HVEM ER SKITNEST I LANDET HER?: Det er Arbeiderpartiet, mener Høyres Erna Solberg. Hun klager hvert år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.
HVEM ER SKITNEST I LANDET HER?: Det er Arbeiderpartiet, mener Høyres Erna Solberg. Hun klager hvert år. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet.Vis mer

I 2006, 2007, 2008, 2010, 2011 og 2012 har Erna sagt det samme

Hvert år anklager Høyre Arbeiderpartiet for å drive med skitten valgkamp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ingen partier har hakk i plata som Høyre. Hvert år de siste åra, med unntak av ett, har partiet beskyldt Ap og SV for å drive skitten valgkamp. Det viser et dykk i avisarkivene.

2012 I 2012 har dritt-beskyldningene haglet. I Dagbladet 28. november raste Høyres Nikolai Astrup mot statsminister Jens Stoltenbergs og miljøminister Bård Vegar Solhjells kritikk mot at Høyre vil kutte i regnskogbevilgningene, Helga Pedersens uttalelse om at Høyre vil tvinge kvinner til å føde barn uten hjerne, Aps påstander om at Høyre vil gjøre barnehageplass flere tusen dyrere og Heikki Holmås´ utspill om at barn i u-land vil dø med Høyres politikk.
- Det er tydelig at Arbeiderpartiet har vært i USA og studert valgkamp, for dette tegner til å bli den skitneste valgkampen noensinne, sa Astrup.

2011 9. april reagerte Høyres Jan Tore Sanner på at partisekretær Raymond Johansen mente Høyre var bremseklosser i arbeidet mot sosial dumping.
- Arbeiderpartiet har nå startet den lange, skitne valgkampen, der de er mer opptatt av å fortelle løgner om andre partier enn å svare på hva de selv gjør.

2010 7. august var Sanner sint på Ap-politiker Irene Johansens påstander om alt som vil bli dyrt og dårlig med Høyre.
- Slikt vil vi få høre mye av i den lange skitne valgkampen Arbeiderpartiet nå legger opp til, sa Sanner.

2009
Høyre tok en pause. Frp tok over.
- Det har vært en skitten valgkamp i den forstand at våre politiske motstandere har gjort hva de kan for å spre løgner om Fremskrittspartiets politikk, sa Per Willy Amundsen 15. september.

2008 I juni spådde Erna Solberg i sin tale til partiets sentralstyre at Arbeiderpartiets valgkamp kom til å bli den skitneste noensinne. Jens Stoltenberg hadde sagt at valget ville bli en folkeavstemning om den norske samfunnsmodellen. Denne gangen slo Stoltenberg tilbake.
- Når Høyre snakker om skitten valgkamp, bør alle lytte, for da er det ekspertene som taler, sa han.

2007 Møkk-bonanza. 11. august var Frp-leder Siv Jensen skuffet over at det lå an til «en skitten valgkamp med avtalebrudd som ingrediens» etter at Arbeiderpartiet mente de hadde knekt «Frp-koden».
4. juli så Per-Kristian Foss «opptakten til det jeg frykter blir en skitten valgkamp». Han reagerte på løgner og feilaktige påstander.
- SV er åpenbart ikke mer USA-kritiske enn at de har plukket opp skitne metoder fra den amerikanske rådgiveren de hyret inn i forrige valgkamp, skrev han i VG.
5.mai siterte Aftenposten Erna Solberg på at hun hadde gått gjennom alle påstandene til Rune Gerhardsen i Oslo Ap.:
- De er feil, alle sammen. Og vi kan bevise det. Jeg frykter det skal bli en skitten valgkamp.
17. april spådde Solberg i Dagens Næringsliv en «stygg og skitten valgkamp».
- Arbeiderpartiet går inn i valgkampen uten å snakke om egen politikk, men ved å spre usannheter om Høyre-styrte kommuner, sa hun, og anklaget Ap for å «rakke ned» på Oslo kommune.
2007 anklaget også KrF Frp for skitten valgkamp. 14. januar sa Knut Arild Hareide:
- Når Fremskrittspartiet velger å spille på fordommer kan det føre til en mer skitten valgkamp.

2006 16. oktober sa Erna Solberg i sin tale til sentralstyret:
- Vi har sett at Stoltenberg tyr til skittkasting for å komme seg ut av vanskelige situasjoner. Dette smitter over på andre og derfor frykter jeg en valgkamp der våre motstandere vil finne på angrepspunkter som ikke er reelle.

Men i gamle dager var ikke Jens Stoltenberg noe bedre. I 2005 var både han og Høyres Jan Tore Sanner sitert på sutring over skitten valgkamp.


- Helt nødvendig
- Vi har i flere år gjort det klart at vi vil snakke om vår egen politikk. Vi vil ikke være med i en konkurranse om å fortelle hvor ille alle andre er, sier nestleder Jan Tore Sanner i Høyre.
- Er det ikke nettopp det dere gjør?
- Dette er helt nødvendig. Ap er desperate på grunn av våre målinger. I det siste har det meste handlet om Høyres politikk. Mye av det som presenteres er faktafeil, sier Sanner.

- Bare spill
Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg avviser at Ap er skittkastere, og mener at beskyldningene om skittent spill er  - et spill.
- Dette avslører at Høyre driver et spill. Vi kommer til å gjøre det vi alltid gjør, presentere vår politikk for velgerne. Høyre må finne seg i at vi viser de politiske forskjellene. De angriper hele tiden oss, sier Jens Stoltenberg til Dagbladet.

- Dette er ikke skittent
- Disse beskyldningene om skitten valgkamp er en form konspirasjons- eller kupp-argumentasjon som ikke er særlig effektivt. Det flytter ikke mange stemmer. Men det kan mane ens egne til kamp, sier retorikkprofessor ved Universitetet i Oslo, Kjell Lars Berge.
- Det å si at Høyre vil tvinge kvinner til å føde barn uten hjerne, er sterk kost. Men det er strengt tatt ikke skittent spill, det er budskap satt på spissen for å belyse konsekvens. Høyre kan jo bare forklare og argumentere imot. Men det kan være at de opplever at Ap har overtaket siden de forvalter en velferdsstat som de fleste slutter opp om, og at det er vanskelig å nå fram til kjernen av politikken, sier Berge.

Han mener at politikken i Norge er nokså ren. Som eksempel på skittent spill, trekker han fram skandalen rundt skattesaken til Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt og hennes mann. Der er det mistanke om at noen i den forrige regjeringen forsøkte å påvirke behandlingen av saken med hensikt å ramme den daværende opposisjonspolitikeren Thorning-Schmidt, og at noen lekket opplysninger til pressen som ledd i forrige valgkampen.

BARE SPILL: Skittent spill-utspill er bare spill, mener Jens Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl.
BARE SPILL: Skittent spill-utspill er bare spill, mener Jens Stoltenberg. Foto: Jacques Hvistendahl. Vis mer