Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 2012 slaktet han norsk Kina-unnfallenhet - nå vil han ikke møte Dalai Lama

- En politikk som Chamberlains, mener Odelstingets tidligere visepresident.

TIBET-FORKJEMPER: - Dette er ikke et spørsmål om knefall for kinesiske myndigheter overhodet, sa stortingspresident Olemic Thommessen igår til NRK om at han ikke vil møte Dalai Lama. Her er han i 2009 - som Tibet-støttespiller på en parlamentarikerkongress i Roma. Foto: Olav Gunnar Ballo
TIBET-FORKJEMPER: - Dette er ikke et spørsmål om knefall for kinesiske myndigheter overhodet, sa stortingspresident Olemic Thommessen igår til NRK om at han ikke vil møte Dalai Lama. Her er han i 2009 - som Tibet-støttespiller på en parlamentarikerkongress i Roma. Foto: Olav Gunnar Ballo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspresident Olemic Thommessen vil ikke møte fredsprisvinner Dalai Lama når han kommer til Norge 7. mai - selv om han har vært sterkt engasjert for Tibet og var leder for Stortingets Tibetkomité fram til i fjor.

- Dette er å tjene norske interesser, sa han i går kveld til NRK Dagsrevyen.

Chamberlain Olav Gunnar Ballo, som var stortingsrepresentant for SV og visepresident i Odelstinget til 2009, delte Thommessens engasjement for Tibet. Han er sjokkert over Thommessens snuoperasjon.

- Det er en politikk omtrent som Chamberlains. Fred i vår tid, sier Ballo, og tenker på den britiske statsministerens uttalelser etter å ha møtt Hitler i 1938.

- Det er en politikk der man bøyer seg og gjør det man tror er taktisk klokt, og kaster menneskerettighetene på båten, sier han.

- Ikke knefall I går forsvarte Thommessen seg mot hard kritikk for å være feig, fra blant andre Aftenposten-kommentator Harald Stanghelle. Thommessen er ikke enig med Stanghelle i at han opptrer ynkelig og er lettskremt.

- Dette er ikke et spørsmål om knefall for kinesiske myndigheter overhodet, sa han til NRK i går. Han mente at for å jobbe for fred og menneskerettigheter, kan ikke Norge være det landet som har det dårligste forholdet til Kina.

Dermed har Thommessen foretatt en markant kursendring.

Unnfallenhet «Ingen vil legge seg ut med penge-maskinen Kina - deres strategi mot det norske politiske miljøet etter utdelingen av Nobelprisen til Liu Xiaobo ser ut til å virke. Kritikk fra deler av norsk næringsliv, lav politisk profil og medienes manglende oppmerksomhet taler sitt tydelige språk», skrev Thommessen i Vårt Land den 5. oktober 2012.

Den gang hadde han liten tro på en slik unnfallenhet.

«Hva er så det langsiktige resultatet av vår og verdenssamfunnets unnfallenhet? Det er i alle fall ikke et bidrag til endring i Kina», skrev Thommessen.

Ikke bare bunad Ballo forteller at han i 2009, som leder i Den norske Tibetkomite, fikk Thommessen med til Roma på en konferanse med Tibets åndelige leder Dalai Lama og blant annet Richard Gere, og var overbevist om at han ville ta engasjementet med seg videre.

- Det er nettopp når han får den typen posisjoner, som stortingspresident, at han bør bruke posisjonen til noe. Han kan ikke bare bruke den til å være bunadskledd ved festlige anledninger, sier Ballo til Dagbladet.

CHAMBERLAIN: - Det er en politikk omtrent som Chamberlains. Fred i vår tid, sier Olav Gunnar Ballo (t.h.) om mannen som etterfulgte ham som leder i Stortingets Tibet-komité, Olemic Thommessen. Her er Ballo i Tibets hovedstad Lhasa med en stortingsdelegasjon i 2008. Foto: Inger Bentzrud/Dagbladet
CHAMBERLAIN: - Det er en politikk omtrent som Chamberlains. Fred i vår tid, sier Olav Gunnar Ballo (t.h.) om mannen som etterfulgte ham som leder i Stortingets Tibet-komité, Olemic Thommessen. Her er Ballo i Tibets hovedstad Lhasa med en stortingsdelegasjon i 2008. Foto: Inger Bentzrud/Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!