Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump i Saudi-Arabia:

I 2015 sa Donald Trump at det var en dårlig idé, men her gjør Melania det kvinner i Saudi-Arabia ikke får lov til

- De ble fornærmet. Vi har nok fiender. 

ØNSKET VELKOMMEN: USAs førstedame Melania Trump steg ned fra flyet og satte beina på saudiarabisk jord uten å dekke til håret. Trump-paret gikk bortover den røde løperen ved siden av hverandre, før behhe håndhilste på kong Salman. Foto: Bandar Al-Jaloud / Saudi Royal Palace / AFP / NTB Scanpix
ØNSKET VELKOMMEN: USAs førstedame Melania Trump steg ned fra flyet og satte beina på saudiarabisk jord uten å dekke til håret. Trump-paret gikk bortover den røde løperen ved siden av hverandre, før behhe håndhilste på kong Salman. Foto: Bandar Al-Jaloud / Saudi Royal Palace / AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I 2015 rettet Donald Trump skarp kritikk mot USAs daværende førstedame Michelle Obama for valg av klesdrakt under et besøk til Saudi-Arabia. Lørdag var det Melania Trumps tur til å trosse ektemannens råd.

I formiddag landet USAs president Donald Trump i den saudiarabiske hovedstaden Riyadh, der presidenten ønsker å «knytte sterkere bånd til den islamske verden i kampen mot terrorisme».

Likevel var manges oppmerksomhet i dag rettet mot USAs førstedame Melania Trump, som steg ned fra flyet «Air Force One» og satte beina på saudiarabisk jord uten å dekke til håret.

Som Dagbladet har skrevet tidligere må kvinner i det strengt religiøse landet ha en mannlig verge som gir dem tillatelse til å gifte seg, ta utdanning, jobbe, reise eller skaffe seg en bankkonto. Kvinner må dekke seg til og må oppholde seg atskilt fra menn i deler av samfunnet. Det er også det eneste landet i verden som forbyr kvinner å kjøre bil.

- Vi har nok fiender

FØRSTE TUR: Donald Trump har landet i Saudi-Arabia på sin første utenlandsreise som USAs president. Video: CNN Vis mer

Det går derfor sjelden ubemerket hen når profilerte vestlige kvinner på besøk i landet velger å droppe sløret. Da president Barack Obama besøkte Saudi-Arabia sammen med USAs førstedame Michelle Obama i 2015, ble de møtt med kritikk fra Donald Trump.

- Mange sier at det var flott at fru Obama nektet å bruke et slør i Saudi-Arabia. Men de ble fornærmet. Vi har nok fiender (fra før red.anm.), skrev Donald Trump på Twitter i 2015.

Nå har han tilsynelatende snudd i sitt syn på spørsmålet. Det var i alle fall klart at nåværende førstedame Melania Trump ikke var ikledd slør da presidentparet gikk av flyet i Riyadh lørdag formiddag.

Trumps datter Ivanka er også med på statsbesøket, sammen med sin ektemann Jared Kushner, som er presidentens rådgiver. Bilder av paret på flyplassen i Riyadh viser at heller ikke hun dekket til håret.

Artikler som den du leser akkurat nå har ikke vært et uvanlig syn de siste årene. For det har med ujevne mellomrom kommet nyhetssaker om kvinnelige vestlige ledere og profilerte kjendiser som har nektet å dekke seg til under besøk til Saudi-Arabia. Melania Trump er langt fra den første.

Merkel droppet hodeplagget

ERKEKONSERVATIVT: Her dukker Angela Merkel opp uten hodeplagg under møtet med Saudi-Arabias konge. Landet har erkekonservative islamske retningslinjer som pålegger kvinner å dekke seg til i det offentlige rom. Video: NTB Scanpix Vis mer

I begynnelsen av mai skrev aviser verden over om at Tysklands forbundskansler ikke dekket til håret sitt, da hun besøkte Saudi-Arabia og blant annet møtte landets konge.

Så seint som i april besøkte Storbritannias statsminister Theresa May Saudi-Arabia, også hun uten å dekke seg til.

Andre kjente skikkelser som har gjort det samme er blant andre Michelle Obama, Hillary Clinton, Laura Bush (George W. Bushs kone).

- Ikke forventet

Å dekke seg til var aldri noe alternativ for Tysklands statsoverhode Merkel. Det ble trolig knapt diskutert blant de andre kvinnene heller, for det ville ikke vært forventet, fortalte Charlotte Lysa, stipendiat ved Universitet i Oslos senter for islam- og midtøstenstudier i forbindelse med Merkels utenlandstur.

- Dette er lokal kultur, skikk og i noen tilfeller lover. Selv om de i prinsippet gjelder for alle, er det ikke i praksis forventet at man som vestlig statsleder skal tilpasse seg på den måten, sa Lysa til Dagbladet i begynnelsen av mai.

Hun har selv bodd i Saudi-Arabias hovedstad, Riyadh, da hun var hospitant ved den norske ambassaden i landet.

- Ofte dekket ikke jeg til håret da jeg bodde der, og det gikk som regel helt greit. Man er imidlertid klar over de privilegiene man har som vestlig, sa Lysa.

Donald og Melania Trump ankom den saudiarabiske hovedstaden i dag, på det som er første stopp på parets første utenlandsreise som USAs presidentpar.

«Historisk besøk»

I Riyadh skal Donald Trump senere lørdag ha separate samtaler med kong Salman, kronprins Mohamed bin Nayef og visekronprins Mohammed bin Salman. Søndag skal han delta på møte i Golfrådet, og deretter på et toppmøte der han skal holde en tale om «håp for en fredfull visjon av islam» foran 55 muslimske ledere, skriver NTB.

Trumps statsbesøket har blitt omtalt som «historisk» av saudiarabiske tjenestemenn, som håper det vil styrke båndet mellom de to landene. Forholdet mellom USA og Saudi-Arabia ble dårligere under tidligere president Barack Obama som følge av at han inngikk atomavtalen med Saudi-Arabias erkefiende Iran, ifølge NTB.

Før avreise fra Washington fredag sa Trump at han på reisen skal «representere det amerikanske folkets synspunkter, på en klar og åpen måte».

- Mange av disse lederne har uttrykt økende bekymring rundt terrorisme, utbredelse av radikalisering, og Irans rolle i begge deler. Nå virker det som om muslimske ledere står klare til å påta seg mer ansvar og en langt større rolle i kampen mot terrorisme i deres region. USA kan ikke løse alle problemene i verden, men vi kan, og må, hjelpe ethvert land som ønsker å delta i fellesskapet for å utrydde terrorisme fra jordens overflate, sa Trump.

Besøket i Saudi-Arabia ble innledet lørdag morgen. Deretter går reisen videre til Israel, Palestina, Vatikanet, NATO-toppmøtet i Belgia og G7-møtet i Italia.

Trump har med seg sin talsmann Sean Spicer, sin finansrådgiver Gary Cohn og sikkerhetsrådgiver Dina Powell på den åtte dager lange turen.