DIKTATOR:  Før helga sto Kim Jong-un bak vedtaket som gjorde at hans onkel Jang Song-thaek ble henrettet. Foto: Reuters / NTB Scanpix.
DIKTATOR: Før helga sto Kim Jong-un bak vedtaket som gjorde at hans onkel Jang Song-thaek ble henrettet. Foto: Reuters / NTB Scanpix.Vis mer

I år har Nord-Korea utført godt over dobbelt så mange henrettelser som i fjor

Skolebarn får beskjed om å møte opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nord-Korea utfører veldidg mange flere offentlige hennrettelser i år, sammenlignet med i fjor. I 2012 ble 17 personer i henrettet, i år er tallet minst 40, skriver Sveriges Radio.

Før helga sto Kim Jong-un bak vedtaket som gjorde at hans onkel Jang Song-thaek ble henrettet.

Maktkamp Henrettelsen er en del av maktkampen etter at Jong-un for to år sida tok over makta i landet etter sin far.

Regimet brukte sterke ord for å karakterisere Jang, ifølge det nordkoreanske nyhetsbyrået KCNA.

Han ble kalt «foraktelig menneskelig avskum, verre enn en hund», og ble beskyldt for «å bruke alle slags intriger og foraktelige metoder for å styrte staten og gripe makten».

På mange av disse henrettelsen får ofte skoleklasser beskjed om å møte opp, for å lære hva som vil skje med dem hvis de bryter loven.

Markering 17. desember var toårsdagen for Kim Jong-ils dødsdag. For ordens skyld: Jong-il er faren til Kim Jong-un (30), som igjen er barnebarnet til Kim Il-sung - Nord-Koreas grunnlegger.

Nokså ferske bilder tatt i dag viser tusenvis av mennesker som legger ned blomster foran de gigantiske statuene av Jong-il og Il-Sung i Pyongyang.

Kim Jong-un holdt ikke selv noen tale under gårsdagens seremoni. Det fryktes at diktatoren nå vil ty til sterke midler for å få fokus vekk fra de innenrikspolitiske problemene. Som for eksempel en ny atomprøvesprengning.

- Historien viser at det nordkoreanske regimet har tendens til å skape en følelse av usikkerhet om sin nasjonale suverenitet i tider med innenrikspolitisk urolighet, sier professor i nordkoreanske studier ved Dongguk University i Seoul, Koh You-hwan, til ABC News.