OPERERT UT: Kvinnen trodde kontaktlinsa forsvant da hun var 14 år. 28 år senere dukket den opp igjen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpix
OPERERT UT: Kvinnen trodde kontaktlinsa forsvant da hun var 14 år. 28 år senere dukket den opp igjen. Illustrasjonsfoto: Shutterstock / NTB scanpixVis mer

I 28 år var kontaktlinsa forsvunnet - så fikk kvinnen plutselig vondt i øyet

Linsa forsvant da kvinnen spilte badminton. 28 år senere havnet hun på operasjonsbordet.

Den 42 år gamle skotske kvinnen hadde ingen anelse om hva som feilet øyelokket hennes. Etter et halvt år med verk og hevelse over øyet oppsøkte hun til slutt lege.

En rekke undersøkelser ble gjennomført, uten at man klarte å skjønne hva som var årsaken til smertene. Det kvinnen hadde glemt, var at hun som 14-åring hadde spilt badminton og blitt truffet av en fjærball i det ene øyet.

Kontaktlinsa hun den gang hadde, forsvant sporløst, og det ble antatt at den hadde falt ut. 28 år seinere skulle imidlertid sannheten komme fram, skriver BBC.

TOK BOLIG I ØRET: Den indiske kvinnen våknet fra ettermiddagsluren med en kribling i øret. Da smerten satte inn, ble hun kjørt på sykehuset, og legen ble mildt sagt overrasket over hva han fant. Video: Newslions MediaVis mer Vis mer Vis ... Vis mer

Inngrodd i kroppen

Etter flere legers vurderinger ble det til slutt oppdaget en cyste i kvinnens øyelokk, og hun ble lagt på operasjonsbordet. Kirurgene fjernet den uten komplikasjoner. Vel borte fra øyelokket gikk det til slutt hull på cysten, og til syne kom den forsvunne kontaktlinsa.

Det oppsiktsvekkende funnet ble gjort av leger i Dundee i Skottland, og har blant annet blitt omtalt i det medisinske tidsskriftet BMJ. Der skriver Sirjhun Patel at det var kvinnens mor som først husket hendelsen som var årsaken til smertene 28 år senere.

I tidsskriftet kommer det også fram at kvinnens øye fikk en infeksjon etter å ha blitt truffet av fjærballen, men at legen hun oppsøkte den gang aldri klarte å oppdage kontaktlinsa som lå gjemt i øyelokket.

27 linser i ett øye

Patel understreker i samme artikkel at det er sjelden man opplever at kontaktlinser forsvinner og blir værende i kroppen i lang tid. Likevel er eksempelet fra Skottland langt ifra det første. I november i fjor oppsøkte en 67 år gammel kvinne det britiske sykehuset Solihull Hospital, og klaget over smerter i det høyre øyet.

Det hun trodde var smerter som følge av alderen, viste seg å være 27 kontaktlinser som hadde kilt seg fast inne i hennes høyre øye. Doktor Thomas L. Steinemann, en talsmann for American Academy of Ophtalmology, ble i forbindelse med saken intervjuet av CNN.

Han uttalte den gang at det ikke er uvanlig at pasienter ikke klarer å få ei linse ut av øyet. 27 er en ganske annen sak.

- Dette må være en rekord, såvidt jeg vet, sa Steinemann til CNN den gang.