<strong>PÅ HENDELSESHORISONTEN:</strong> Stephen Hawking mener han har en teori som kan løse opp i det 40 år gamle paradokset knyttet til svarte hull. Foto: NASA/JPL-Caltech
PÅ HENDELSESHORISONTEN: Stephen Hawking mener han har en teori som kan løse opp i det 40 år gamle paradokset knyttet til svarte hull. Foto: NASA/JPL-Caltech Vis mer

I 40 år har paradokset plaget astrofysikerne. Nå hevder Hawking han har en løsning

Svarte hull er ikke så svarte likevel.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I flere tiår har vitenskapsmenn og forskere diskutert og kranglet om hva som skjer med «informasjonen» knyttet til en død stjerne som former et svart hull.

Det er kjent at ingenting, ikke engang lys, unnslipper den voldsomme gravitasjonen som skapes. Samtidig sier kvantemekanikk at nevnte informasjon ikke kan forsvinne - at den må ekstistere. Et eller annet sted.

Dette har blitt hetende det svarte hulls informasjonsparadoks. Et paradoks den verdenskjente fysikeren Stephen Hawking nå hevder å ha en løsning på ifølge Washington Post.

Hendelseshorisonten I 2004 lanserte han en teori om at informasjon faktisk kan unnslippe svarte hull, men han hadde på daværende tidspunkt ingen forklaring på nøyaktig hvordan dette går til.

Nøkkelen til teorien hans er et begrep han selv lanserte på 1970-tallet: Hawking-stråling.

- Jeg foreslår at informasjonen ikke blir lagret inne i de svarte hullene som man kanskje skulle tro, men helt i utkanten på det som heter hendelseshorisonten, sier Hawking, som i disse dager er på KTH i Stockholm for å diskutere sin og andres teorier om svare hull.

Wikipedia forklarer begrepet med at lys med en kilde på en side av en hendelseshorisont, aldri kan observeres av en observatør på den andre siden. Samtidig vil et objekt som beveger seg mot horisonten, vekk fra observatøren, se ut til å bevege seg stadig saktere og aldri helt forsvinne.

Som å brenne et leksikon Hawking mener strålingen kan «ta med seg» informasjon fra hendelseshorisonten, og ut av det svarte hullet, men det er likevel ikke dermed sagt at den er gjenkjennelig.

- Informasjonen om inngående partikler blir returnert, men i en kaotisk og ubrukelig form.

Han forklarte videre hvordan det i praksis blir det samme som å brenne et leksikon. Teknisk sett mister man ikke informasjonen om man tar vare på all asken, men det blir «vanskelig å lete fram hovedstaden i delstaten Minnesota».

«Ikke så svart» Hawking har jobbet med denne teorien sammen Malcolm Perry fra Cambridge og Andrew Strominger fra Harvard.

Sammen med en rekke andre fysikere er de i Stockholm denne uka for å diskutere forskning på feltet før de konkluderer med sine funn på lørdag.

Allerede mandag snakket Hawking til forsamlingen og sa da at «svarte hull ikke er så svarte likevel» og at ting som kommer ut av et svart hull kan dukke opp i et parallelt univers.

- Det er mulig dersom det svarte hullet er stort nok og det roterer. Men da kan du aldri komme tilbake til vårt univers, så selv om jeg godt kunne tenke meg å reise i verdensrommet er ikke det noe jeg kommer til å prøve, sa han ifølge KTHs hjemmesider.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer