I 2007 dynket eks-mannen Carmen (44) i lut, nå har hun endelig fått sitt nye ansikt

- Det var så alvorlig at ingen av hennes nærmeste kjente henne igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Seks år etter angrepet har sykepleier Carmen Blandin Tarleton (44) fra Vermont nå gjennomgått ansiktstransplantasjonen i Boston, USA.

Og, selv om hun aldri vil kunne få tilbake sitt eget ansikt, er hun, takket være en kvinnelig donor, enda et steg nærmere rehabilitering.

I klippet øverst i denne saken kan du se bildene av hvordan Blandin så ut før hun ble angrepet i 2007, og hvordan legene utførte den revolusjonerende transplatasjonen.
 
- Hadde lave forventninger - Hun var alvorlig brent over 80 prosent av kroppen, så alvorlig at ingen av hennes nærmeste kjente henne igjen. Vi hadde lave forventninger om at Carmen kom til å overleve, men hun er en fighter - og hun har kjempet, sier Dr. Bohdan Pomahac ved Brigham and Women's Hospital.

Det var i 2007 at Blandins eks-mann, ifølge nyhetsbyrået Reuters, dynket henne i lut. Ansiktstransplantasjonen, som fant sted i delstaten Massachussets hovedstad, tok hele 15 timer.

Blandins søster leste under en pressekonferanse opp en uttalelelse fra Carmen, som nå har fått et nytt ansikt.

- En fantastisk gave - Denne er en betydningsfull mulighet i mitt liv, og jeg ønsker å formidle til donoren hvilken fantastisk gave de har gitt meg. Det er fortsatt en lang vei å gå, men jeg føler meg sterk og sikker på at jeg vil håndtere alt som kommer min vei, sier Blandin.

Blandins skjebnesvangre historie er derimot ikke den første av sitt kaliber. Ansiktstransplantasjonen er den femte, bare ved sykehuset i Boston.

Ikke den første Også den kjente, britiske programlederen og modellen Katie Piper (29) har, siden hun ble angrepet med syre i 2008, vært gjennom mer enn 110 operasjoner og transplantasjoner. Hun har fram til i dag fått rekonstruert store deler av ansiktet som den gang etset bort.

 FRA 2008: Carmen Blandin Tarleton (44) ble i 2007 dynket i lut av sin eks-mann. Denne uka fikk hun, takket være en kvinnelig donor, et nytt ansikt. Bildet er fra juli 2011. Foto: AP / Brigham and Women's Hospital / NTB Scanpix
FRA 2008: Carmen Blandin Tarleton (44) ble i 2007 dynket i lut av sin eks-mann. Denne uka fikk hun, takket være en kvinnelig donor, et nytt ansikt. Bildet er fra juli 2011. Foto: AP / Brigham and Women's Hospital / NTB Scanpix Vis mer

En belgisk, 47 år gammel tobarnsmor, Patricia Lefranc, lå i koma i tre måneder og gjennomgikk 86 operasjoner, etter at hun ble syreangrepet av en tidligere elsker, ifølge britiske Daily Mail.

Hun har forklart at han sto og ventet på henne da hun kom ut av en heis i en forstad til Brüssel. Han skal deretter ha sprayet svovelsyre over hodet og overkroppen hennes.