Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 2010 skal milliardæren ha lagt ut en skatt i Rocky Mountains. Nå har den dødelige jakten krevd fire liv

Skatten som er verdt over 15 millioner norske kroner skal være gjemt i den nordamerikanske fjellkjeden Rocky Mountains.

OMKOMMER PÅ SKATTEJAKT: For åtte år siden la Forrest Fenn (87) angivelig ut en skattekiste med verdier på 15 millioner kroner. Siden den gang har fire personer mistet livet på skattejakten. Foto: Luis Sanchez Saturno / Santa Fe New Mexican / AP / NTB scanpix
OMKOMMER PÅ SKATTEJAKT: For åtte år siden la Forrest Fenn (87) angivelig ut en skattekiste med verdier på 15 millioner kroner. Siden den gang har fire personer mistet livet på skattejakten. Foto: Luis Sanchez Saturno / Santa Fe New Mexican / AP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En person ble denne måneden funnet død i jakten på skatten til Forrest Fenn (87). Jeff Murphy (53) forsvant i juni. Nå har amerikanske myndigheter offentliggjort omstendighetene rundt dødsfallet hans.

Murphy (53) skal ifølge The Telegraph ha gått fjelltur i Yellowstone nasjonalpark da han falt 152 meter ned en steinete skråning og mistet livet.

53-åringen er den fjerde personen som omkommer på leting etter skattekisten som sies å være fylt med gull og edle stener, hundrevis og sjeldne mynter, gullklumper, antikke smykker, rubiner og smaragder.

Skatten, som tilsvarer mer enn to millioner dollar (omlag 15 millioner norske kroner journ.anm), skal nemlig være gjemt i Rocky Mountains. Fjellkjeden er 5 000 kilometer lang og strekker seg fra New Mexico langs vestlige deler av USA og Canada til Alaska.

Skatten skal være plassert i enten New Mexico, Colorado, Wyoming eller Montana.

Godt gjemt

OMKOM: Jeff Murphy (53) er skattejaktens nyligste offer. Foto: Yellowstone nasjonalpark
OMKOM: Jeff Murphy (53) er skattejaktens nyligste offer. Foto: Yellowstone nasjonalpark Vis mer

Historien begynte for 25 år siden da Fenn ble diagnosert med kreft og fikk beskjed om at han hadde få år igjen å leve. Han bestemte seg for å fylle en kiste med sine kjæreste eiendeler og gjemme den før sin død.

Milliardæren brukte årevis på å fylle kisten. Han sier han lagde skattejakten fordi «han liker et godt mysterium» og fordi han «vil gi folk håp».

Da han brått og uventet ble frisk bestemte han seg, i stedet for å beholde skatten, å gjemme den i fjellene nord for Santa Fe i New Mexico i 2010.

I 2011 utga 87-åringen den kryptiske diktboken «The Thrill of the Chase», som skal inspirere og gi søkerne ledetråder i jakten på skattekisten, skriver The Guardian.

- Les ledetrådene i diktet og se kartet over Rocky Mountains i sammenheng med det. Skatten venter på personen som kan få linjene til å krysse hverandre på riktig punkt, sier han i et intervju med Bussiness Insider.

Har vært nære å finne den
​Ifølge Fenn får finneren gullet og edelstenene til odel og eie. Siden han la ut skatten for åtte år siden har derfor tusenvis av mennesker vært på jakt etter den.

Flere har også hevdet å ha funnet den, men ingen har oppgitt bevis som støtter opp om påstandene. I en uttalelse fra juli 2017 uttalte Fenn at skatten fremdeles er skjult der den ble lagt for åtte år siden.

- Ingen har gitt meg ledetrådene i riktig rekkefølge, sier han.

Han bekrefter derimot at søk har blitt gjort så nært som 60 meter unna skatten. Mange har også oppholdt seg bare 150 meter unna.

- Ukontrollert og farlig jakt

MISTET LIVET I JAKTEN: Randy Bilyeu og hunden Leo ble funnet omkommet syv måneder etter de begynte letingen. Foto: Santa fe politikontor
MISTET LIVET I JAKTEN: Randy Bilyeu og hunden Leo ble funnet omkommet syv måneder etter de begynte letingen. Foto: Santa fe politikontor Vis mer

Hittil har fire menneskeliv gått tapt i jakten. 5. januar i år satte Randy Bilyeu (54) ifølge venner en flåte ut på elven vest for Santa Fe. Sammen med hunden Leo skulle han jakte på den etter hvert ganske så berømte skatten, men så kom en vinterstorm.

Det gikk en hel uke før en bekymret venn av ham kontaktet ekskonen hans, Linda Bilyeu. Hun meldte ham savnet 14. januar.

Etter at Bilyeu forsvant bidro Fenn selv i letingen.

- Det plaget meg. Jeg har tidligere sagt at ingen bør lete etter skatten om vinteren. Jeg vil at all snøen skal smelte før folk går ut der. Jeg føler meg ikke ansvarlig for det som har skjedd, men jeg ville delta i letingen, sa Fenn til People Magazine.

Ifølge The Guardian ble mannen funnet død syv måneder etter at han forsvant. Levningene hans ble oppdaget i byen Santa Fe i New Mexico.

Bilyeus ekskone omtalte det samme året skattejakten som «latterlig, ukontrollert, farlig» og sa at den «bør stoppes umiddelbart».

To nye ofre

Det gjorde den imidlertid ikke, og i overkant av et år senere forsvant pastor Paris Wallace (52) da han også bega seg ut på den verdenskjente jakten. Det skriver NBC News. Familien ble bekymret da han ikke møtte opp i et familieselskap den påfølgende uken.

ERIC ASHBY: 31-åringen var savnet i ti dager før politiet fant levningene hans. Foto: Santa fe politikontor
ERIC ASHBY: 31-åringen var savnet i ti dager før politiet fant levningene hans. Foto: Santa fe politikontor Vis mer

Kort tid senere ble Wallaces bil funnet i nærheten av Taos Junction-broen i New Mexico. Politiet fant kvitteringer i bilen som indikerte at pastoren hadde gått til innkjøp av tau og annet fjellutstyr.

Elleve kilometer unna bilen ble levningene av mannen funnet.

Skattejaktens tredje offer ble 31 år gamle Eric Ashby. Han forsvant i juni 2017.

- Han elsket å løse gåter, så da han hørte om Fenns skatt, så ble han selvsagt interessert, sa Lisa Ashbys søster i en pressemelding.

Ifølge NBC News flyttet mannen til Colorado i april 2016. Målet var å finne skatten. Han ble sist sett 28. juni mens han og noen venner av ham raftet gjennom Arkansaselven, skrev politiet i en pressemelding. Båten kantret, og Ashby kom ikke opp igjen.

Han ble funnet død i underkant av 25 kilometer unna åstedet.

Fenn kondolerer

Politiet i delstaten New Mexico i USA har flere ganger oppfordret Fenn til å avslutte skattejakten. Fenn avviser kritikken og påstandene om at skattejakten bør stoppes fordi den er farlig.

Samtidig understreker han at skatten ikke er gjemt en plass en 80 år gammel mann ikke kommer til, skriver Bussiness Insider.

- Jeg forventet selvsagt ikke at noen skulle omkomme i skattejakten, men jeg svarer følgende: Dersom en jeger går inn i fjellene for å jakte hjort og forsvinner, skal vi da stoppe hjortejakta? og dersom noen drukner i et svømmebasseng, skal vi da tømme bassenget, eller lære folk å svømme?, svarer Fenn til New York Times.

Han ber de som begir seg ut på skattejakt om å være forsiktige. Samtidig sender han hilsener til familiene som har mistet folk i jakten.

Murphys kone, Erica Murphy, sier hun ikke klandrer Fenn for mannens bortgang. Hun vil heller ikke hindre andre nysgjerrige sjeler i å lete etter den skjulte skatten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!