I år får du en radarfri sommer

KRISTIANSAND (Dagbladet): Trafikkpolitiet vil i flere måneder framover stå uten sitt viktigste redskap, den beryktede radaren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter radarhavariet på Østlandet i vinter er alle UPs 12 radarer blitt pensjonert.

Etter tusenvis av feilmålinger med en nesten 30 år gammel radar fra Feiring-tida tok ikke politiledelsen noen sjanser: Alle radarene er permanent tatt ut av tjeneste.

Det betyr at du ikke trenger å skifte batteri på radarvarsleren. I flere måneder må politiet belage seg på å stoppe verstingene på gamlemåten med stoppeklokke, videokontroll eller laser.

Bare verstingene

Erfaringsmessig er det bare verstingene som tas i slike kontroller, fordi kontrollkapasiteten er så mye mindre enn med radar.

Sjansen for å bli tatt blir dramatisk redusert. Hvis du bryter fartsgrensa og kjører tett innpå bilen foran, så vil laseroperatøren ha store problemer med å fange deg. Det samme gjelder gjennomsnittsmåling der politiet bare kan ta én fartssynder om gangen.

- Oppdagelsesrisikoen blir helt klart større når vi bruker radar. Det teller mye i trafikksikkerhetssammenheng at vi klarer å opprettholde en stor oppdagelsesrisiko, sier UP-sjef Harald Moen.

Politidirektoratet vurderer å leie svenske radarer som en nødløsning. Men utstyret rekker ikke å bli godkjent til bruk på norske veier på denne siden av sommerferien. Politiets materielltjeneste har ennå ikke bestemt seg for å kjøpe nytt radarutstyr. Et eventuelt nyinnkjøp er også et pengespørsmål.

- Vi vet ikke når nytt utstyr eventuelt er på plass, sier politimester Asbjørn Gran i Politidirektoratet.

Gran sier at målet er å opprettholde samme kontrollaktivitet uten radarapparater.

Færre blir kontrollert

Men UP-sjef Harald Moen knuser Politidirektoratets håp om kontrollomfang.

- Vi klarer ikke å kontrollere like mange uten radar, sier Moen.

Det er en kjent sak at radaren har uovertruffen kapasitet og registrerer alle fartssyndere som kjører forbi.

- Vi er litt spente på hvordan det skal gå i sommertrafikken. Vi skal i hvert fall gjøre så godt vi kan. Men massekontrollene klarer vi ikke, sier UP-Moen.

KRISE: UP-sjef Harald Moen er ikke sikker på hvordan utrykningspolitiet skal klare seg uten radar i sommer. Politidirektoratet vurderer å leie svenske radarer som en nødløsning. Men disse rekker trolig ikke å bli godkjent før sommeren...