I all hemmelighet skrev han om grusomhetene i dødsleiren. Det som skiller seg ut, er det brennende ønsket om hevn

- Jeg tenkte ofte at jeg skulle gå inn sammen med de andre. Bare gjøre slutt på alt. Men tanken på hevn hindret meg fra å gjøre det.

SONDERKOMMENDO: Notatene til den greske jøden Marcel Nadjari har blitt tydet, og kan nå leses - mer enn 70 år etter grusomhetene i Auschwitz. Foto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa/via REUTERS / NTB Scanpix
SONDERKOMMENDO: Notatene til den greske jøden Marcel Nadjari har blitt tydet, og kan nå leses - mer enn 70 år etter grusomhetene i Auschwitz. Foto: Agency Gazeta/Kuba Ociepa/via REUTERS / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Jeg tenkte ofte at jeg skulle gå inn sammen med de andre. Bare gjøre slutt på alt. Men tanken på hevn hindret meg fra å gjøre det. Jeg ville og vil fremdeles leve. Leve for å hevne min far, min mor og min kjære lillesøster.

Slik lyder ordene den greske jøden Marcel Nadjari i all hemmelighet skriblet ned på et stykke papir.

Notatet ble funnet utenfor et av krematoriene i konsentrasjonsleiren Auschwitz 35 år etter krigens slutt, men først nå har eksperter ved hjelp av ny teknologi klart å tyde det. Det skriver BBC og Smithsonian.

Sonderkommando

Nadjari var fange i konsentrasjonsleiren under andre verdenskrig, og var en del av Sonderkommando - en betegnelse brukt av SS om en gruppe jødiske fanger som ble tvunget til å jobbe for tyskerne.

De måtte eskortere andre fanger til gasskamrene, og måtte etterpå samle inn gullfyllinger fra tennene til de døde medfangene før de brant likene.

Nettopp fordi de ble vitner til så mange drap, gikk Nadjari ut fra at det kun var et tidsspørsmål før han var nestemann som ville bli drept. Derfor gjemte han de 12 sidene i en forseglet flaske, la den i ei skinnveske og gravde den ned.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer