Lara Trump

I absurd kalkun-krangel

Lara Trump får oppmerksomhet for en bisarr uttalelse om den amerikanske høytida Thanksgiving.

SVIGERS: Tidligere president Donald Trump lytter mens hans svigerdatter Lara Trump taler på en konferanse i sommer. Foto: AP Photo/Chris Seward / NTB
SVIGERS: Tidligere president Donald Trump lytter mens hans svigerdatter Lara Trump taler på en konferanse i sommer. Foto: AP Photo/Chris Seward / NTB Vis mer
Publisert

Når amerikanerne feirer høytidsdagen Thanksgiving, er en selvskreven del av feiringen å samles rundt middagsbordet, hvor det tradisjonelt serveres kalkun.

Kalkunmiddagen er en viktig del av høytida. Hvert år «benåder» faktisk presidenten en kalkun, noe som har blitt en stor TV-begivenhet.

Men nå ser det ut til at kalkunen har havnet midt i den politiske debatten. Politico omtaler Thanksgiving-kalkunen som «en proxy i den siste politiske krigen».

En kamp om de økende prisene har pågått de siste ukene, og konservative beskylder liberale for å forsøke å ødelegge høytider, som en del av en angivelig innsats for å splitte amerikanere, skriver The Guardian.

COMEBACK: USAs tidligere president Donald Trump sier han vurderer å stille som presidentkandidat i 2024. - Det kan være jeg stiller for å slå dem en tredje gang, sier Trump. Foto: NTB / CPAC Vis mer

«Liberalt plott»

USA er rammet av inflasjon. Lara Trump, som er bidragsyter for den konservative TV-kanalen Fox News og kona til Eric Trump, hevder «den økende prisen på kalkun er en del av et liberal plott for å fjerne amerikanske tradisjoner», skriver The Guardian.

Dette kom fram under en diskusjon på Fox News om inflasjonen i landet og dens påvirkning på Thanksgiving-relaterte produkter.

GIFT: Eric og Lara Trump avbildet under et folkemøte i 2018. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB
GIFT: Eric og Lara Trump avbildet under et folkemøte i 2018. Foto: SAUL LOEB / AFP / NTB Vis mer

I diskusjonen kommenterte hun på uttalelser fra Jen Psaki, pressesekretær i Det hvite hus, om at inflasjonen hadde økt prisen på kalkun med en dollar eller mer.

- Det hadde vært interessant om det bare var kalkunen. Det er mye mer enn det. Alt koster mer nå. Det er ikke bare kalkunen, sa Trump.

Hun hevdet at de på venstresiden i amerikansk politikk «vil transformere Amerika fundamentalt».

- Alt gjøres for å fundamentalt transformere dette landet, og måten du gjør det på er at du sikrer at vi ikke har noe til felles overhodet, ingen amerikanske tradisjoner overhodet. De bryr seg ikke om at Thanksgiving koster mer, hevdet Trump.

I kjernen av dette vil «de» splitte amerikanere, sa hun.

Dyrere Thanksgiving-middag

Inflasjonen rammer Thanksgiving, og Republikanerne ser en mulighet til å angripe president Joe Biden, skriver Politico.

- Alt fra kalkuner til bakst koster familier mer, og denne Thanksgiving-middagen kan bli en av de dyreste hittil, sier den republikanske senatoren Steve Daines til Politico.

KALKUN: Courteney Cox er mest kjent for å ha spilt Monica Geller i TV-serien «Friends», og der er det spesielt en scene hun huskes for. Den har hun gjenskapt til glede for fansen. Video: Courteney Cox / Ingebjørg Iversen Vis mer

Ukevis med artikler om økende priser gir Republikanerne ammunisjon til å gå etter Bidens gigantiske klima- og sosialpakke.

- Republikanere er veldig gode på å generere skremselstaktikk og distribuere det og spre det, med stor suksess, sier demokraten Dean Phillips.

- Presidenten kjemper hver dag for å senke inflasjonen, ved å styrke forsyningskjedene våre, jobber for å senke drivstoffpriser og ved å vedta sin «Build Better Back»-pakke, som vil være en «game changer» for middelklassen, sier Emilie Simons, assisterende pressesekretær ved Det hvite hus, i en uttalelse.

- Små marginer

The Atlantic forklarer at ingrediensene for en Thanksgiving-middag er signifikant dyrere enn de var for 12 måneder siden, likt som mange andre varer folk kjøper: Prisene på biler, klær og hverdagsvarer har gått opp i løpet av det siste året.

En hypotetisk handleliste for høytidsdagen endte på nesten 54 dollar, som er 484 norske kroner. Det er en økning på fem prosent fra 2020.

I form av dollar er ikke endringene enorme, men prosentvis er økningen unormalt stor, skriver The Atlantic.

Amerikanernes gjennomsnittslønn har økt siden før pandemien, men ikke nok til å holde tritt med økende priser. Når du regner med inflasjonen, er gjennomsnittet av kompensasjonen 0,6 prosent lavere enn det var mot slutten av 2019, ifølge The Atlantic.

- Det ser ikke ut som en stor forskjell, men det blir mer over tid. Mange familier lever med små marginer, så noen kommer til å kjenne på det, sier Karen Dynan, økonomiprofessor ved Harvard-universitetet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer