I 2013 eksploderte meteoren over Russland: - Det kan skje igjen

NASA-sjefen advarer om trusselen meteorer utgjør for jordkloden.

2013: I dette skjermbildet fra et dashbordkamera kan man se meteoren fly gjennom lufta over Tsjebarkul, hvor den landet i en innsjø. Foto: AP Photo/AP Video / NTB Scanpix
2013: I dette skjermbildet fra et dashbordkamera kan man se meteoren fly gjennom lufta over Tsjebarkul, hvor den landet i en innsjø. Foto: AP Photo/AP Video / NTB ScanpixVis mer

Det var under den sjette Planetary Defense-konferansen i Washington D.C at NASA-sjef Jim Bridenstine snakket om faren meteorene utgjør for jordkloden, og viktigheten av å overvåke disse.

Han mener risikoen for at en meteor krasjer her ikke blir tatt alvorlig nok.

- Dette handler ikke om Hollywood. Det handler ikke om film. Det handler om å beskytte den eneste planeten vi per i dag vet det er mulig å leve på, sa NASA-sjef Bridenstine, ifølge CNN.

NASA-SJEF: Jim Bridenstine. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP
NASA-SJEF: Jim Bridenstine. Foto: Chip Somodevilla/Getty Images/AFP Vis mer

Meteor eksploderte i 2013

Bridenstine viste til meteoren som eksploderte over Russland i 2013. Heldigvis for beboerne i den russiske regionen var meteoren relativt porøs og delte seg raskt i mindre fragmenter. Meteoren ble anslått å ha vært 17-20 meter i størrelse. Om den hadde vært mer solid, kunne den ha ført til langt større ødeleggelser.

- Den lyste sterkere enn sola på det tidspunktet den kom inn i jordas atmosfære. Og folk kunne kjenne varmen fra objektet på 62 kilometers avstand, sa Bridenstine.

Totalt trengte 112 mennesker behandling på sykehus på grunn av skader etter hendelsen. De fleste ble truffet av glasskår og bygningsrester etter trykkbølgen som blåste ut tusenvis av vinduer og ødela bygningsfasader i millionbyen Tsjeljabinsk på østsiden av Uralfjellene.

- Da den endelig eksploderte 18 mil over overflaten hadde den 30 ganger energien som atombomba i Hiroshima, sa Bridenstine under konferansen.

Internasjonal øvelse

Videre fortalte Bridenstine at modeller fra NASA viser at liknende hendelser vil skje en gang hvert 60 år.

- Jeg skulle ønske jeg kunne fortelle dere at disse hendelsene er eksepsjonelt unike, men det er de ikke. Disse hendelsene er ikke sjeldne - det skjer.

- Det er opp til oss å være sikre på at vi karakteriserer, oppdager og sporer alle objektene nær jorda som kan være en trussel, fortsatte han.

Terje Wahl, avdelingsdirektør for forskning og jordobservasjon ved Norsk Romsenter, forteller at det nå pågår en internasjonal øvelse nå - blant annet med NASA og den europeiske romorganisasjonen ESA.

- De øver på en situasjon hvor de oppdager at det kommer til å krasje en asteroide på jorda en del år fram i tid. De øver på hvordan man bør koordinere observasjoner og hvordan man skal varsle om slike hendelser.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 16.02.2013 SJOKK: Meteoreksplosjonen over Russland skapte overskrifter verden over. Den uventede nærkontakten med verdensrommets krefter overrasket mange. Her er noen av de beste videoene av dramaet. Vis mer

- Tankevekker

Det har blitt et økt fokus på dette etter hendelsen i 2013, ifølge Wahl.

- Det var heldig at meteoren i Russland ikke var så veldig stor og gjorde begrenset skade. Men det var en tankevekker. Det er potensielt en av de eksistensielle truslene mot jorda, sier han.

I løpet av de siste ti åra har et stort observasjonsprogram jobbet for å finne og kartlegge banene til alle de store asteroidene som kan komme i nærheten av jorda, forteller Wahl.

- Både amerikanerne og europeere i mange land har vært med på denne dugnaden for å kartlegge disse store, potensielt farlige asteroidene.

Fare for mindre asteroider

Ingen av de store asteroidene som har blitt funnet er på kollisjonskurs mot jorda de neste 100 åra.

- Samtidig vet man at det finnes mange mindre asteroider som kan være fra 20-100 meter. De er vanskelige å se mange år i forkant. Der kan man bli overrasket og de kan komme litt uventet, sier Wahl.

27. april i år gikk nummeret på kjente asteroider nær jorda opp til 20 000, ifølge ESA. Det står over 800 «near earth objects» (NEOs) på ESAs Risikoliste. Dette er kjente objekter hvor kollisjonssannsynligheten foreløpig ikke kan settes til null i et perspektiv på hundre år.

Ambisjonen er at man skal kunne varsle i forkant av en slik eksplosjon som fant sted i Russland i 2013.

- Det som skjedde der kan skje igjen. Helst ønsker man å kunne varsle folk i forkant. Det skal være teknisk mulig, men det vil kreve mer koordinert overvåkning av himmelen og en rask evne til å gjøre baneberegninger og følge opp med mer nøyaktige målinger.

Lang vei å gå

I 2018 publiserte Det hvite hus en handlingsplan som krever at NASA skal oppdage, spore og karakterisere 90 prosent av objektene som måler 140 meter i diameter og som er i nærheten jordkloden, skriver NCB News.

Under konferansen innrømte Bridenstine at NASA fortsatt har en vei å gå før de når det målet.

- Vi er omtrent en tredjedel på vei. Vi vil ha flere internasjonale partnere som kan bli med oss i denne innsatsen. Vi ønsker flere systemer på jorda som kan oppdage og spore disse objektene, og vi ønsker det skal være mulig at all denne informasjonen går inn i ett operativt system. Slik at vi har det beste, mest nøyaktige dataene det er mulig å få tak i.