Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I årevis har cubanske migranter flyktet til USA i båt. Nå flys plutselig tusenvis til grensa ved Mexico og går over Rio Grande

Storpolitikk gir grensesjokk i Texas.

I USA: Hver dag de siste ukene har det kommet hundrevis av cubanske migranter over grensa fra Nuevo Laredo i Mexico til Laredo i Texas i USA. Claudia Laura Gonzalez (i midten) er blant dem. Hun er utslitt etter reisen og ventingen, men lettet over endelig å være i USA. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
I USA: Hver dag de siste ukene har det kommet hundrevis av cubanske migranter over grensa fra Nuevo Laredo i Mexico til Laredo i Texas i USA. Claudia Laura Gonzalez (i midten) er blant dem. Hun er utslitt etter reisen og ventingen, men lettet over endelig å være i USA. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LAREDO, Texas (Dagbladet): - Jeg er så glad. Drømmen min har gått i oppfyllelse, sier Claudia Laura Gonzalez (23).

Hun står rett ved grensestasjonen i Laredo i Texas. For bare noen timer siden gikk 23-åringen over fra Mexico og gjennom grensekontrollen til USA.

Ved siden av henne står en mor, far og to tenåringsbarn, som nettopp har krysset brua over Rio Grande. Rundt dem sitter det landsmenn i trapper og benker. De er et knippe av hundrevis av cubanere som de siste ukene pltuselig har kommet til den amerikanske grensa via en helt annen rute enn tidligere.

USAs Storskog Amerikanske myndigheter opplever det samme som norske gjorde ved Storskog i Finnmark i fjor: Plutselig har det åpnet seg en ny rute inn i landet, og det kommer folk i hopetall.

Claudia og de andre har blitt fløyet til den amerikanske grensa fra Costa Rica, hvor de ble sittende i limbo før nyttår. Da stengte nemlig Nicaragua grensa mot Costa Rica for cubanere. 

GYMLÆRER: Claudia Laura Gonzalez er utdannet gymlærer. Hun sier hun vil jobbe med hva som helst i USA, bare hun får seg en jobb. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GYMLÆRER: Claudia Laura Gonzalez er utdannet gymlærer. Hun sier hun vil jobbe med hva som helst i USA, bare hun får seg en jobb. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I underkant av 8000 cubanske migranter satt fast, og måtte plasseres i leire. Nicaragua sa de stoppet grensepasseringene av sikkerhetshensyn. Amerikanske medier har meldt at det kan skyldes tette bånd mellom regjeringene i Nicaragua og Cuba.

- De første som fikk dra videre ble fløyet til El Salvador, og måtte dra videre gjennom Mexico. Vi ble fløyet rett til grensa, sier hun.

Frykter ordning fjernes Amerikanerne sier de tror så mange som 48 000 cubanere kan komme til USA over grensa til Texas i år, mer enn alle som har kommet totalt de to siste årene, ifølge New York Times. Hvorfor så mange akkurat nå? 

- Jeg hørte at de vurderte å stoppe ordningen for cubanere, sier Gonzalez.

MIGRANTSTRØM: Cubanerne blir fløyet fra Costa Rica og tli grensa. Derfra går de over brua over Rio Grande. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MIGRANTSTRØM: Cubanerne blir fløyet fra Costa Rica og tli grensa. Derfra går de over brua over Rio Grande. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I motsetning til de fleste migranter land i Sør og Mellom-Amerika, slipper nemlig alle cubanere som kommer til USA rett inn i landet. Og de får permanent oppholdstillatelse etter at de har vært i der i et år, som følge av en spesialordning som ble innført i 1966

Men etter at presidentene Barack Obama og Raul Castro i fjor møttes til et historisk håndtrykk, og forholdet mellom landene gradvis er i ferd med å normaliseres, frykter Claudia og andre som har lyst til å emigere nordover at spesialordningen fra 1966 skal kuttes.

Vil hente datteren Claudias datter Cattleya (1 år og 4 måneder) er igjen i Cuba, og passes av sin bestemor.

- Kommer du til å komme hente?

- Claro. Pronto! 

- Hun er grunnen til at jeg gjør dette. Jeg vil gi henne muligheten til å få et bedre liv.

- Hva vil du gjøre i USA?

- Jeg ønsker bare å finne meg en jobb. Jeg er utdannet gymlærer, men kan gjøre hva som helst.

Hun har to søstre som allerede bor i Miami. 

Hentes i busser Gonzalez og de andre har fått visitkort fra den lokale organisasjonen Cubanos en Libertad. På baksiden er et kart som viser ruta fra Laredo, helt sør i Texas, og til Miama, sør i Florida, og byen hvor de fleste cubanere har bosatt seg. De fleste har kommet i båter. Mange drukner hvert år. Som de fleste andre ved brua i grensebyen, skal Marie til nettopp Miami. 

TUNGT LASTET: Mange av de som passerer grensa har med seg tunge kofferter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TUNGT LASTET: Mange av de som passerer grensa har med seg tunge kofferter. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Vi har fått beskjed om at vi vil bli hentet med minibuss, sier hun.

Fire solbrillekledde menn i 20-30-årene organiserer transporten videre. Turen har ikke vært gratis for noen av de som har kommet over.

- Jeg må betale 200 dollar til for å komme meg til Miami. Jeg har ikke noen penger, men søstrene mine skal betale for meg når jeg kommer fram. De sa de kunne kjøre meg til døra. 

Selv om cubanerne dra rett videre, har ikke alle i Laredo vært like fornøyde med den nye innvandrerstrømmen. De fleste som bor i byen har røtter i Mexico og Sør- og Mellom-Amerika, og ifølge New York Times har en gruppe tidligere soldater holdt to demonstrasjoner ved grenseovergangen, og stilt spørsmål ved hvorfor cubanerne slipper automatisk inn, mens andre innvandrere ikke gjør det.

- Forberedt Amerikanske grensemyndigheter har ingen planer om å endre praksis, og sier de er forberedt på å ta i mot økt strøm av cubanere til grensestasjonene mot Mexico.

- Vi har heller ingen planer for å be om politiske endringer. Vi forsøker å legge opp til sikker og lovlig innvandring fra Cuba, og å forhindre farlig og ulovlig innvandring, skrive Rick Pauza, kommunikasjonsrådgiver i US Customs and Border Protection, i en e-post til Dagbladet.

OVER: Grensemyndighetene har plutselig fått en helt ny gruppe å håndtere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
OVER: Grensemyndighetene har plutselig fått en helt ny gruppe å håndtere. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Han skriver at alle cubanerne som kommer til grensestasjonene blir intervjuet og undersøkt, og at de ikke slipper inn kriminelle eller noen som har forsøkt å ta seg inn i landet på ulovlig vis tidligere.

VEIEN VIDERE: De fleste som kommer over til Laredo drar rett videre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
VEIEN VIDERE: De fleste som kommer over til Laredo drar rett videre. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
SKAL KOMME ETTER: Claudia har måttet dra fra datteren Cattleya (1). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SKAL KOMME ETTER: Claudia har måttet dra fra datteren Cattleya (1). Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media