Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I alt 2700 sivile er drept i borgerkrigen i Jemen. Norge selger våpen til partene

Norge selger militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait. Alle deltar i borgerkrigene i Jemen.

NYTT ANGREP:  Røyken stiger opp i et nabolag i Jemens hovedstad Sanaa, etter et saudiarabisk bombeangrep. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix
NYTT ANGREP: Røyken stiger opp i et nabolag i Jemens hovedstad Sanaa, etter et saudiarabisk bombeangrep. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden mars i år har Saudi-Arabia ledet koalisjonen som kriger mot den iranskstøttede Houti-gruppa i Jemen. Den pågående borgerkrigen omtales som like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører. Her selger Norge våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til en rekke av aktørene: Emiratene, Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar.

- Om norsk ammunisjon blir brukt i Jemen, kan dette være brudd på både eksportkontroll-regelverket, men også straffeloven hvis det er begått krigsforbrytelser med norsk utstyr. Jeg kan ikke skjønne at dette er i henhold til norsk lov, sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors.

Harlem mener at Norge må få et eksportforbud: Norge kan ikke selge militært utstyr til land som er i krig.

- Saudi kan ikke krige Saudi-koalisjonen har gjennomført massive bombeaksjoner, i tillegg til at Emiratene og Saudi er inne med bakkestyrker i Jemen.

Dette har medført voldsomme sivile dødstall, ifølge FN: 2700 sivile er drept ved utgang september måned, hvorav minst 637 barn, ifølge Redd Barna.

Årsaken til så mange sivile drepte er voldsom bombing av tett befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet. Human Rights Watch (HRW), Amnesty og Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) undersøkelser viser at koalisjonens bombing har drept sivile, som karakteriseres som krigsforbrytelser. Men det er ikke bare Saudi-koalisjonen som har bombet tett befolkede områder. Også Houti-styrker har drept og skadd sivile, men færre enn koalisjonen, ifølge HRW.

- Hvis opplysningene fra Human Rights Watch stemmer, er det helt tydelig at Saudi-Arabia ikke holder seg innenfor krigens regler. Angrep på sivilbefolkningen og sykehus er krigsforbrytelser og skal straffeforfølges. Jeg er derfor sterkt kritisk til at Norge selger militært materiell til Saudi-Arabia, sier Harlem.

Krever øyeblikkelig stans Han får støtte fra Redd Barna og Amnesty:

- Det er stor risiko for at militær materiell som selges til Saudi-Arabia og Emiratene brukes til å begå krigsforbrytelser. Vi krever nå derfor at norske myndigheter øyeblikkelig stanser alt salg av alt militært materiell, som kan bli brukt i Jemen, sier Line Hegna, kommunikasjonssjef i Redd Barna.

- Sivile i Jemen kan ha blitt drept med norsk ammunisjon siden Norge har solgt dette til Emiratene. Dette er reelt, sier Gerald Folkvord, rådgiver i Amnesty International i Norge, som har jobbet med våpenhandel i en årrekke.

- Saudi er i krig De forente arabiske emirater er soleklart den største mottakeren av norske våpen i Midtøsten.

I fjor kjøpte de våpen fra Norge for 44,5 millioner kroner.

Det aller meste var såkalt a-materiell, som er det utstyret det er strengest kontroll med: Våpen, våpendeler og ammunisjon.

- Jeg er meget overrasket hvis Norge har fortsatt å selge militært utstyr til Emiratene i 2015, etter at starten av offensiven i Jemen startet. Jeg mener det må være brudd med to regler: Eksportkontroll-regelverket og straffeloven, hvis dette utstyret er brukt til å begå krigsforbrytelser, sier Harlem.

Han hevder det i så fall vil være brudd på den internasjonale våpenhandelsavtalen hvor Norge har forpliktet seg til å ikke selge våpen til land hvor man vet at det begås krigsforbrytelser.

Vil ha debatt Saudi-Arabia har henrettet mer enn 2000 personer i perioden 1985-2013, og bare i august i år henrettet de mer enn én person per dag, ifølge Al Jazeera. Kongedømmet er en versting når det gjelder jevnlige brudd på menneskerettighetene - men er likevel Vestens allierte.

Landet får kjøpe militært utstyr fra Norge, og i fjor handlet de for rundt ti millioner kroner. De kjøpte utstyr og deler til militære kjøretøy for 3,3 millioner kroner. De kjøpte også utstyr klassifisert som ML11 for 388 000 kroner. Dette er militært elektronisk utstyr til for eksempel elektronisk krigføring, jamming av signaler eller militær overvåking.

Det saudiarabiske forsvaret har også kjøpt kommunikasjonsutstyr fra Norge for 6,6 millioner kroner.

- Faren for at norsk militærutstyr brukes og har blitt brukt i krigen i Jemen og til undertrykking er høyst reell. Problemet er at norske myndigheter ikke vil gi ut presis informasjon om hva som faktisk er blitt solgt, og at vi dermed ikke får en ordentlig debatt om hva som faktisk foregår, sier Folkvord i Amnesty.

Utenriksdepartementet viser til at informasjon om våpeneksport er taushetsbelagt.

- Vi kan ikke gi noen flere detaljer om eksporten enn det som står i stortingsmeldingen, sier talsperson Ane Haavardsdatter Lunde i UD.

- Det blir bare gjetning om og hvordan norsk militært utstyr blir brukt i Jemen. Selv om Norge bare selger såkalt b-materiell til Saudi-Arabia, altså ikke våpen og ammunisjon, er det ingen garanti for at dette ikke brukes til krigsforbrytelser, sier Folkvord.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!