I 40 år har paradokset plaget astrofysikerne. Nå hevder Hawking han har en løsning

Svarte hull er ikke så svarte likevel.

PÅ HENDELSESHORISONTEN: Stephen Hawking mener han har en teori som kan løse opp i det 40 år gamle paradokset knyttet til svarte hull. Foto: NASA/JPL-Caltech
PÅ HENDELSESHORISONTEN: Stephen Hawking mener han har en teori som kan løse opp i det 40 år gamle paradokset knyttet til svarte hull. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I flere tiår har vitenskapsmenn og forskere diskutert og kranglet om hva som skjer med «informasjonen» knyttet til en død stjerne som former et svart hull.

Det er kjent at ingenting, ikke engang lys, unnslipper den voldsomme gravitasjonen som skapes. Samtidig sier kvantemekanikk at nevnte informasjon ikke kan forsvinne - at den må ekstistere. Et eller annet sted.

Dette har blitt hetende det svarte hulls informasjonsparadoks. Et paradoks den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking nå hevder å ha en løsning på ifølge Washington Post.

Hendelseshorisonten I 2004 lanserte han en teori om at informasjon faktisk kan unnslippe svarte hull, men han hadde på daværende tidspunkt ingen forklaring på nøyaktig hvordan dette går til.

Nøkkelen til teorien hans er et begrep han selv lanserte på 1970-tallet: Hawking-stråling.

- Jeg foreslår at informasjonen ikke blir lagret inne i de svarte hullene som man kanskje skulle tro, men helt i utkanten på det som heter hendelseshorisonten, sier Hawking, som i disse dager er på KTH i Stockholm for å diskutere sin og andres teorier om svare hull.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer