Norges klimamål

I 2008 ga politikerne sitt løfte til Stortinget, nå vil de helst ikke snakke om det. - Vi har bedratt oss selv

Frykten for at 2020-løftet brytes, øker for hver dag som går.

HÅPEFULLE: Dagfinn Høybråten (KrF), Erna Solberg (H) og Olav Akselsen (Ap) var blant dem som skrev under på avtalen om et klimaforlik i Stortinget i 2008. Nå er alt håp om å nå målene for 2020 i ferd med renne ut. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX .
HÅPEFULLE: Dagfinn Høybråten (KrF), Erna Solberg (H) og Olav Akselsen (Ap) var blant dem som skrev under på avtalen om et klimaforlik i Stortinget i 2008. Nå er alt håp om å nå målene for 2020 i ferd med renne ut. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX . Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): «Når datoen nærmer seg og vi ser at det blir vanskelig, slutter vi å snakke om dette målet, og setter i stedet nye mål enda lenger fram. Slik har vi bedratt oss selv flere ganger.»

Dette er Jens Stoltenbergs dom over norske politikeres tilnærming til klimaforpliktelser fra tida han var aktiv i norsk politikk, og står skrevet i hans nye selvbiografi «Min Historie».

Nå kan historien være i ferd med å gjenta seg. Stortinget har i dag to sentrale kimamål å forholde seg til: 2020-målene og 2030-målene (se egen faktaboks).

Men selv om Stortinget har forpliktet seg til målene for 2020 gjennom to stortingsvedtak, og regjeringen og samarbeidspartiene seinere har forpliktet seg til å forsterke disse, er det nå i praksis nærmest umulig å nå disse målene.

Som resultat av dette unngår stadig flere politikere å snakke om 2020-målene. I stedet retter de fokus mot 2030-målene, samtidig som delegasjoner fra hele verden er nå på vei til Marokko for en ny runde med klimaforhandlinger.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer