GJEMTE GULLRING:  Under en falsk bunn i denne koppen ble det funnet en gullring og et gullkjede. De hadde ligget gjemt i koppen i 70 år. Foto: EPA / NTB Scanpix
GJEMTE GULLRING: Under en falsk bunn i denne koppen ble det funnet en gullring og et gullkjede. De hadde ligget gjemt i koppen i 70 år. Foto: EPA / NTB ScanpixVis mer

I 70 år har koppen fra Auschwitz båret på en hemmelighet, men mysteriet blir trolig aldri løst

Fant gullring og gullkjede under falsk bunn i kopp fra Auschwitz.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På utsiden ser det ut som en helt vanlig kopp, men på innsiden bar den en hemmelighet som har blitt bevart i 70 år.

Det skriver amerikanske NPR om et oppsiktsvekkende funn Auschwitz-Birkenau-museet har gjort.

For under en falsk bunn i en alminnelig kopp brukt av fanger i den beryktede konsenstrasjonsleiren, lå det nemlig en gullring og et gullkjede.

Koppen har vært en del av museets utstilling, og ble rutinemessig sjekket da den falske bunnen ble oppdaget.

- Den var veldig godt gjemt, men materialene har med tiden blitt degradert, og den andre bunnen i koppen ble separert fra koppen, sier Hanna Kubik ved museet, ifølge NPR.

- Hadde et glimt av håp At konsentrasjonsleirfangene, en stor andel av dem jøder, aktivt gikk til verks for å gjemme sine verdigjenstander, er ifølge museet en hjerteskjærende påminnelse om hvor lite de visste da de ble sendt til Auschwitz.

I en pressemelding om funnet skriver museet at «det viser at jødisk familier hadde et glimt av håp om at verdigjenstandene ville være nødvendig for deres eksistens».

Det blir ifølge Piotr Cywinski, direktør for Auschwitz-Birkenau-museet, stadig gjort nye lignende funn.

Det igjen kan være et bevis på at de jødiske familiene visste at deres verdigjenstander kom til å bli stjålet av nazistene, ifølge Cywinski.

Kalkulert trekk Han forklarer i pressemeldinga at nazistene tillot jødene å ta med seg begrenset mengde med bagasje da de skulle deporteres til Auschwitz.

Det var et kalkulert trekk fra nazistenes side: Hvis man trodde man skulle forflyttes å starte på et nytt liv, som nazistene fortalte mange av holocaust-ofrene at de skulle, ville de bare ta med seg sine mest verdifulle gjenstander.

Da de ankom Auschitwz, var nazistene sikre på at de kunne finne verdigjenstander i bagasjen deres.

Finner trolig aldri eieren Hvem som var eieren av koppen og verdigjenstandene som ble funnet, er uvisst. Svaret kommer man trolig aldri til å få.

For selv om hvert funn blir «nøye dokumentert», er det nesten umulig å knytte dem til én enkelt person med mindre det er svært spesifikke karakteristikker ved gjenstandene.

Smykkene skal nå stilles ut i den formen de ble funnet, altså svøpet i tøy, som en «vitnesbyrd om skjebnen jødene som ble deportert til nazistenes konsentrasjons- og dødsleirer», skriver museet.

Over én million Holocaust-fanger, flest jøder, døde i Auschwitz.

 SVØPT I TØY:  Gullkjedet som lå i bunn av glasset, var svøpt i tøy, og skal stilles ut slik i framtida. Foto: AP / NTB Scanpix
SVØPT I TØY: Gullkjedet som lå i bunn av glasset, var svøpt i tøy, og skal stilles ut slik i framtida. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
 RØNTGEN:  Røntgenbilder av koppen viste klart og tydelig at noe oppholdt seg under en falsk bunn.  Foto: EPA / NTB Scanpix
RØNTGEN: Røntgenbilder av koppen viste klart og tydelig at noe oppholdt seg under en falsk bunn. Foto: EPA / NTB Scanpix Vis mer