I år har de trent 600 000 timer, de leter etter savnede personer

Norske Redningshunder med dronevideo som viser hvordan de letter etter savnede personer. 

EFFEKTIV: Organisasjonen Norske Redningshunder delte nylig en dronevideo som viser en redningshundekvipasje søke etter en savnet person. Videoen er fra en intern konkurranse, nå håper de flere kan få øynene opp for Norske Redningshunder og deres arbeid. Video: Norske Redningshunder Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvor er Rosenhoff? Du skjønner jeg fikk nettopp melding om at en 14 uker gammel valp har rømt fra Sinsen. Dagbladet er på telefon med en av Norske Redningshunders frivillige, Nina Alida Nordbø.

Valp på vift

Nordbø og labradoren hennes Bonus er ute for å søke. Denne gangen er hun ikke på oppdrag for organisasjonen Norske Redningshunder, men hun ble varslet om valpen fra bekymrede eiere, via en facebookgruppe hun er medlem av.

KATASTROFESØK: Ekvipasjene i Norske Redningshunder trener gjennomsnittlig 500 timer i året. Her er Bonus i søk med hundefører under en øvelse i katastrofesøk. Foto: NRH
KATASTROFESØK: Ekvipasjene i Norske Redningshunder trener gjennomsnittlig 500 timer i året. Her er Bonus i søk med hundefører under en øvelse i katastrofesøk. Foto: NRH Vis mer

- Jeg så nettopp meldingen om valpen på Facebook, så da dro vi ut for å hjelpe til, forteller Nordbø til Dagbladet.

Nordbø og hunden hennes Bonus er én av rundt 270 godkjente redningshundekvipasjer i landet. Hun startet å trene med labradoren sin for drøye tre år siden. Aktiviteten har nå blitt en stor og viktig del av hverdagen.

- Det er et fantastisk miljø og det er fantatisk å se hva man kan trene opp en hund til å lære. Ved å drive med redningsarbeid har jeg skjønt at Bonus er både empatisk, intelligent, og at han liker å jobbe. Å se at vi kan bruke disse egenskapene i redningsarbeid er veldig givende, forteller Nordbø til Dagbladet.

Carita Leirivaara, som er å se i videoen øverst i saken, har trent sammen med Nordbø og understreker gleden som følger med arbeidet:

- Det som driver meg er å kunne gjøre en forskjell for noen og å hjelpe noen som trenger det, sammen med kompisen min Spike.

500 leteaksjoner hvert år

Redningshundekvipasjene kalles ut på rundt 500 leteaksjoner etter savnede hvert år. Gjennomsnittlig bruker Nina, Leirivaara og resten av de frivillige i Norske Redningshunder 500 timer i året på å trene med hundene sine.

I videoen øverst i saken kan du se resultatet av den intensive treningen.

Dagens impulsive søk etter den 14 uker gamle valpen ble avbrutt da labradoren Bonus plutselig markerte tydelig, han hadde oppdaget noe helt annet ved Carl Berners plass i Oslo.

DRAMATISK: Et redningshelikopter, en redningsskøyte, Bodø Radio og skipperen på båten ‹‹Kim Roger›› holdt kontakt over radio da båten gikk på grunn og mannskapet fryktet for livet. Video: Telenor Vis mer

- Det er åtte-ni minusgrader ute, og der lå det en sovende, ruset mann i en busk. Jeg hadde ikke forventet at det var et menneske vi skulle finne, forteller Nordbø som fulgte mannen ned til en butikk og inn i varmen. Der var det noen han kjente.

- Han var i hendene til noen som visste hvem han var, sier Nordbø som var glad for at Bonus gjorde jobben sin og at mannen nå var i god behold.

Frivillig redningsarbeid

Stig Mebust er beredskapsleder i Norske Redningshunder, og står bak videoen som viser hundefører Carita Leirivaara og hunden Spike som søker opp en savnet person på to minutter under en test.

- Vi hadde en intern konkurranse som vi filmet. Videomaterialet har ligget en stund, men i og med at vi er en organisasjon basert på frivillighet, og det går mot jul tenkte vi å dele videoen, sier Mebust til Dagbladet.

Han har vært aktiv i Norske Redningshunder i rundt 15 år, og vært med på utallige søk med politi, Røde Kors og Norsk Folkehjelp, for å nevne noen.

- Det er veldig givende å være med å bidra og å gjøre en forskjell. Og det å gjøre det sammen med den beste vennen din, bikkja, det er fantastisk, sier Mebust som nå håper at flere kan se det arbeidet de gjør, og kanskje til og med donere en liten julegave.

- Medlemmene legger ned 600 000 treningstimer til sammen i løpet av året, timer de ikke får betalt for. Så hvis noen har lyst til å donere en liten julegave, så hadde vi blitt veldig glade, avslutter han med et flir om munnen.