I alt 2700 sivile er drept i borgerkrigen i Jemen. Norge selger våpen til partene

Norge selger militært utstyr for 56 millioner kroner til Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait. Alle deltar i borgerkrigene i Jemen.

NYTT ANGREP:  Røyken stiger opp i et nabolag i Jemens hovedstad Sanaa, etter et saudiarabisk bombeangrep. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix
NYTT ANGREP: Røyken stiger opp i et nabolag i Jemens hovedstad Sanaa, etter et saudiarabisk bombeangrep. Foto: Hani Mohammed / Ap / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Siden mars i år har Saudi-Arabia ledet koalisjonen som kriger mot den iranskstøttede Houti-gruppa i Jemen. Den pågående borgerkrigen omtales som like brutal som i Syria, og er en regional krig med mange aktører. Her selger Norge våpen, ammunisjon og annet militært utstyr til en rekke av aktørene: Emiratene, Saudi-Arabia, Kuwait og Qatar.

- Om norsk ammunisjon blir brukt i Jemen, kan dette være brudd på både eksportkontroll-regelverket, men også straffeloven hvis det er begått krigsforbrytelser med norsk utstyr. Jeg kan ikke skjønne at dette er i henhold til norsk lov, sier Mads Harlem, leder av Folkerettseksjonen i Norges Røde Kors.

Harlem mener at Norge må få et eksportforbud: Norge kan ikke selge militært utstyr til land som er i krig.

- Saudi kan ikke krige Saudi-koalisjonen har gjennomført massive bombeaksjoner, i tillegg til at Emiratene og Saudi er inne med bakkestyrker i Jemen.

Dette har medført voldsomme sivile dødstall, ifølge FN: 2700 sivile er drept ved utgang september måned, hvorav minst 637 barn, ifølge Redd Barna.

Årsaken til så mange sivile drepte er voldsom bombing av tett befolkede områder. Både sykehus og skoler er rammet. Human Rights Watch (HRW), Amnesty og Den internasjonale Røde Kors-komiteens (ICRC) undersøkelser viser at koalisjonens bombing har drept sivile, som karakteriseres som krigsforbrytelser. Men det er ikke bare Saudi-koalisjonen som har bombet tett befolkede områder. Også Houti-styrker har drept og skadd sivile, men færre enn koalisjonen, ifølge HRW.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer