I 2005 var han på overvåkningskurs hos FBI. Nå nektes John Christian Elden visum til USA

- Det er betenkelig når utenlandske myndigheter går inn i samtaler mellom advokat og klient, sier han.

 - JEG BLE OVERVÅKET:  Advokat John Christian Elden fikk USA-visumet inndratt etter at informasjon begynte å forsvinne fra en Facebook-samtale han hadde med en terrortiltalt klient. Han mener dette var amerikanske sikkerhetsmyndigheter som var inne i samtalen.  Foto: Christian Roth Christensen
- JEG BLE OVERVÅKET: Advokat John Christian Elden fikk USA-visumet inndratt etter at informasjon begynte å forsvinne fra en Facebook-samtale han hadde med en terrortiltalt klient. Han mener dette var amerikanske sikkerhetsmyndigheter som var inne i samtalen. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden januar har USA-visumet til den profilerte strafferettsadvokaten John Christan Elden vært inndratt.

Beskjeden kom bare fire dager etter at han hadde en Facebook-samtale med en terror-tiltalt klient.

- Jeg hadde dialog med en person jeg skulle i retten med i Skien. Han var tiltalt for terrorisme, og spørsmålet var blant annet oppmøte i retten. Dialogen skjedde på Facebook. Umiddelbart ble Facebook-meldingene som han kom med til meg ble slettet av amerikanerne, slik at jeg har en underlig dialog nå hvor hans meldinger er borte mens mine meldinger står der, sier John Christian Elden til TV 2 som først omtalte saken.

Elden har blant annet sikret seg bilder av denne Facebook-samtalen og sier han har dokumentasjon på at det er amerikanske myndigheter som har vært inne i samtalen.

- Det er betenkelig at utenlandske myndigheter går inn i samtaler mellom advokat og klienter, sier Elden om hendelsen til Dagbladet.

Besøkte FBI Det er imidlertid ikke mange år siden situasjonen var snudd på hodet. I 2005 var han blant de toppklassifiserte som fikk lære om hvordan amerikanernes overvåkning foregår.

- Jeg var på FBI-kurs på vegne av norske justismyndigheter og lærte alt om disse overvåkningsprogrammene. Du kan si det er spennende å gå fra toppklassifisert til å bli uthengt av datamaskinen deres. Det dette viser mest er hvor lite klokt det er å basere etterretning på datamaskinen sin, sier Elden.

Siden den gang har Elden blant annet representert Arfan Bhatti som i 2007 ble tiltalt for å ha planlagt et terroranslag mot USAs ambassade. Hvert år arrangerer ambassaden 4. juli-selskap, og mens saken pågikk fikk Elden muntlig beskjed om at han burde holde seg borte fra dette arrangementet til saken var over.

- De er ikke alltid like flinke til å skille mellom advokatens og klientens oppfatning, sier Elden, som presiserer at han anser seg som en venn med ambassaden.

- Jeg tok opp visumet med ambassaden i januar, og da beklaget de og sa at det er Homeland Security som styrer dette. Nå er vi i juni. Jeg anser meg selv som en god venn av ambassaden, men det er ikke Homeland Security sine datamaskiner med meg.

- Blir du invitert til selskapet fortsatt?

- Vi får jo se da i år. Jeg venter i spenning på å se om årets invitasjon dukker opp.

Avslørte overvåkningsprogram Det var i forrige uke at The Guardian og Washington Post kom med den oppsiktsvekkende avsløringen av Barack Obamas massive overvåkningsregime, som Elden nå mener han er offer for.

I 2007 opprettet «avlyttingsbyrået» NSA det topphemmelige overvåkningsprogrammet PRISM, for å kunne snoke i pågående og lagret informasjon fra en rekke store nettjenester. I det topphemmelige lekkede dokumentet framgår det at FBI og NSA har hatt muligheten til å hente ut blant annet epost, lynmeldinger, bilder, videoer, dokumenter, lydfiler, søkehistorikk og logger fra filoverføringer fra helt vanlige brukere.

De ni selskapene som nevnes i lekkasjen er Microsoft (Hotmail), Skype, Facebook, YouTube, Google, Yahoo, Apple, AOL og PalTalk, mens det går fram at Dropbox snart blir innlemmet.