I 2001 krysset døvstumme Geeta grensen til Pakistan ved et uhell. 15 år senere fant familien henne igjen

Nå blir den indiske jenta endelig gjenforent med familien.

 FANT FAMILIEN ETTER 15 ÅR: Indiske Geeta forvillet seg over grensen til Pakistan i 2001. Nesten femten år senere fant hun familien. Foto: AFP PHOTO/ RIZWAN TABASSUM
FANT FAMILIEN ETTER 15 ÅR: Indiske Geeta forvillet seg over grensen til Pakistan i 2001. Nesten femten år senere fant hun familien. Foto: AFP PHOTO/ RIZWAN TABASSUMVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2001 var døvestumme Geeta fra India bare 11 år gammel da hun vet et uhell krysset grensen til Pakistan. I snart femten år har hun levd og bodd på et barnehjem i Pakistan, og i august ble det gjort forsøk på å spore opp hennes familie i India, etter at inderne aksepterte henne som indisk borger.

Geeta var ikke i stand til å gi navn, adresse eller noen dokumentasjon til de sikkerhetsstyrkene som fant henne nær Pakistans østlige grense mot India i 2001. Hun klarte heller ikke å forklare hvordan hun hadde kommet over grensen.

Siden da har hun vært under omsorgen til stiftelsen Edhi, Pakistans største veldedige organisasjon. De ansatte ved barnehjemmet ga henne navnet, og hun antas å være rundt 22 år gammel.

Mottok bilder Hennes historie fikk framtredende omtale etter sommerens indiske film Bajrangi Bhaijaan, som fortalte historien om en pakistansk jente som ikke kan snakke og er fanget i India.

For ti dager siden mottok Edh svart-hvitt-bilder fra er par i delstaten Bihar i det østlige India. Da Geeta gjenkjente personene på bildet, ba stiftelsen det indiske konsulatet i Pakistan om flere bilder.

- Geeta gjenkjente en søster og en bror umiddelbart, og kjente igjen to andre etter en liten stund, sier styreleder i Edhi-stiftelsen Faisal Edhi til The Express Tribune om bildet av hennes angivelige søsken.

Den indiske utenriksministeren Shushma Swaraj sa på torsdag at Geeta skal komme hjem, men bare etter at en DNA-test kan bekrefte slektskap mellom henne og personene på bildene.

- Geeta vil snart være tilbake i India. Vi har funnet hennes familie og hun vil bli overlevert til dem etter en DNA-test, tvitret Swaraj.

- Geeta er en datter av India, la hun til.

Ikke godkjent som indisk borger før august Hvis resultatene av DNA-testen ikke beviser slektskap med personene på bildet, skal Geeta uansett bli omplassert i en institusjon i India.

Selv om det lenge var fattet mistanke om at Geeta var fra India, var det ikke før i august inderne aksepterte henne som en borger, og sa at hun snart ville bli brakt hjem.

Mens India jobber med å verifisere informasjonen rund Geetas familie, sier Faisal Edhi at forberedelsene for Geetas reise allerede er gjort, og at hun vil forlate Pakistan 26. oktober.

- Geetas reisedokumenter og visum har allerede blitt utstedt, og hun er klar til å endelig reise hjem til sin familie, sier han.

Geetas historie er ikke unik. Etter delingen av India og etableringen av Pakistan i 1947 har det med jevne mellomrom dukket opp historier av familier som ikke har sett hverandre siden delingen.

Det kalde forholdet mellom de to atommaktene gjør det vanskelig for innbyggerne å søke visum for å besøke slektninger på den andre siden av grensen.