 av de sivile skal ifølge organisasjonen ha blitt drept av styrkene til det syriske regimet eller av iranske militser.