Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo - den delte byen

- I 9. klasse kan du ta dårlige valg. Guttekvelden hindrer folk i å gjøre det

I snart ett år har fem Romsås-lærere brukt fritida si på å arrangere gutteklubb for 9.-klassinger. For å unngå at de unge faller ut.

GUTTEKVELD: Helt siden i fjor vår har fem lærere på Bjøråsen skole på Romsås arrangert guttekvelder for niendeklasse-trinnet. Målet er å «snu en ukultur og bygge en kultur for fellesskap, samhold og læring», ifølge lærer Soufian Hamoud, en av initiativtagerne, som selv er født og oppvokst i drabantbyen i skogåsen.
Foto: Nina Hansen / Dagbladet
GUTTEKVELD: Helt siden i fjor vår har fem lærere på Bjøråsen skole på Romsås arrangert guttekvelder for niendeklasse-trinnet. Målet er å «snu en ukultur og bygge en kultur for fellesskap, samhold og læring», ifølge lærer Soufian Hamoud, en av initiativtagerne, som selv er født og oppvokst i drabantbyen i skogåsen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ROMSÅS (Dagbladet). Klokka er like over 17, onsdag ettermiddag. På skolekjøkkenet på Bjøråsen skole (5. - 10. klasse) er det hektisk aktivitet. Et tjuetall 9.-klassegutter steiker vafler, rører ut brownie-deig og gjør klar saft, popcorn og frukt. De arrangerer filmkveld for 5. til 7.-klassene på skolen.

PÅ SKOLEN ELLER HJEMME: Arman Mehmood møter alltid opp på guttekveldene, og er ellers hjemme og gjør lekser. - Guttekveldene er bra for skolemiljøet, sier 14-åringen, som vil bli bilmekaniker.
PÅ SKOLEN ELLER HJEMME: Arman Mehmood møter alltid opp på guttekveldene, og er ellers hjemme og gjør lekser. - Guttekveldene er bra for skolemiljøet, sier 14-åringen, som vil bli bilmekaniker. Vis mer

- I stedet for å gå ute på Romsås å gjøre ingenting, er det fint å være her. Vi snakker og blir bedre kjent med de andre på skolen, sier Arman Mehmood (14).

Snu ukultur

Guttekveldene for 9.-klassinger på Bjøråsen skole arrangeres annenhver onsdag, med fem lærere som frivillige voksenkontakter, uten ekstra lønn. Ideen kom da lærerne diskuterte den tidvis utfordrende skolehverdagen i fjor vår.

JOBBER FRIVILLIG: For rundt ett år siden bestemte lærerne Soufian Hamoud (f.v), Bright Owusu, Jonas Halmrast og Deniz Yelkenci seg for å starte et tilbud for 9.-klassegutta på Bjøråsen skole, annen hver onsdag kveld. For å unngå at ungdommene havnet i trøbbel og for å bedre skolemiljøet.
JOBBER FRIVILLIG: For rundt ett år siden bestemte lærerne Soufian Hamoud (f.v), Bright Owusu, Jonas Halmrast og Deniz Yelkenci seg for å starte et tilbud for 9.-klassegutta på Bjøråsen skole, annen hver onsdag kveld. For å unngå at ungdommene havnet i trøbbel og for å bedre skolemiljøet. Vis mer

- Kveldene er et tiltak som kan være med å snu en ukultur som utviklet seg, og er et ønske om å bygge en kultur for fellesskap, samhold og læring, sier Soufian Hamoud, klassekontakt og én av intitiativtagerne.

FRIVILLIG HJELPER: Soufian Hamoud (t.v) er en av lærerne som bruker annenhver onsdag som leder på guttekvelden.
FRIVILLIG HJELPER: Soufian Hamoud (t.v) er en av lærerne som bruker annenhver onsdag som leder på guttekvelden. Vis mer

Både i Finland og USA brukes skolen mye mer som arena for elevene, også etter skoleslutt. Nå anbefaler forskere at det samme gjøres i Norge.

- Dette gjøres i Finland og USA og forskning tyder på at mer organisert fritid, med tettere oppfølgning av voksne på skole er bra, sier forskeren Bengt Andersen, som står bak en rekke rapporter om bydeler i Oslo.

Han viser til at skolene ofte primære fritidsarenaer i Finland og USA.

- Skolene blir et slags lokalsamfunn-møtested, også etter skoletid, utført av gode rollemodeller, sier Andersen.

SPARER TIL TUR: Niendeklasse-gjengen teller opp pengene de har tjent inn på kveldens filmarrangement for elever fra 5. til 7. klassetrinn. Målet er å dra på guttetur på slutten av skoleåret.
SPARER TIL TUR: Niendeklasse-gjengen teller opp pengene de har tjent inn på kveldens filmarrangement for elever fra 5. til 7. klassetrinn. Målet er å dra på guttetur på slutten av skoleåret. Vis mer

Mat, film, matte...

Bjøråsen skole på Romsås har sine utfordringer. Like får påske slo rektor Jarle Dukic Sandven alarm om «organisert kriminalitet, narkosalg - og bruk» på Bjøråsen. En liten gruppe unge lager trøbbel i drabantbyen.

Lenge håpet skolen å løse problemene på egenhånd, og guttekveldene ble til.

- Det er helt fantastisk at kule lærere som Soufian bruker fritida si på oss. Det gir et godt miljø og vi lærer mye, sier Omar Haddaoui (14), som ellers bruker fritida si på å være veldig god i fotballkeeper på Grorud.

GRATIS FRUKT: Hussein al Mittory og Nisoo Osman serverer de yngre elevene.
GRATIS FRUKT: Hussein al Mittory og Nisoo Osman serverer de yngre elevene. Vis mer

- Så god at landslaget må få opp øya for ham, sier lærer Hamoud.

FORBEREDER: Nisoo Osman (15) gjør klar vaflene som skal selges under filmkvelden på Romsås.
FORBEREDER: Nisoo Osman (15) gjør klar vaflene som skal selges under filmkvelden på Romsås. Vis mer

Bedre nærmiljø

VELKOMMEN TIL OSS: Breakere og ungdommer arrangerte kulturfestival på Romsås forrige helg, for å vise de mange gode kreftene i bydelen. Video: Nina Hansen / DagbladetVis mer Vis mer

Stemningen mellom lærerne og 9.-klasseelevene er god. De smiler, spøker og ler, men prater også om seriøse tema, har mattekvelder og lager mat sammen.

- Vi gjør ikke dette for pengene, men for ungdommene som trenger det. Her legger vi egeninteressen til side og gjør det som bør gjøres for å få det til, sier lærer Hamoud, som bruker annen hver onsdags kveld med å være med 9.-klassegutta.

Hussein al Mittory (15) triller rundt med gratis frukt og saft, og mener at guttekveldene «gjør nærmiljøet og skolen til et bedre sted».

- Mange av oss henger ikke sammen i fritida, og da er det bra å være her og bli bedre kjent, fortsetter han og triller mot et par mødre som sitter på bakerste benk.

2. GANG: Jaquelina Ayala (t.h) og barna er på sin andre filmkveld på Bjøråsen skole. - De er så flott at de eldre lager filmkveld for de yngre, og er gode forbilder, sier de samstemt.
2. GANG: Jaquelina Ayala (t.h) og barna er på sin andre filmkveld på Bjøråsen skole. - De er så flott at de eldre lager filmkveld for de yngre, og er gode forbilder, sier de samstemt. Vis mer

- Jeg og barna er på filmkvelden som 9.-klassegutta arrangerer for andre gang. Det er så bra at de yngre kan se opp til de eldre, som organiserer dette så bra, sier Jaquelina Ayala, sjøl vokst opp på Romsås.

- Jeg er vokst opp her, og vil aldri flytte, tilføyer hun.

Fotball på arabisk

Etter et par-tre timer med åpen filmkveld for 5. til 7.-trinn, lukker 9.-klassevertene skoledøra, og får overraskelsen fra lærerne: Det blir gratis pizza og Champions League-kamp for gutta. Som jubler, før de vasker og rydder opp etter filmkvelden. Så er det nesten klart for fotball.

Først holder bare et par av elevene show. En med arabisk bakgrunn kommenterer fotball slik det gjøres på arabisk tv. To andre kommer opp og gjøre det på sine respektive morsmål. Til jubel og latter.

PIZZA OG FOTBALL: Som premie etter at 9.-klassegutta organiserte filmkveld for skolens yngre elever.
PIZZA OG FOTBALL: Som premie etter at 9.-klassegutta organiserte filmkveld for skolens yngre elever. Vis mer

Høy dropout

Rektor Jarle Dukic Sandven er svært positiv til guttekveldene, som han mener har bidratt positivt på skolens miljø. De seinere åra har rektoren merket at stadig flere unge på Romsås har mista troa på at de kan lykkes. Ambisjonene må løftes.

- Vi prøver nå i finne rom for å gjøre finansiere guttekveldene fullt ut, gjennom å søke stipender, søke økte bevilgninger til skolen eller gjøre prioriteringer i skolens budsjetter, sier Sandven.

GODE VENNER: Elevene på Bjøråsen skole har bakgrunn fra hele verden, noe de mange flaggene i taket viser.
GODE VENNER: Elevene på Bjøråsen skole har bakgrunn fra hele verden, noe de mange flaggene i taket viser. Vis mer

Han håper at aktiviseringen av ungdommene kan gjøre at færre av dem dropper ut av skolen.

I forhold til resten av Oslo - og landet - har Romsås flere fattige, folk bor trangere, de har lav utdanning. I 2014 var det så mange som 44 prosent droppet ut av skolen, og kan være endret noe, men Romsås er fremdeles blant delbydelene i Oslo med aller høyest prosent drop-out.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media