- I åpen konflikt med seg selv

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre mener Granavolden-plattformen har mistet troverdighet.

GRANAVOLDEN: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad fra forhandlingene om Granavolden-plattformen. Nå krever Frp omkamp på en rekke punkter - fem måneder senere. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
GRANAVOLDEN: Statsminister Erna Solberg, finansminister Siv Jensen, kulturminister Trine Skei Grande og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad fra forhandlingene om Granavolden-plattformen. Nå krever Frp omkamp på en rekke punkter - fem måneder senere. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Fremskrittspartiet holdt et fire timers krisemøte i landsstyret. Resultatet ble seks nye krav på bompenger, som skal stagge velgerflukten til protestpartiet Folkeaksjonen nei til mer bompenger (FNB) og gjenreise partiets tillit i det betente spørsmålet.

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre fulgte pressekonferansen og reaksjonene i etterkant med forundring.

- Vi har en regjering i åpen konflikt med seg selv. Etter fire timers møte fremmer Frp krav, og før blekket er tørt svarer regjeringspartner Venstre nei til alt. Det sier egentlig sitt, sier Støre til Dagbladet.

- Svekker troverdigheten

Det siste Siv Jensen sa til pressen på vei ut døren var «Nå skal vi forhandle!» - det bare fem måneder etter at regjeringspartiene var enige om Granavolden-plattformen.

- Dette er en del av forhandlingsspillet internt i Erna Solbergs regjering. Det vitner om en regjering som trekker i ulike retninger er. Noen få måneder etter at regjeringsplattformen ble forhandlet fram og godkjent av alle partier, gjenåpnes den. Det svekker troverdigheten til plattformen.

Raymond Johansen, byrådsleder i Oslo for Arbeiderpartiet, reagerer sterkt på at Frp vil forhandle om nullvekstmålet, som betyr at de vil åpne opp for vekst i biltrafikken i byene.

- Vi forventer at Regjeringen står ved avtalene sine. Nullvekstmålet er avgjørende for å få ned luftforurensingen i byene og at Norge skal nå klimamålene sine. Det er mildt sagt overraskende om Erna Solberg og Høyre skulle akseptere slike ultimatum fra Frp, skriver Raymond Johansen i en tekstmelding til Dagbladet.

KrF og V: - Nei!

Til Dagbladet avviser både Venstre og KrF de nye kravene fra Fremskrittspartiet.

- Flere av bompengekravene fra Frp bryter med regjeringsplattformen. Det er ikke aktuelt, sier KrFs parlamentariske leder Hans Fredrik Grøvan.

Jonas Gahr Støre åpner opp for å se på bypakkene med tanke på å kutte kostnadene og dermed bompengebelastningen for bilistene.

- Vi må kunne se på innretningen i bypakkene, men å stoppe alle nye bypakker er ikke framtidsrettet eller moderne for Norge, sier Støre, som fastslo i forkant av landsstyremøtet at alt bråket rundt bompenger er en bløff fra Fremskrittspartiet.