KAMPKLAR: Bård Hoksrud i Frp lover at partiet er klar for å kjempe for Frp-politikk de neste fire åra og sier det blir tøffere tak nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KAMPKLAR: Bård Hoksrud i Frp lover at partiet er klar for å kjempe for Frp-politikk de neste fire åra og sier det blir tøffere tak nå. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

I årevis flyttet Stortinget «knapt et komma». Nå lover politikerne andre boller

I ettermiddag åpner Stortinget for fire nye år. Audun Lysbakken lover mye moro, Bård Hoksrud har brettet opp ermene og KrF venter på friere i både rød og blå drakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Den som går og venter på å arve et par sko, kan bli kald på beina ganske lenge», skrev Aksel Sandemose.

Når Stortinget åpner i dag, er venstresida lei av å fryse på føttene. Opposisjonen er derfor samstemte i sin dom: Det blir mer konflikt og mindre borgerlige gjennomslag de neste fire åra.

SVs Audun Lysbakken gliser.

- Det er riktig at det blir mer moro nå. Dersom KrF gjør som de har lovet, og faktisk stemmer etter samvittigheten sin, skal vi få gjennomslag for mye god politikk. Og da snakker vi gjennomslag mot regjeringens vilje, sier SV-lederen.

Fete år og magre år

I 12 år har Stortinget blitt styrt av flertallskonstellasjoner. Først åtte rødgrønne år, så fire år med borgerlig samarbeidsavtale.

I dag, når Løvebakken offisielt åpnes for perioden 2017 - 2021, blir det andre boller: For første gang siden 2005 har Norges sittende regjering ingen forsikring om å få flertallet i Stortinget på sin side.

Det sørget KrF for da partiet valgte å ikke gå inn i regjering og heller ikke inngå noen samarbeidsavtale med Høyre og Frp. Erna Solberg må nå finne flertall i Stortinget fra sak til sak.

Audun Lysbakken nevner klima, sosialpolitikk og bistandspolitikk som eksempler på områder hvor kjeppene kan komme hyppig fra venstresida i retning Solbergs regjering. Her er avstanden mellom venstresida og KrF kort, mener han.

- Vi er hissige på å omsette framgangen vår i politiske resultater. Vi driver med dette for å få til ting. SV ble kronisk nedstemt i fire år. Slik blir det ikke nå. Vi ser mye lysere på de neste fire åra, sier Lysbakken.

Ap lover å tøffe seg

SV-lederen sier det også er viktig at Arbeiderpartiet manner seg opp og ikke fører en kompromisslinje inn mot regjeringen.

Ap-politiker Torstein Tvedt Solberg forsikrer om at partiet hans skal være tøffere i klypa de neste fire åra.

- Folk vil få se et mye tøffere Arbeiderparti i denne perioden, sier Solberg, som starter sin andre periode på Stortinget i dag.

Solberg tror konfliktnivået vil gå opp mange knepp allerede til våren.

- Høyresida er nok mest av alt opptatt av at det ikke skal være uro på Stortinget det første halve året. Men til våren vil du se mye mindre lojalitet mellom de borgerlige partiene. Da blir det moro her, smiler Solberg.

- Makta rår

Kanskje fikk Norge en forsmak på et tøffere klima i Stortinget allerede forrige uke. Arbeiderpartiet utfordret Høyre om vervet som stortingspresident, og var kun noen få mandater unna å tuppe Olemic Thommessen ut av vervet. Samtidig sørget høyresida for at Arbeiderpartiet ikke kom heldig ut av fordelingen av komitéledere.

Hadia Tajik får ikke lede den strategisk viktige arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget slik Ap ønsket, mens både helsekomiteen og utdanningskomiteen også ledes av borgerlige partier.

- Makta rår, var Jonas Gahr Støres eneste kommentar til fordelinga på fredag.

Hoksrud har brettet opp ermene

På borgerlig side er man også kampklar i dag.

- Ser du ikke jeg har brettet opp ermene allerede? Jeg er så klar, sier Hoksrud og ler høyt.

Frp-toppen har fortsatt ikke skifta til finstasen i forkant av den høytidelige åpningen av Stortinget klokka 13 i dag. Bak ham sniffer bombehunder på kaffeautomatene og den røde løperen gjøres klar før kongen høytidelig skal erklære Stortinget for åpnet.

Hoksrud tror det blir mye liv og røre også etter at kongefamilien har dratt tilbake til slottet.

- Det blir mye mer vitalitet i Stortinget nå enn på lenge. Det er gøy når Stortinget er et sted hvor mange beslutninger fattes. Det var litt kjedelig da vi hadde flertallsregjeringer, og Stortinget fikk knapt flyttet på et komma. Det blir annerledes framover.

VENTER PÅ FRIERE: Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad i KrF. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VENTER PÅ FRIERE: Olaug Bollestad og Kjell Ingolf Ropstad i KrF. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Beilere

KrF-nestleder Olaug Bollestad, som skal lede Stortingets helsekomité de neste fire åra, sitter i en heldig vippeposisjon. KrF kan danne flertall med begge blokkene i norsk politikk.

Bollestad forventer derfor å bli bydd opp til dans av både røde og blå beilere.

- Vi vil nok få friere fra begge sider, sier hun rolig.

- Men det som er viktig for KrF er å få norsk politikk inn mot sentrum, enten forslagene kommer fra høyresida eller venstresida.

KrF-nestlederen heller likevel isvann i årene til sine beundrere på venstresida. Partiet forblir lojale til Erna Solberg. Enn så lenge, i alle fall.

- Så lenge Erna Solberg legger politikken til sentrum, så har hun et trygt liv, hun.