Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 2013 rammet In Amenas-terroren Sandnes - nå sørger de på ny

- Det er klart at dette rammer oss alle.

OMKOM: Behnam Ahmadi fra Sandnes var en av de 13 personene som omkom i helikopterulykken ved Turøy i Hordaland. Foto: Privat/Politiet/Handout. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix
OMKOM: Behnam Ahmadi fra Sandnes var en av de 13 personene som omkom i helikopterulykken ved Turøy i Hordaland. Foto: Privat/Politiet/Handout. Foto: Marius Helge Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den tragiske helikopterulykken fredag setter preg på flere lokalsamfunn i Hordaland og Rogaland.

På Turøy, hvor ulykken skjedde, ble det flagget på halv stang lørdag. Odd Geir Turøy fra Øygarden mistet livet i ulykken.

Sandnes i Rogaland, hvor omkomne Behnam Ahmadi (54) bodde, er en av de andre rammede kommunene. 54-åringen var ansatt i Halliburton, og var en av de sju som politiet friga navnet til i natt.

- Rammer oss alle - Det er klart at dette rammer oss alle. Det er alltid trist når sånne ting skjer, men det rammer først og fremst familien og de pårørende. Det er dem vi tenker på. Samtidig mistet vi en i In Amenas også, og det minner oss om hvor farlig ting er, og hvor avhengig vi er av teknologi og sikkerhet, sier ordfører Stanley Wirak (Ap) i Sandnes til Dagbladet.

Ahmadi kom ifølge Bergens Tidende til Norge fra Iran som kvoteflyktning i 1985. 54-åringen var aktiv i Bahai-samfunnet i Sandnes.

- Han var en nær venn av Bahai-samfunnet. Som person var han inkarnasjonen av tjenerånd. Han hadde et utrolig stort nettverk, og folk kjente ham som en som alltid stilte opp for andre. Han hadde mange talenter. Han var en flink kokk, han gjorde hagearbeid og var mekaniker, sier Kjell Austvoll, som er aktiv i Bahai-Samfunnet, til Bergens Tidende.

Da Statoils anlegg i In Amenas i Algerie ble rammet av terror i 2013, var Victor Sneberg (56) blant de fem Statoil-ansatte som mistet livet.

Wirak sier at det planlegges en minnesmarkering på skolen i nærområdet hvor mannen som omkom kommer fra.

Pårørende etter ulykken har reist til pårørendesenteret i Bergen, men kommunen har også en stab på legevakta i kommunen.

- Der sitter folk klare til å ta i mot familien når de kommer tilbake, og andre som føler de trenger å snakke, sier ordføreren.

To menn fra Strand kommune er også blant de omkomne, ifølge ordfører Irene Heng Lauvsnes (H).

- Alle vet hvem alle er, og minnene etter «Alexander L. Kielland»-ulykken sitter i. Da ble også Strand hardt rammet, sier ordføreren.

Bare dager etter drap En annen kommune som rammes er Os utenfor Bergen, hvor Terje Søviknes (Frp) er ordfører. En 35 år gammel osing som jobbet for selskapet Welltec, døde i styrten. 

- Dette er den andre tragiske hendelsen som rammer Os på over ei uke, vi hadde drap forrige søndag og så kom dette nå, så osingene er veldig preget av de to hendelsene, sier Søviknes til Dagbladet.

Selv om kommunen har passert 20.000 innbyggere, er det fortsatt litt sånn at «alle kjenner alle», forklarer ordføreren. Etter nyheten om styrten fredag, har ryktet gått i kommunen.

Lørdag ble det arrangert minnemarkering med ett minutts stillhet i forbindelse med et arrangement i kommunen, både på grunn av ulykken og drapet noen dager i forveien.  

- Dette rammer mange, og langt flere enn de aller nærmeste. Blant annet har vi også folk som har vært med som redningsmannskap som er fra kommunen, sier Søviknes.

Kommunens kriseteam var allerede i beredskap etter drapet, men kriseberedskapen ble styrket etter at kommunen ble varslet om dødsfallet fredag.

- Vi valgte  å forsterke vår beredskap med å sette inn ekstra ressurser i den lokale legevakten slik at de har kunnet bistå enkeltpersoner som har behov, og så har vi et tverrfaglig beredskapsteam som er i stående beredskap gjennom helga, sier Søviknes. 

- Hvordan er det for apparatet når to sånne hendelser skjer med så kort mellomrom?

- Det er en ekstra belastning, men det er dette man er utdanna til, og min opplevelse er at helsepersonellet vårt stiller opp, sier han.

De omkomne Tolv menn og en kvinne var om bord på helikopteret som styrtet, og alle antas å være omkommet:

•Arild Fossedal (43) fra Bergen i Hordaland. Ansatt i Aker Solutions.

• Ole Magnar Kvamme (60) fra Bergen i Hordaland. Ansatt i Statoil.

• Otto Mikal Vasstveit, (54) fra Strand i Rogaland. Ansatt i Halliburton.

• Behnam Ahmadi, (54) fra Sandnes i Rogaland. Ansatt i Halliburton.

• Kjetil Wathne, født (51) fra Bergen i Hordaland. Ansatt i Karsten Moholt.

- FOLK ER PREGET: Ordfører Terje Søviknes (Frp) i Os kommune sier innbyggerne er preget etter ulykken, hvor en mann fra Os antas å være omkommet. Det skjer bare dager etter at kommunen ble rystet av et drap.  

Foto Tor Erik H. Mathiesen
- FOLK ER PREGET: Ordfører Terje Søviknes (Frp) i Os kommune sier innbyggerne er preget etter ulykken, hvor en mann fra Os antas å være omkommet. Det skjer bare dager etter at kommunen ble rystet av et drap. Foto Tor Erik H. Mathiesen Vis mer

• Odd Geir Turøy, (54) fra Øygarden i Hordaland. Ansatt i Aker Solutions.

• Iain Andrew William Stuart, (41) fra Aberdeenshire i Storbritannia. Ansatt i Halliburton.

• Michele Vimercati (44), italiener bosatt i Bergen. Ansatt i CHC.

• Mann (50) fra Strand. Ansatt i Halliburton.

• Kvinne (32) fra Bergen. Ansatt i Schlumberger.

• Mann (35) fra Os. Ansatt i Welltec Norway.

• Mann (57) fra Sund. Ansatt i Aker.

• Mann (57) fra Bergen. Ansatt i CHC.

Hele Norges coronakart