I 30 år skylte Pusur-telefonene inn på franske strender. Bare de innvidde visste hvor de kom fra

Så satte en lokal bonde en gruppe miljøvernere på sporet.

GÅTEFULL KATT: For en måned siden kom miljøverneren Claire Simonin-Le Meur på sporet av kilden til Pusur-telefonene (bildet) som i over 30 år har skylt inn over strender i det nordvestlige Frankrike. Nå har hun funnet den. Foto: NTB Scanpix/Fred Tanneau/AFP
GÅTEFULL KATT: For en måned siden kom miljøverneren Claire Simonin-Le Meur på sporet av kilden til Pusur-telefonene (bildet) som i over 30 år har skylt inn over strender i det nordvestlige Frankrike. Nå har hun funnet den. Foto: NTB Scanpix/Fred Tanneau/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gjennom de over 30 årene Pusur-telefoner har skylt inn over strendene nordvest i Frankrike har den feite, late tegneserie-katten blitt et symbol på kampen mot plastforurensning.

Samtidig har den vært et mysterium.

De færreste har skjønt hvorfor de gule plastkattene bare har fortsatt å drive i land på strendene i Bretagne.

Inntil miljøverneren Claire Simonin-Le Meur, leder for miljøorganisasjonen Ar Viltansoù, for noen uker siden tilfeldigvis traff på bonden René Morvan.

Avsløringen

- Ser du etter Pusur, skal Morvan ha spurt da de møttes på stranda, hvor Simonin-Le Meur som vanlig gikk og plukket opp søppel.

Det som deretter skjedde har blitt nyhetsstoff i medier over hele verden.

I mange år har det gått en historie om at en container full av Pusur-telefoner skal ha sunket på kysten av Bretagne.

- Vi så etter den, men vi hadde ingen presis idé om hvor den kunne være, sier Claire Simonin-Le Meur til Washington Post. Hun forteller at dykkere har sett etter den, og militære ubåter som det er mange av i området.

Alt til ingen nytte.

Nå viste det seg at Morvan hadde håndfast informasjon om containeren.

Voldsom storm

Midt på 1980-tallet var det en storm i området, kunne Morvan fortelle, og plutselig dukket en mengde Pusur-telefoner opp på strendene.

- Jeg var mellom 19 og 20 år gammel den gangen, sier Morvan til Franceinfo.

- Det var en voldsom storm. Broren min og jeg så telefoner over hele stranda, og bestemte oss for å gå og se hva det var, forteller han.

De to brødrene ventet til det var fjære sjø, og fant containeren mellom klippene. Den var åpen, og mye var allerede forsvunnet ut av den, men de så at der fortsatt var en del katte-telefoner.

I årene som fulgte, fortsatte Pusur-telefonene å skylle opp på strendene. Bare i 2018 ble det ifølge Franceinfo funnet 200 av dem i det området hvor containeren strandet.

Frykter flere containere

Da Claire Simonin-Le Meur hadde fått hele Morvans historie, gikk hun i gang med å sette sammen ei gruppe av miljøvernere som ville hjelpe til med letingen.

TV-kanalen Franceinfo var heller ikke vanskelige å be.

Og fredag for ei uke siden, under mediedekning fra Franceinfo lokaliserte gruppen restene av containeren i ei grotte som bare var tilgjengelig ved lavvann.

Dessverre var den tom, og innholdet spredt for alle strømmer og vinder.

Selv om kilden til Pusur-telefonene nå trolig er funnet, frykter Claire Simonin-Le Meur at det ikke er den eneste. Lite tyder på at flommen av plastkatter innover strendene er i ferd med å ta slutt.

- Hvis man ser på kartet over strømmene og lokaliseringen av visse strender hvor man finner Pusur-telefoner, kan man stille seg spørsmålet om det er mer enn én container, sier hun til Franceinfo.

Populær - tross alt

Lyspunktet er at strandopprydding har blitt populært for barn - takket være de feite plastkattene.

- For dem er Pusur en sterk motivasjon. Strandopprydding blir nesten en skattejakt, sa Claire Simonin-Le Meur for en måned siden til Franceinfo.

SØPPEL: En video av store mengder søppel i elva Ashwani Khad i indiske Himalaya, vekker oppsikt på Twitter. På kort tid forvandles elva til en flytende søppeldynge. Video: Abhay Sharma / Healing Himalayas Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer