KOKAIN: I den ombygde midtkanalen fant politiet flere pakker som dette, som viste seg å inneholde kokain. Kanalen er kledd i bly. Foto: Politiet
KOKAIN: I den ombygde midtkanalen fant politiet flere pakker som dette, som viste seg å inneholde kokain. Kanalen er kledd i bly. Foto: PolitietVis mer

Dømt for grov narkotikavirksomhet:

I 24 timer trodde de at kokain­smuglingen hadde gått etter planen. Men på grensa hadde en tysker inngått en avtale

Fire personer dømt i Oslo tingrett for innførsel og oppbevaring av 12 kilo kokain.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I en dom fra Oslo tingrett er en tysker og tre albanere dømt til mellom fire og over sju års fengsel for grov narkotikavirksomhet.

De fire mennene ble også dømt etter den såkalte mafiaparagrafen, som innebærer at alle handlet som ledd i organisert kriminell gruppe.

Tre er dømt for innførsel og oppbevaring, mens en av dem er dømt for oppbevaring av de 12 kiloene kokain.

Avtalen

Opprullingen av saken, som er etterforsket av Seksjon for organisert kriminalitet i Oslo, startet med godt arbeid fra Tollvesenet på grensa.

14. april i 2014 ble en 59 år gammel tysk mann stoppet i en tollkontroll på Svinesund i en Opel Insignia. Da tollerne begynte å undersøke bilen, oppdaget de at den var bygget om, og at det skjulte seg det som seinere viste seg å være 12 kilo kokain i bilen.

SKJULT: Den ombygde midtkanalen var skjult. Foto: Politiet
SKJULT: Den ombygde midtkanalen var skjult. Foto: Politiet Vis mer

Etter at den tyske kureren ble stoppet, ble Follo og Oslo politidistrikt varslet og kom til Svinesund. Tyskeren gikk med på å samarbeide med politiet, og kjørte videre til Oslo, med politiet bak seg. Han ankom Oslo rundt klokka 18 og parkerte bilen ved hotellet han sjekket inn på.

Den påfølgende politioperasjonen innebærer blant annet spaning og innhenting av teledata. Politiet holdt konstant åsyn med bevegelsene til tyskeren, hovedmannen og hans to medhjelpere i de om lag 24 timene det gikk fra avtalen ble inngått til de første pågripelsene.

OPEL: Tollerne tok bilen til side for
 undersøkelse, og ved scanning av bilen ble det påvist uregelmessigheter i bilens bunnparti. Ved hjelp av en inspeksjonsnål ble det påvist emballert kokain under midtkonsollen, nede i bilens senterkanal som var kledt med bly. Foto: Politiet
OPEL: Tollerne tok bilen til side for undersøkelse, og ved scanning av bilen ble det påvist uregelmessigheter i bilens bunnparti. Ved hjelp av en inspeksjonsnål ble det påvist emballert kokain under midtkonsollen, nede i bilens senterkanal som var kledt med bly. Foto: Politiet Vis mer

Dette var de tre albanerne svært uvitende om, og ble alle tatt på fersken.

Ble pågrepet

På ettermiddagen 15. april fikk tyskeren en melding fra den albanske hovedmannen hvor det sto på tysk at tyskeren måtte komme ned på gata ved hotellet han bodde på. Bilen ble stående igjen, mens tyskeren og albaneren gikk og spiste et måltid på en restaurant.

Tyskeren dro etter måltidet tilbake på hotellet hvor han bodde, mens de tre albanerne dro til en kafé på Aker Brygge.

Ved 17-tida tok de to albanerne med en medhjelperrolle en taxi til adressen hvor Opel-en var parkert.

De kjørte til en kjellergarasje, og tok så ut 23 av 24 halvkilospakker kokain som lå skjult i bilens midtkanal og la dette i en bag. Deretter bar de kokainen inn en leilighet tilhørende en av dem.

På vei ut av garasjeanlegget igjen, ble de pågrepet av politiet.

Nekter straffskyld

Albaneren som av retten mente var hovedmannen, sa selv i hovedforhandling at han nektet straffskyld og befatning med saken.

Retten mente på sin side at det var han som planla transporten av narkotikaen til Oslo ved å ordne sjåfør (tyskeren) og bil (Opel-en).

Retten mente også at det var han som etablerte et mottaksapparat i Oslo ved å engasjere de to andre albanerne i saken.

Hovedmannen, som ikke dro for å hente kokainen, ble pågrepet noen timer etter sine medhjelpere.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med hovedmannens forsvarer, Abdelilah Saeme. Dommen mot de fire mennene er ikke rettskraftig, og kan ankes.