ILLUSTRERER: ILLUSTRERER: De amerikanske myndighetene hentet inspirasjon fra Netanyahus FN-opptreden da de lagde illustrasjoner for å vise hvordan den nye atom-avtalen med Iran fungerer. Foto: NTB Scanpix
ILLUSTRERER: ILLUSTRERER: De amerikanske myndighetene hentet inspirasjon fra Netanyahus FN-opptreden da de lagde illustrasjoner for å vise hvordan den nye atom-avtalen med Iran fungerer. Foto: NTB ScanpixVis mer

I 2012 viste Netanyahu fram den iranske atombomba i FN. Nå gjør Det hvite hus narr av ham

Hermer for å vise fram den nye avtalen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ingen hemmelighet at det er delte meninger om hvorvidt atom-avtalen mellom USA og Iran er en god idé.

Barack Obama hyllet framgangen avtalen representerer og i Iran tok folk til gatene for å feire. I Israel derimot var stemningen noe annerledes da den ble omtalt som en «historisk tabbe» og «et dårlig rammeverk» som «vil gjøre verden til et farligere sted».

«Lånte» illustrasjonen Israels president Benjamin Netanyahu har selv sagt at avtalen vil «legitimere Irans atomprogram, styrke Irans økonomi og øke Irans aggresjon og terror i hele Midtøsten og andre steder».

En frykt han også har snakket om flere ganger tidligere. Blant annet da han i 2012 hadde med seg en illustrasjon da han snakket i FN om den iranske atombomba.

Denne illustrasjonen har USA og Det hvite hus nå selv adoptert for å vise hvordan den nye avtalen virker.

Grafikken, som ligger på myndighetenes offisielle sider, viser en bombe med en rød strek lik den Netanyahu tegnet i 2012. Denne skal symbolisere situasjonen før avtalen.

Til høyre er det en tilsvarende bombe med en blå strek lenger ned på bildet. Denne skal da illustrere hvordan klimaet er etter at forhandlingene kom i mål.

Sabotasje-forsøk Det er vanskelig å ikke tolke illustrasjonen som et lite spark i retning den nyvalgte israelske statsministeren etter at han i innspurten av atomforhandlingene, og den hjemlige valgkampen, talte til Kongressen i USA.

En sterkt engasjert Netanyahu advarte mot at avtalen som president Barack Obama forsøkte å forhandle fram, bare ville gjøre det lettere for Iran å utvikle atomvåpen og sette verdensfreden i fare.

Jublende republikanere ga den israelske statsministeren en varm velkomst etter at han var invitert til Washington av presidenten i Representantenes hus, John Boehner.

I tillegg sendte 47 republikanske senatorer et åpent brev til Irans lederskap. Der advarte de om at en eventuell avtale ikke har lengre levetid enn Obamas presidentperiode, som utløper i januar 2017.

Ringte Obama tok også i forrige uke en telefon til Netanyahu for å diskutere den siste utviklingen i atomforhandlingene. 

ILLUSTRERER: De amerikanske myndighetene hentet inspirasjon fra Netanyahus FN-opptreden da de lagde illustrasjoner for å vise hvordan den nye atom-avtalen med Iran fungerer. Foto: whitehouse.gov
ILLUSTRERER: De amerikanske myndighetene hentet inspirasjon fra Netanyahus FN-opptreden da de lagde illustrasjoner for å vise hvordan den nye atom-avtalen med Iran fungerer. Foto: whitehouse.gov Vis mer

Den amerikanske presidenten forsøkte da å berolige Netanyahu med at Israel ikke står alene. Obama sa at fremgangen med å få avtalen på plass ikke fjerner bekymringer om at Iran støtter terrorisme og trusler rettet mot Israel, og at USA derfor støtter Israels sikkerhetsbekymringer, ifølge NTB.

Netanyahu skal ikke ha latt seg berolige og ment at avtalen legger veien åpen for at Iran kan lage kjernefysiske våpen, og at avtalen fortsatt er en trussel mot Israels eksistens.

Sentrale temaer Landene som har deltatt i forhandlingene er USA, England, Frankrike, Tyskland, Russland, Kina og Iran.

Under innspurten har hovedfokus vært på følgende tre sentrale temaer:

• Hvor lenge begrensningene på Irans kjernefysiske aktivitet skal vare utover utgangspunktet på ti år.

• Når og hvordan FN-sanksjonene skal oppheves.

• Hvordan de skal kunne gjeninnføres dersom Iran bryter avtalen.

Sanksjoner De seks stormaktene har ønsket at begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i over ti år.

Samtidig har de sett for seg at de fleste sanksjonene oppheves gradvis, mens sanksjoner rettet mot såkalt atomrelatert teknologi, består for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen.

Iran har krevet at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft.

Irans øverste leder, Ayatollah Ali Khamanei, uttalte seg om avtalen så sent som i dag.

- Jeg er verken for eller mot avtalen, sie han ifølge nyhetsbyrået AFP.

Detaljene i avtalen finnes her.

I første utgave av artikkelen sto det at Det hvite hus og Demokratene ikke var informert om at Netanyahu skulle tale i Kongressen. Det stemmer ikke da den israelske statsministeren først aksepterte invitasjonen etter at administrasjonen var informert.