Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I 2016 døde nær en halv million av parasitten - nå kommer verdens første malariavaksine

Den har tatt 30 år å utvikle. Nå skal vaksinen redde hundretusener av liv.

SYK: I fjor ble over 200 millioner mennesker smittet av malaria. Særlig er folk i afrikanske land utsatt, her fra Panyadoli Health Center III i Uganda. Foto: AFP / NTB Scanpix
SYK: I fjor ble over 200 millioner mennesker smittet av malaria. Særlig er folk i afrikanske land utsatt, her fra Panyadoli Health Center III i Uganda. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kenya, Ghana og Malawi blir de tre første landene som i stor skala får teste verdens første malariavaksine. Det melder Al-Jazeera.

I 2017 ble mer enn 200 millioner mennesker verden over smittet av parasitten som gir malaria. De fleste av tilfellene fant sted i Afrika, men det ble ifølge Folkehelseinstituttet også registrert smitte i norske ferieparadis som Hellas og Kypros. I 2016 var antallet land med registrert smitte nærmere 100.

30 års utvikling

Vaksinen med navnet Mosquirix er den første som har gjennomgått de omfattende kravene for å bli godkjent. Forskningssjef i legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline (GSK), Ripley Ballou, har vært med og utvikle medisinen.

I 2015, da det ble klart at vaksinen ville få grønt lys, kalte han det et banebrytende steg.

- Jeg har jobbet med dette i 30 år. Det er en drøm som går i oppfyllelse, sa Ballou til BBC den gang.

Hundretusener dør

Ifølge Verdens helseorganisasjons (WHO) malariarapport mistet 445 000 mennesker livet i 2016 på grunn av parasitten. Organisasjonen anslår at det samme år ble brukt over 20 milliarder kroner i forsøk på å bekjempe smitte globalt.

I fjor ble det også kjent at det hadde oppstått en mutert versjon av den farligste varianten av malariaparasitten, Plasmodium falciparum. Den resistente stammen ble først oppdaget i nærheten av Pailin i 2008, men har siden spredd seg.

- En milepæl

Det er nå først og fremst små barn som vil få prøve ut vaksinen i de tre afrikanske landene. 360 000 barn skal ifølge WHO få den nye vaksinen i løpet av perioden 2018 til 2020.

Ekspert på tropiske sykdommer og overlege ved Haukeland universitetssykehus i Bergen, Bjørn Blomberg, beskriver det som nå skjer som en milepæl i kampen mot smitte.

POSITIV: Overlege Bjørn Blomberg kaller den nye vaksinen en milepæl. Foto: Privat
POSITIV: Overlege Bjørn Blomberg kaller den nye vaksinen en milepæl. Foto: Privat Vis mer

- Det blir veldig spennende å se effekten. Etter tuberkulose og hiv, så er malaria den infeksjonssykdommen som tar mest liv globalt. Under utviklinga av vaksinen har man nok dessverre sett at den nye vaksinen ikke beskytter så mye som man skulle ønske. Omkring én av tre beskyttes, men det vil likevel bety at flere hundre tusen liv kan reddes bare de kommende årene, sier Blomberg.

Totaleffekten

Ifølge overlegen er noe av det mest interessant med Mosquirix ikke nødvendigvis selve vaksinen. Kobles den derimot til forebyggende tiltak som myggnett, insektsspray innendørs i malariaområder og behandling av syke, vil man derimot få den ekstra effekten som trengs for å komme langt på veien i bekjempelsen av malaria, ifølge Blomberg.

Og den nye vaksinen er absolutt ikke det eneste som skjer i arbeidet med å bekjempe den dødelige parasitten.

- Det foregår også utvikling av flere malariavaksiner, men denne vaksinen er den første som kommer i bruk i større skala. Bruk av vaksine i tillegg til myggnett, insektspray og bedre testing og behandling, gjør at det samlet sett ser lysere ut enn noen gang med tanke på å beskytte folk fra malariasmitte, sier overlegen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media