KRITISERER AP: Helseminister Bent Høie kritiserer Ap for å bedrive skitten valgkamp. Det har partiet hans gjort i mange år. Foto:  NTB Scanpix
KRITISERER AP: Helseminister Bent Høie kritiserer Ap for å bedrive skitten valgkamp. Det har partiet hans gjort i mange år. Foto:  NTB ScanpixVis mer

I 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013 og 2016 har Høyre sagt det samme

Anklager Ap for skitten valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag omtalte Dagbladet Bent Høies bekymringer angående skitten valgkamp fra Arbeiderpartiet.

Her kalte han valgkampen i 2013 for tidenes kanskje skitneste valgkamp.

- Mye tyder på at Ap har tenkt å drive en enda verre valgkamp fram mot 2017. Måten de har startet på, kan tyde på det, sa helseministeren og viste til en rekke uttalelser fra Arbeiderpartiets politikere, deriblant Martin Kolberg.

- Ikke arbeidsuhell

Lederen for kontroll- og konstitusjonskomitéen uttalte i juli at regjeringens politikk skaper mer fattigdom og ulikhet, noe som igjen, ifølge Kolberg, fører til mer terror.

- Det er ikke snakk om et arbeidsuhell, anklagen ble gjentatt nå i august, sa Høie i intervjuet der han ba Arbeiderpartiets leder, Jonas Gahr Støre, om å rydde opp i egne rekker.

Dette utspillet er langt ifra unikt fra Høyres side.

- Smitter over på andre

En oversikt fra 2012 viser partiet hans hadde anklaget Arbeiderpartiet for skitten valgkamp nesten hvert eneste år:

2006: Erna Solberg uttaler over for sentralstyret at Jens Stoltenberg tydde til skittkasting for å komme ut av vanskelige situasjoner.

- Dette smitter over på andre og derfor frykter jeg en valgkamp der våre motstandere vil finne på angrepspunkter som ikke er reelle, sa Solberg.

2007: Ved tre anledninger blir sentrale medlemmer av Høyre sitert på at enten SV eller Ap bedriver skitten valgkamp.

2008: Erna Solberg spår den skitneste valgkampen noensinne under tale for Høyres sentralstyre.

Sammenlignet Ap med amerikansk politikk

2010: Jan Tore Sanner, nåværende nestleder i Høyre, omtaler et utspill fra Irene Johansen (Ap) ved å spå starten av en lang og skitten valgkamp fra hennes parti.

2011: Raymond Johansen uttaler at Høyre var bremseklosser i arbeidet mot sosial dumping.

- Arbeiderpartiet har nå startet den lange, skitne valgkampen, der de er mer opptatt av å fortelle løgner om andre partier enn å svare på hva de selv gjør, svarte nåværende nestleder i Høyre, Jan Tore Sanner.

2012: Nicolai Astrup sammenligner Aps valgkamp med amerikansk politikk. Dette etter kritikk vedrørende Høyres ønske om å kutte i regnskogsbevilgninger, Helga Pedersens uttalelser om at Høyre ville tvinge kvinner til å føre barn uten hjerne og påstander om at Høyre ville gjøre barnehageplasser flere tusen kroner dyrere.

- Bevisst strategi

I tillegg kommer Høies nylige bemerkninger angående årets valg og valgkampen i 2013, samt flere Frp-utspill om skitten valgkamp.

Torstein Solberg (Ap) i finanskomitéen mener at det er en bevisst strategi fra regjeringspartiet.

- Høie forsøker å unngå viktig politisk debatt. Generelt synes jeg at norsk politikk ikke er skitten i det hele tatt, sier Solberg til Dagbladet.

Ap-politikeren mener at det Høie kaller sverting i realiteten er eksempler på legitim kritikk mot regjeringen.

- Regjeringens politikk bidrar til økte forskjeller gjennom skattekutt, noe som igjen fører til økte forskjeller. Det kan ha uheldige konsekvenser. Det samme gjelder regjeringens passive likestillingspolitikk og manglende forebygging av voldtekt, mener Solberg.

Mener Ap synliggjør forskjeller

Politikeren sier at Arbeiderpartiet synliggjør de politiske forskjellene mellom seg selv og regjeringen.

Han mener at velgerne fortjener en regjering som gjør det samme.

- Her har vi en regjering som aktivt forsøker å unngå å diskutere politikk, og heller skape en debatt om retorikk. Velgerne fortjener bedre, sier Torstein Solberg til Dagbladet.

Etterlyser svar fra Støre

- Jeg registerer at Støre ikke tar lederansvar og sender en av sine yngste stortingsrepresentanter foran seg i krigen.

Det sier Høyres nestleder, Bent Høie.

Han er skuffet over at ikke Jonas Gahr Støre selv svarer på hans forespørsel om opprydning i Arbeiderpartiet. Politikeren sier at Ap-lederen selv har understreket viktigheten av å ha et godt debattklima.

- Ap er verst i klassen

Her mener han at opposisjonens anklager om at regjeringen gir grobunn for voldtekt og terror ikke er innenfor.

- Ville Støre ha trukket fram disse eksemplene som god valgkamp for sine egne ungdommer? Hvis han mener det er der nivået bør ligge, så har vi et svært ulikt syn på ting, sier Høie.

Overfor Dagbladet, avfeier Høie at Høyre har en bevisst strategi om å omtale Aps valgkamp som skitten.

- Nei, det handler om Arbeiderpartiet, ikke oss. Jeg mener at de er verst i klassen, sier Bent Høie.

Få elementer av amerikansk valgkamp

I likhet med Torstein Solberg, mener retorikkekspert Kjell Lars Berge ved UiO at politikken i Norge ikke er særlig skitten.

Han viser til kommunevalget i 2015 - en valgkamp som han mener var svært lite preget av sverting og drittpakker.

Dette blant annet fordi politikken i Norge er relativt lite polarisert, sammenlignet med andre land.

- Det er få elementer av amerikansk valgkamp i Norge. Vi har ingen Trump her til lands. Jeg opplever at de store partiene i liten grad er pådrivere for polarisert og personorientert debatt, sier Berge.

- Tolker for mye

Berge er enig med Høie om at enkelte av utspillene han trekker fram kan oppfattes som urimelige.

Likevel tror han at Høie tolker for mye ut av uttalelsene.

- Under Stoltenberg, så hadde Arbeiderpartiet et rykte på seg for å være saklige. Det har ikke endret seg stort under Støre, sier Berge, og mener at det er gode grunner til at norsk politikk er som den er.

- Det finnes endel politikere som aktivt søker konflikt og kommer med ugjennomtenkte utspill, men en kan spørre seg om hvor godt de lykkes? Det blir overskrifter av det, men lite resultater, mener Kjell Lars Berge.