I all hemmelighet leide de nabohuset. Nå har de tatt hevn

- Vi gjør bare vår plikt som naboer.

MINNESMERKE: Kollektivet Politisk Skjønnhet har satt opp en miniatyr av monumentet til minne om holocaust som står i Berlin. Det ble plassert på tomta ved siden av hjemmet til AfD-politiker Björn Häcke. Foto: Reuters / Kai Pfaffenbach / NTB Scanpix
MINNESMERKE: Kollektivet Politisk Skjønnhet har satt opp en miniatyr av monumentet til minne om holocaust som står i Berlin. Det ble plassert på tomta ved siden av hjemmet til AfD-politiker Björn Häcke. Foto: Reuters / Kai Pfaffenbach / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Den 17. januar i Dresden holdt den tyske AfD-politikeren Björn Häcke en tale der han argumenterte for at Berlins kjente holocaust-minnesmerke burde fjernes.

Han sa at tyskerne er de eneste som «har et monument til minne om skam i hjertet av hovedstaden».

En gruppe aktivister har nå sikret at Häcke ikke vil glemme dette med det aller første.

Hemmelig

I all hemmelighet leide nemlig kollektivet Politisk Skjønnhet eiendommen ved siden av Höckes hus i Bornhagen midt i Tyskland for ti måneder siden, og torsdag satte de opp en miniatyrutgave av monumentet som står i Berlin. Det skriver Quartz.

Orginalen består av 2700 betongklosser. Selv om kopien bare består av 26 klosser, er den meget godt synlig fra eiendommen til Höcke.

ORGINALEN: Monumentet til minne om holocaust i Berlin består av 2700 betongblokker. Foto: AFP PHOTO / DPA / Jens Kalaene / NTB Scanpix
ORGINALEN: Monumentet til minne om holocaust i Berlin består av 2700 betongblokker. Foto: AFP PHOTO / DPA / Jens Kalaene / NTB Scanpix Vis mer

- Vi gjør bare vår plikt som naboer. Vi håper han nyter synet hver eneste dag når han kikker ut vinduet sitt, sier gruppas leder Philipp Ruch.

Kollektivet har samlet inn nok penger til å holde minnesmerket på plass i to år, men håper via ytterligere donasjoner å kunne ha det der for alltid.

De lover også å fjerne det dersom Höcke kneler foran monumentet og ber om tilgivelse for det Tyskland gjorde under andre verdenskrig på samme måte som tidligere forbundskansler Willy Brandt gjorde i Polen i 1970.

Godt valg

I etterkant av Höckes kommentar, ble det også stridigheter innad i hans eget parti AfD (Alternativ for Tyskland). Flere mente han burde ekskluderes.

Partiet gjorde et godt valg i Tyskland i høst, og med 12,6 prosent av stemmene fikk de hele 92 av nasjonalforsamlingens 702 plasser.

Da nasjonalforsamlingen åpnet i slutten av oktober, varslet partiets gruppeleder Bernd Baumann at de vil reforhandle både «euroen, den massive gjelden, de enorme innvandringstallene, åpne grenser og den brutale kriminaliteten i våre gater».

Tidligere har blant annet presidenten i Tysklands jødiske sentralråd, Josef Schuster, sagt at han får en kvalmende følelse ved tanken på at AfD er kommet inn i nasjonalforsamlingen.

- Det er en deprimerende og urovekkende følelse å vite at det nå sitter mennesker i nasjonalforsamlingen som synes å ville skjule den nazistiske fortiden og gå til angrep på muslimer og asylsøkere, sa han til tidsskriftet Jüdische Allgemeine ifølge NTB.

KONTROVERSIELT: Björn Häcke skapte bråk da han omtalte holocaust-minnesmerke som et skammens monument. Foto: NTB Scanpix
KONTROVERSIELT: Björn Häcke skapte bråk da han omtalte holocaust-minnesmerke som et skammens monument. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer