Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I årevis har han dykket i samme område. Så fant han plutselig en uvurderlig skatt

Det største funnet av antikviteter fra romertida på 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Han dykker der annenhver helg, men amatørdykkeren har aldri funnet noe lignende i området.

Rett utafor kysten til den israelske byen Caesarea, ligger et forlist skip på havbunnen av det som for århundrer siden var en havn - et yndet mål for amatørdykkere.

- Det tok oss et par sekunder å forstå hva som skjedde, sier Ofer Raanan til nyhetsbyrået Associated Press (AP).

Beskrevet som uvurderlige Sammen med Ran Feinstein dykket Raanan utafor Caesarea-kysten i april da de gjorde det sensasjonelle funnet. På havbunnet, like ved vrakrestene av det forliste skipet, fant de det som i etterkant viste seg å være det største enkeltfunnet av antikviteter fra romertida på over tre tiår.

- Det var fantastisk. Jeg dykker her annenhver helg, og jeg har aldri funnet noen ting lignende, sier Raanan til AP.

Først fant nemlig Raanan og Feinstein en skulptur, men lot den ligge på havbunnen. Da de fant enda en skulptur, skjønte de ifølge nyhetsbyrået at dette var noe spesielt og brakte gjenstandene til overflaten.

Så saumfarte de to amatørdykkerne området og avdekket enda flere gjenstander. Antikvitetene Raanan og Feinsten fant, blir beskrevet som uvurderlige av nyhetsbyrået.

Mynter, krukker og statuer Israelske myndigheter sendte så sine egne dykkere til området, og fant enda mer: Bronsestatuer, lamper, krukker og tusenvis av mynter som avbilder de romerske keiserne Konstantin den store og Licinus.

Flere av gjenstandene stammer fra det tredje århundre, mens andre stammer fra det andre- og første århundre, ifølge Jacob Sharvit. Han er direktør for maritim arkeologi ved det israelske antikvitetsbyrået IAA.

Sharvit mener det er sannsynlig at gjenstandene ble fraktet om bord skipet som nå ligger forlist i den eldgamle havna utafor Caesarea, og at skipet trolig forliste i en storm.

Der skal ha skipet ha ligget i 1700 år, skriver AP.

Den eldgamle havna ble ifølge nyhetsbyrået bygget av Herodes den store, og ble bygget i det første århundre.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!