I 2011 satt han fanget 44 dager i Libya. I 2012 ble han kidnappet i Syria. Nå er han henrettet av IS

Tatt av Kadhafi-styrker i 2011.

FRILANSJOURNALIST: James Foley er drept av IS. Arkivfoto: AFP / NICOLE TUNG / NTB scanpix
FRILANSJOURNALIST: James Foley er drept av IS. Arkivfoto: AFP / NICOLE TUNG / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den amerikanske journalisten James Foley, som er halshugget og drept av terrororganisasjonen IS, satt nesten to år i fangenskap, etter at han ble kidnappet i Syria i november 2012.

Kidnappingen i 2012 var ikke første gang han ble tatt til fange i en krigssone.

Skulle til fronten Foley har jobbet som frilansjournalist i blant annet Syria, Irak og Libya. Da han jobbet i sistnevnte land i 2011 ble han tatt til fange av styrker fra Kadhafi-regimet, mens han og flere reportere var ute med en gruppe opprørere. Etter at han ble løslatt, fortalte han om opplevelsen i et intervju med CBS.

- Vi var ute for å se hva som skjedde ved fronten. Det er viktig i denne type krig å se om det opprørene sier er sant, sa Foley.
 
- Den dagen haiket vi til fronten, og ble fortalt at Kadhafis styrker var veldig nære. Plutselig kom de over en bakketopp, og vi ble beskutt og måtte overgi oss.

Dratt inn i bil Den sørafrikanske journalisten Anton Hammerl ble skutt, og trolig drept. Foley lå på bakken etter angrepet.

- Jeg hoppet opp og prøvde å si at vi var journalister. Da så jeg at Anton var skutt. Jeg ble slått med en geværkolbe, og dratt inn i en bil, sier han.

PÅ JOBB: Dette bildet er tatt fra en av Foleys videoer fra Aleppo i Syria i 2012. Arkivfoto: AFPTV / JAMES FOLEY / NTB scanpix
PÅ JOBB: Dette bildet er tatt fra en av Foleys videoer fra Aleppo i Syria i 2012. Arkivfoto: AFPTV / JAMES FOLEY / NTB scanpix Vis mer

Foley satt da 44 dager i fangenskap.

- Vi ble beskyldt for å være spioner. Vi måtte bare fortelle sannheten. Hvem vi jobbet for, og hva vi hadde publisert. Vi ble spurt det samme om og om igjen, sa han.

- Det verste var å ikke kunne rapportere om det som hadde skjedd.

- Vil angre Blant Foleys oppdragsgivere var avisa Global Post og nyhetsbyrået AFP. Nettstedet National Journal har publisert flere av videoene Foley har laget fra krigsområdene.

I et intervju med nyhetsbyrået AP i mai 2011 fortalte Foley at han angret på det som skjedde den dagen han ble tatt til fange i Libya, og Hammerl trolig ble drept.

DREPT: IS har publisert en grufull video av henrettelsen. Foto: REUTERS/ NTB scanpix
DREPT: IS har publisert en grufull video av henrettelsen. Foto: REUTERS/ NTB scanpix Vis mer

- Jeg vil angre på den dagen resten av livet mitt. Jeg vil alltid analysere det som skjedde med Anton, sa han.

IS varsler ny henrettelse Foley skrev selv i etterkant at han ble behandlet relativt bra mens han var i fangenskap i Libya.

Hvordan han ble behandlet etter at han ble tatt til fange i Syria, er det ingen informasjon om. Men fangenskapet endte altså på verst mulig måte.

I videoen av halshuggingen som IS har publisert hevder de Foley ble drept fordi USAs president Barack Obama ga ordre om flyangrep mot IS-stillinger i Nord-Irak.

Videoen viser også den kidnappede frilansjournalisten Steven Sotloff, skriver CNN, og terroristene advarer om at han vil være neste offer, hvis ikke USA stopper bombeangrepene mot IS. Sotloff ble kidnappet i nærheten av grensa mellom Syria og Tyrkia i august 2013.

I SYRIA: Global Post publiserte dette bildet etter at Foley forsvant. Foto: EPA / Nicole Tung / NTB scanpix
I SYRIA: Global Post publiserte dette bildet etter at Foley forsvant. Foto: EPA / Nicole Tung / NTB scanpix Vis mer
KRIGSOMRÅDER: Bilde hentet fra Foleys video fra Aleppo i august 2012. Foto: AFPTV / JAMES FOLEY / NTB scanpix
KRIGSOMRÅDER: Bilde hentet fra Foleys video fra Aleppo i august 2012. Foto: AFPTV / JAMES FOLEY / NTB scanpix Vis mer