I 2017 spekuleres det i om denne mannen vil «ta en Putin»  og parkere USA på sidelinja

TYNGDEPUNKTET ØSTOVER: Kinas president Xi Jinping har store muligheter til å utvide Kinas maktssfære dersom han opptrer klokt, mener forskere. Foto: NTB Scanpix
TYNGDEPUNKTET ØSTOVER: Kinas president Xi Jinping har store muligheter til å utvide Kinas maktssfære dersom han opptrer klokt, mener forskere. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

63 år gamle Xi Jinping må være en av dem som er mest spent på hvordan Donald Trump blir som USAs president.

Under hele valgkampen gikk Trumps anti-Kina-retorikk som en gjennomgangsmelodi: «Jeg skal ta tilbake jobbene fra Kina». «Jeg skal være tøff mot Kina», sa Trump - igjen og igjen.

Og det var før han hadde den oppsiktsvekkende telefonsamtalen med Taiwans president Tsai Ing-wen, og deretter utnevnte den skarpe Kina-kritikeren Peter Navarro til leder for Det hvite hus' nyopprettede nasjonale handelsråd.

- Spillet mellom Xi og Trump blir veldig spennende, sier forsker Stein Tønnesson ved fredsforskningsinstituttet Prio til Dagbladet.

Intern maktkamp

For Xi, som har sittet som president siden 2013, er det ytterst mye som står på spill neste år. Ikke bare skal han måle krefter med USAs nye president. Men han må også prøve å sikre makta på hjemmebane.

Under partikongressen skal han etter planen peke ut sine etterfølgere som skal ta over når neste fem årsperiode utløper, slik de kinesiske maktskifter har for vane å foregå.

Men Xis lederstil har fått enkelte til å stille spørsmål ved om han i realiteten har planer om å bli sittende lenger enn til 2022. Xi har drevet en systematisk sentralisering av makt på egne hender og plassert seg selv i rekke beslutningskjeder og delvis gjenopplivet den gamle personkulten som ble så forhatt under Mao

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer