RAPPORT: En ny rapport avslører soningsforholdene for Storbritannias mest beryktede kriminelle. Her fra Wakefield-fengselet. Foto: NTB Scanpix
RAPPORT: En ny rapport avslører soningsforholdene for Storbritannias mest beryktede kriminelle. Her fra Wakefield-fengselet. Foto: NTB ScanpixVis mer

I årevis har livet på innsiden av murene i Storbritannias sikreste fengsler vært en hemmelighet

Ny rapport avslører.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er i utgangspunktet ikke noen dans på roser å sitte bak lås og slå, men for 60 av Storbritannias farligste innsatte er hverdagen en ganske annen igjen.

I en ny rapport, som blir gjengitt i den britiske avisa Independent, avsløres nå nye detaljer rundt soningsforholdene for landets mest beryktede kriminelle. Detaljer som inntil nylig har vært ukjent for de fleste.

Voldelige Det er fengselstjenesten selv som har utarbeidet rapporten der både innsatte og fangevoktere har blitt intervjuet for å kartlegge soningsforholdene i det som blir kalt «jails within jails» eller «fengsler i fengslene».

De fleste som sitter på disse høysikkerhetsavdelingene har blitt sendt dit etter at de har angrepet vakter eller andre innsatte ved andre fengsler.

Blir de først satt på en slik avdeling blir de mest sannsynlig sittende der i en årrekke, og siden 1998 har bare fem fanger blitt flyttet ut. Blant de som nå sitter der er Charles Bronson, regnet som Storbritannias farligste mann.

22 timer på cella i døgnet Rapporten forteller at en av de innsatte på høysikkerhetsavdelingen omtaler forholdene «som å bo på en ubåt», og lufegården der fangene får anledning til å se et glimt av dagslys blir beskrevet som «uaksebtable og undertrykkende bur».

Inspektørene fant også at det var for få aktiviteter for de innsatte, og i Wakefield-fengselet sitter fangene på cellene sine i 21 eller 22 timer hver dag fordi de blir sett på som for farlige til å slippes ut over lengre perioder.

ADX: Selv om fangene i de britiske fengslene mener de blir behandlet dårlig, er det likevel lite mot hvordan forholdene er i USAs mest beryktede høysikkerhetsfengsel ADX. Foto: Google Earth
ADX: Selv om fangene i de britiske fengslene mener de blir behandlet dårlig, er det likevel lite mot hvordan forholdene er i USAs mest beryktede høysikkerhetsfengsel ADX. Foto: Google Earth Vis mer

Likevel får systemet ros. På grunn av den høye sikkerheten er det så og si ingen rapporter om voldshendelser, og avdelingene blir beskrevet som «veldrevne og profesjonelle».

Innsatte Rapporten navngir ingen av de innsatte på de lukkede avdelingene, men Independent ramser likevel opp tre av fangene som sitter der:

Kevan Thakrar: Soner en dom på 35 år for en narkotikarelatert trippeldrap. I tillegg stakk han tre fengselsbetjenter med en knyst flaske i Frankland fengsel i 2010, men ble frikjent for disse anklagene etter at det ble avgjort at han led av post-traumatisk stress da hendelsen inntraff.

Lee Foye: Sonet i utgangspunktet en drapsdom etter at han tok livet av kjæresten sin, men ble sendt til høysikkerhetsavdelingen etter at han i fengsel drepte en mann som var dømt for pedofili. De to deltok i samme terapi-gruppe, og Foye skal ha sagt at han ville «avlive» mannen dømt for pedofili. Han har siden skjært av seg begge ørene med et barberblad.

Kamel Bourgass: Ble dømt til 17 år i fengsel for å ha planlagt et terrorangrep med giftstoffet ricin, og for drapet på en politimann. I rapporten heter det at han ble sendt til lukket avdeling på grunn av innflytelsen han hadde over andre fanger, og at han angrep en annen innsatt.

ADX Selv om fangene i de britiske fengslene mener de blir behandlet dårlig, er det likevel lite mot hvordan forholdene er i USAs mest beryktede høysikkerhetsfengsel ADX.

Dagbladet skrev i vår om hvordan New York Times avdekket grusomme forhold bak murene i fengselet der blant annet Theodore John«Unabomber» Kaczynski, Eric RandolphZacarias MoussaouiTerry NicholsVincent BascianoCharles HarrelsonMichael SwangoLarry Hoover og Robert Hanssen soner sine respektive straffer.

Også Thomas Silverstein sitter her. Mannen som i 1983 tok livet av fengselsbetjent Merle Clutts og med det fikk det føderale fengselsbyrået til å innføre Supermax-fengselet i Colorado.