SPESIELL: Denne steinen har blitt brukt som en dørstopper siden den ble funnet på 1930-tallet i Michigan. Nå viser det seg at den er noe helt spesielt. Video: Central Michigan University / WXMI via CNN Vis mer

I 30 år hadde steinen blitt brukt til å holde døra åpen. Egentlig var det noe helt annet

Verdt over 800 000 kroner.

Mona Sirbescu er geologiprofessor, og blir ofte spurt om å sjekke ut steiner. Likevel har hun aldri før funnet en faktisk romstein.

Før nå.

På samme måte som folk hadde spurt henne flere ganger før, ble hun bedt om å undersøke en noe snodig formet stein som en mann fra den amerikanske delstaten Michigan hadde eid i 30 år.

- Jeg så med en gang at det var noe spesielt med den, sier Sibescu til CNN.

- Veier nesten ti kilo

Etter å ha undersøkt steinen, kunne hun med sikkerhet si at det var en meteoritt. Den består av 88,5 prosent jern og 11,5 prosent nikkel. Dette er likevel ikke en helt vanlig romstein. Den veier nærmere ti kilo, og er dermed det sjette største registrerte funnet i Michigan. Den kan være verdt så mye som 100 000 dollar, i overkant av 820 000 norske kroner.

- Det er det mest verdifulle eksemplaret jeg noen gang har holdt i, både økonomisk og vitenskapelig sett, sier Sibescu.

En bit av meteoritten ble også sendt til Smithsonian Institution, USAs nasjonalmuseum, i Washington DC. De kunne bekrefte at det var en meteoritt.

Eieren forteller CNN at steinen kom til jorda en gang på 30-tallet. Selv fikk han tak i den i 1988, da han kjøpte en gård i landsbyen Edmore i Michigan. På befaring av eiendommen i forbindelse med kjøpet la han merke til den spesielle steinen, som han da brukte til å holde døra til huset åpen.

Bonden han skulle kjøpe gården av fortalte ham at det var en meteoritt, og hadde en vanvittig historie om hvordan den endte opp akkurat der.

Bonden fortalte at den hadde havnet der på 30-tallet.

- Og den lagde litt av et bråk da den traff, skal bonden ha sagt.

Ifølge CNN fant da bonden og faren hans steinen i et krater, og gravde fram meteoritten, som fremdeles var varm.

- Begynte å lure på hvor mye min var verdt

Den nye eieren bodde på gården noen år, og tok med seg steinen da han flyttet. De siste 30 åra har han brukt den til å holde døra åpen, og sendt den med barna på skolen for å vise den fram.

Han ble nylig inspirert av historiene om innbyggere i Michigan som finner og selger deler av meteoritter

- Jeg begynte å lure på hvor mye min var verdt, forteller han til CNN.

Foreløpig er det uklart hva som skal skje med steinen videre.

- Det som ofte skjer er at meteorittene enten blir solgt og utstilt i et museum, solgt til samlere eller selgere som ønsker profitt, sier Sibescu.

Både Smithsonian-museet og et mineralmuseum i delstaten Maine vurderer å kjøpe meteoritten til utstilling. Hvis det skulle skje, har mannen som eier den lovet å gi ti prosent av verdien til universitetet for studier av jorda og atmosfæriske vitenskaper.