Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 2005 ble juveler for 600 millioner stjålet. Nå er sju personer pågrepet

Kledde seg ut som flyplassansatte og slo til mot pansret bil. 

USLIPTE DIAMANTER: For nesten tolv år siden fikk ranerne med seg juveler og uslipte diamanter til en verdi av 600 millioner norske kroner. Illustrasjonsfoto: Stefan Wermuth / Reuters
USLIPTE DIAMANTER: For nesten tolv år siden fikk ranerne med seg juveler og uslipte diamanter til en verdi av 600 millioner norske kroner. Illustrasjonsfoto: Stefan Wermuth / Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fem menn og to kvinner er pågrepet i Amsterdam i Nederland og i Valencia i Spania, mistenkt for et ran som fant sted i februar i 2005.

Politiet mener at de sju mistenkte er tilknyttet ranet hvor diamanter og juveler for en verdi at 67 millioner euro, noe som tilsvarer rundt 600 millioner norske kroner, ble sjålet.

Kledde seg ut

- Politiet pågrep fredag 20. januar og lørdag 21. januar totalt sju personer i forbindelse med diamantranet på Schiphol i 2005 og hvitvasking av penger, opplyser politiet i en pressemelding.

Alle de sju er nederlandske statsborgere.

Væpnede ranere slo i 2005 til mot en pansret KLM-bil i et sikret område av flyplassen Schiphol i Amsterdam.

Alle ranerne skal ha vært utkledd som flyplassansatte og klarte å komme seg ubemerket inn på området. De ranet til seg juvelene idet de ble fraktet over fra verditransportbilen og inn i et fly som skulle til Antwerpen.

KLM-ansatte ble truet med pistol, men ingen ble skadd under ranet.

Et av de største ranene i landets historie

Nederlandske myndigheter satte umiddelbart 25 etterforskere på saken.

Enkelte av diamantene ble funnet i en fluktbil like etterpå, mens resten, verdt rundt 390 millioner, fortsatt er forsvunnet.

Fire andre ble pågrepet kort tid etter hendelsen. Ranet er et av de største i Nederlands historie.

Likheter med ran i 2013

I februar 2013 fant et diamantran sted på flyplassen i Brussel. Flere har sammenliknet de to ranene.

Business Insider skriver at diamantene som ble ranet i begge tilfeller var uslipte, noe som betyr at det er vanskelig å fastsette nøyaktig verdi.

Også i Brussel kledde ranerne seg ut som flyplassansatte og ranet til seg en bil som vanligvis brukes av belgiske sikkerhetsmyndigheter. Ranerne hadde tilgang til rullebanen i 20 minutter før flyet skulle ta av. Denne gangen skulle flyet til Zurich.

Fordi ranerne i begge tilfellet har virket å vite når det var best å slå til, har etterforskerne antydet at de muligens har fått hjelp fra flyplassansatte, ifølge Business Insider.


(Dagbladet / NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media