DYRT: I 2010 kjøpte Laszlo Hanyecz to pizzaer med 10 000 bitcoins. Den gang tilsvarte det omlag 300 kroner. Siden den gang har kursen skutt til himmels, og i dag ville regningen kommet på i overkant av 180 millioner kroner. Foto: Laszlo Hanyecz
DYRT: I 2010 kjøpte Laszlo Hanyecz to pizzaer med 10 000 bitcoins. Den gang tilsvarte det omlag 300 kroner. Siden den gang har kursen skutt til himmels, og i dag ville regningen kommet på i overkant av 180 millioner kroner. Foto: Laszlo HanyeczVis mer

«Bitcoin Pizza Day»

I 2010 kjøpte han disse to pizzaene. I dag hadde regninga kommet på 182 millioner kroner

- Ingen visste at det skulle bli så stort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er en situasjon de aller fleste av oss kan kjenne seg igjen i. Man er sulten, har kanskje lyst på en pizza, og er villig til å betale nesten hva som helst for å få den levert på døra.

Ei regning omtrent like mange av oss vet kan bli av det dyre slaget.

Likevel er det få som kan skilte med å ha kjøpt dyrere pizza enn Laszlo Hanyecz. En pizza-transaksjon som på denne dag blir feiret verden over.

10 000

I dag er det nemlig helt nøyaktig sju år siden programutvikleren fra Jacksonville i Florida betalte 10 000 av den digitale valutaen bitcoins for å få to pizzaer fra restaurantkjeden Papa John's levert på døra.

Den gang var ikke bitcoin store greiene, og Hanyecz regnet med at bitcoinene han hadde generert på sin datamaskin var verdt omlag 40 amerikanske dollar. Hele samtalen i sin helhet kan leses på forumet til bitcointalk.

Lenge sleit Hanyecz med å få noen til å ordne pizza for ham, men til slutt fant han altså noen som gjennomførte bestillingen, og den sultne programutvikleren kunne endelig gjøre det han selv skrev at han ønsket seg:

«Jeg synes bare det ville vært gøy om jeg kunne si at jeg betalte for en pizza med bitcoins.»

Han la også ut bilde av måltidet, og takket for leveringen.

Dyr pizza

Hva brukeren ved navn «Jercos», som fikk de 10 000 bitcoinene, gjorde med sin virtuelle betaling er uvisst, men det som er sikkert er at verdien på denne har økt.

Betraktelig.

Fra å være en kuriositet for de spesielt interesserte, har prisen skutt i været. I dag er en bitcoin verdt 18 273 kroner, og pizzaregninga til Hanycecz har økt tilsvarende til 182 732 754 kroner.

I 2013 var Nick Bilton i New York Times i kontakt med Hanyecz, og spurte hva han tenkte om å ha brukt 50 millioner kroner (etter den daværende kursen) på to pizzaer. Han tok det bemerkelsesverdig pent.

- Det var ikke sånn at bitcoins hadde noen reell verdi på den tiden, så tanken på å bytte dem inn mot pizza var veldig kul. Ingen visste at det skulle bli så stort. Jeg angrer egentlig ikke, sa han, og la til at han solgte sine resterende bitcoins da kursen var litt i overkant av åtte kroner.

Det ga ham penger til å kjøpe en ny datamaskin, så alt i alt var han ganske fornøyd.

Opphav og bruk

Bitcoin dukket opp etter finanskrisen og er oppfunnet av en mystisk nettguru med pseudonymet Satoshi Nakamoto.

Det spekuleres i om australske Craig Steven Wright er mannen som står bak oppfinnelsen, selv om dette er vanskelig å verifisere 100 prosent.

Valutaen genereres av dataprogrammer som setter begrensninger på hvor store beløp som skapes. Betalingssystemet har ingen sentralisert struktur, og overvåkes derfor ikke på lik linje med annen valuta.

Nettopp derfor brukes valutaen ofte i lysky virksomhet da den er vanskeligere å spore. Den kan blant annet brukes for å finansiere terror eller i handel med ulovlige varer på det mørke nettet, og så sent som for et par uker siden ble løsepengene for utpressingsviruset som spredde seg til store deler av verden innkrevt i bitcoins.

Og når det gjelder Hanyecz har ikke folk glemt ham. Hvert eneste år feires «Bitcoin Pizza Day» til hans ære, og ved jevne mellomrom dukker det opp tråder på Reddit der flere brukere prøver å finne ut hvordan det går med ham i dag.