I årevis har livet på innsiden av murene i USAs sikreste fengsel vært et mysterium. Nå avsløres grusomhetene

- Dette stedet er ikke laget for mennesker.

AVSLØRINGER: Fengelssystemet i USAs brudd på lover og regler, for ikke å snakke om menneskerettigheter, har lenge vært fullstendig skjermet for offentligheten. Men i en lang kjede av tilfeldigheter, dokumentert i en artikkel av New York Times, står nå det føderale fengelsbyrået overfor et søksmål som kan komme til å endre måten fanger med psykiske lidelser soner på for alltid. Foto: Google Earth
AVSLØRINGER: Fengelssystemet i USAs brudd på lover og regler, for ikke å snakke om menneskerettigheter, har lenge vært fullstendig skjermet for offentligheten. Men i en lang kjede av tilfeldigheter, dokumentert i en artikkel av New York Times, står nå det føderale fengelsbyrået overfor et søksmål som kan komme til å endre måten fanger med psykiske lidelser soner på for alltid. Foto: Google Earth Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det amerikanske fengelssystemets brudd på lover og regler, for ikke å snakke om menneskerettigheter, har lenge vært fullstendig skjermet for offentligheten.

Men i en lang kjede av tilfeldigheter, dokumentert i en artikkel av New York Times, står nå det føderale fengelsbyrået overfor et søksmål som kan komme til å endre måten fanger med psykiske lidelser soner på for alltid.

Saken har vært omtalt tidligere, blant annet av The Guardian i 2012, men aldri i slike detaljer.

Det hele begynte med Rodney Jones.

ADX

Han har vært inn og ut av fengsler hele sitt voksne liv, og hadde store problemer med å tilpasse seg et liv på utsiden av murene. En gang kjøpte han en pose «crack» og ringte politiet for å angi seg selv, bare fordi han ville tilbake til det miljøet han så på som trygt.

Men nå har han holdt seg ute i tre år. Hovedsakelig fordi han har bestemt seg for at han aldri vil tilbake dit hvor han sonet de siste åtte årene av sin siste dom.

Høysikkerhetsfengselet ADX i Florence, Colorado, som av en tidligere fangevokter ved navn Robert Hood ble beskrevet på følgende måte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.