<strong>SONDERKOMMENDO:</strong> Notatene til den greske jøden Marcel Nadjari har blitt tydet, og kan nå leses - mer enn 70 år etter grusomhetene i Auschwitz. Foto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa/via REUTERS / NTB Scanpix
SONDERKOMMENDO: Notatene til den greske jøden Marcel Nadjari har blitt tydet, og kan nå leses - mer enn 70 år etter grusomhetene i Auschwitz. Foto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa/via REUTERS / NTB Scanpix Vis mer

I all hemmelighet skrev han om grusomhetene i dødsleiren. Det som skiller seg ut, er det brennende ønsket om hevn

- Jeg tenkte ofte at jeg skulle gå inn sammen med de andre. Bare gjøre slutt på alt. Men tanken på hevn hindret meg fra å gjøre det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg tenkte ofte at jeg skulle gå inn sammen med de andre. Bare gjøre slutt på alt. Men tanken på hevn hindret meg fra å gjøre det. Jeg ville og vil fremdeles leve. Leve for å hevne min far, min mor og min kjære lillesøster.

Slik lyder ordene den greske jøden Marcel Nadjari i all hemmelighet skriblet ned på et stykke papir.

Notatet ble funnet utenfor et av krematoriene i konsentrasjonsleiren Auschwitz 35 år etter krigens slutt, men først nå har eksperter ved hjelp av ny teknologi klart å tyde det. Det skriver BBC og Smithsonian.

Sonderkommando

Nadjari var fange i konsentrasjonsleiren under andre verdenskrig, og var en del av Sonderkommando - en betegnelse brukt av SS om en gruppe jødiske fanger som ble tvunget til å jobbe for tyskerne.

De måtte eskortere andre fanger til gasskamrene, og måtte etterpå samle inn gullfyllinger fra tennene til de døde medfangene før de brant likene.

Nettopp fordi de ble vitner til så mange drap, gikk Nadjari ut fra at det kun var et tidsspørsmål før han var nestemann som ville bli drept. Derfor gjemte han de 12 sidene i en forseglet flaske, la den i ei skinnveske og gravde den ned.

SLITER FORTSATT: Det er 70 år siden Auschwitz-fangene ble frigjort av sovjetiske styrker 27. januar i 1945. Mange av de overlevende sliter fortsatt med å sove om natten. Video: Reuters Vis mer Vis mer

«Folk går nakne inn ...»

I notatet kan man i detalj lese om hvordan nazistene avrettet tusenvis av mennesker daglig.

«Krematoriet er en stor bygning med bred skorstein og 15 ovner. Under en like ved er det to enorme kjellere. I den ene tar folk av seg alle klærne, og i den andre er dødskammeret. Folk går nakne inn, og når omkring 3000 er der inne blir dørene låst og de blir gasset. Etter å ha lidd i seks eller sju minutter, dør de.»

«Gassbeholderne blir alltid levert av en tysk Røde Kors-bil med to SS-soldater. De kaster gassen ned gjennom en åpning, og en halvtime senere begynner vårt arbeid. Vi slepte likene av de uskyldige kvinnene og barna ut til en heis som så frakter dem til ovnene.»

I papirene noterte han også at asken fra et voksent menneske veide omkring 640 gram.

Hevntanker

Da brevet ble funnet var det bare mulig å tyde omlag ti prosent av teksten, men den russiske forskeren Pavel Polian er mannen som nå har klart å tyde innholdet.

Han biter seg spesielt merke i Nadjaris sterke ønske om hevn, og det meget nøyaktige overslaget på hvor mange som ble drept i Auschwitz. Han anslo nemlig at 1,4 millioner mennesker mistet livet her. Det er det samme som historikerne i dag mener.

- Nadjaris hevntanker skiller seg ut fra mange andre førstehåndsberetninger, og han er veldig opptatt av familien sin. Han har for eksempel vært veldig spesifikk når det kommer til hvem han vil skal arve pianoet til søsteren, sier Polian.

Den da 26 år gamle grekeren hadde også nedtegnet nøyaktige instruksjoner for hvordan og til hvem brevet skulle leveres dersom noen fant det.

Overlevde mot alle odds

Nadjari fryktet som nevnt for sitt liv, men ifølge BBC overlevde han oppholdet i dødsleiren.

Mange av Sonderkommando-medlemmene gjorde opprør den 7. oktober 1944 og forsøkte å sprenge flere av krematoriene i lufta. De ble knust, men Nadjari var ikke med på opptøyene, og kom fra det med livet i behold. 451 Sonderkommando-medlemmer ble drept den dagen.

Etter krigen flyttet han tilbake til Hellas, før han senere flyttet til USA. Han døde i New York i 1971, og etterlot seg kone og to barn. Hans datter fikk navnet Nelli - oppkalt etter lillesøsteren som døde i konsentrasjonsleiren.

Han døde med andre ord ni år før hans beretning om grusomhetene ble oppdaget.

Omkring 110 medlemmer av Sonderkommando kom levende fra Auschwitz, men ytterst få har valgt å skrive om eller gjenfortelle det de opplevde der.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer