FRIGITT: Det svenske gisselet Johan Gustafsson er frigitt i Mali, bekrefter utenriksminister Margot Wallström. Foto: TT / NTB Scanpix
FRIGITT: Det svenske gisselet Johan Gustafsson er frigitt i Mali, bekrefter utenriksminister Margot Wallström. Foto: TT / NTB ScanpixVis mer

I 2011 ble svensken (42) kidnappet i Mali. Nå har al-Qaida frigitt ham

Sitter i fly på vei til Sverige, ifølge svenske medier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En 42 år gammel svenske har blitt frigitt fra AQIM, den nordafrikanske grenen av al-Qaida.

Det melder svenske Expressen. Svenske UD bekrefter saken.

Det var i 2011 at Johan Gustafsson ble kidnappet i Timbuktu i Mali. Han var på motorsykkelferie i landet, og var på en restaurant da han ble tatt til fange av AQIM.

AQIM står for al-Qaida i det islamske Maghreb.

- Det er med enorm glede jeg kan meddele at han er sluppet fri og gjenforent med familien sin, sier Sveriges utenriksminister, Margot Wallström til Sveriges Radio.

Kidnappet fra restaurant

Gustafsson ble kidnappet med sine venner, en nederlender og en sørafrikaner 25. november. Under kidnappingen ble en tysk statsborger skutt og drept.

To uker seinere, 9. desember, tok Aqim på seg ansvaret for kidnappingen. De slapp et bilde av 42-åringen. Siden den gang har terrorgruppa kun gitt noen få oppdateringer om Gustafsson.

Flere ganger har Sverige fryktet det verste.

Mandag ettermiddag, da Expressen først meldte om løslatelsen, var Gustafsson på vei hjem til Sverige i et fly. Han ventes å lande på Arlanda utenfor Stockholm en gang i kveld.

Det blir første gang han får se familien sin på seks år.

Få oppdateringer

Den første gangen AQIM ga en oppdatering om Gustafsson etter kidnappingen, var 13. juli 2012, ifølge Expressen. Da figurerte Gustafsson i en video hvor han holdt et brev som var datert flere måneder tidligere, 28. januar samme år.

I videoen sa han at han var blitt tatt som gissel av al-Qaida, men at han hadde det etter forholdene bra.

19. desember året etter slapp AQIM enda en video hvor Gustafsson figurerte. Nå var han sammen med seks andre vestlige statsborgere og alle tryglet om hjelp.

Året etter, i august 2014, fikk familien til Gustafsson sende ham et brev. Da skal 42-åringen ha blitt holdt fanget et sted i Sahara.

Reddet

Nesten et år seinere, 6. april 2015, tok historien en ny vending. Da ble nederlenderen Gustafsson ble kidnappet med, reddet av franske spesialstyrker. En måned seinere, i juni, slapp AQIM enda en film av Gustafsson.

I videoen ble det sagt at 42-åringen hadde klart å rømme fra terroristene, men ble tatt til fange igjen kort tid etter, ifølge Expressen.

Nå var prisen for Gustafssons løslatelse en byttehandel: AQIM-fanger mot svensken.

Omstendighetene rundt Gustafssons løslatelse er ikke kjent.