Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

I årevis har mystiske gaveposer dukket opp hos kvinner i den lille byen

Den ukjente giveren har pakket inn havregryn, sigaretter og ei klokke. Ingen vet hvem som står bak.

RAR GAVE: Celia Williams Lundh synes det er ekkelt med den rare gaven som dukket opp på bilpanseret hennes. Foto: Privat
RAR GAVE: Celia Williams Lundh synes det er ekkelt med den rare gaven som dukket opp på bilpanseret hennes. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De vet ikke hvem gavene kommer fra, men de har alle fått det samme. De senere årene har minst sju av kvinnene i den lille byen Leknes i Lofoten mottatt merkelige poser levert på bilpanseret. Sist i rekken, er Celia Williams Lundh. Hun ble på ingen måte glad for overraskelsen.

- Jeg synes det er skummelt. Jeg vet ikke hva det betyr eller hvem som står bak. Jeg føler meg redd, sier hun til Dagbladet.

Gavene, som blir levert i en plastpose, inneholder hver gang det samme: en pakke havregryn, to sigarettpakker og ei «Police»-klokke. Selv fant Lundh posen etter at hun var ferdig med kveldsvakt mandag i forrige uke.

- Jeg trenger ikke gaver fra fremmede folk. Folk som skal prøve å være snille bør legge igjen en lapp, sier hun.

Nå vil hun gå til politiet med posen og innholdet. Det var Lofotposten som først omtalte saken.

Bundet fast i vidusviskeren

Via Facebook forsøkte Lundh og samboeren å finne ut hvem som sto bak gavemysteriet. Det tok det ikke lang tid før hun fikk respons fra flere kvinner i byen som hadde fått samme overraskelse.

Lundh forteller at klokka var helt ny, men at det ikke var mulig å se på esken eller noe annet sted hvor den var blitt kjøpt. En av de andre som har mottatt gavepose, er Monica Andersen.

- Den var blitt bundet fast til vindusviskeren på bilen min, som sto parkert på min daværende arbeidsplass midt i Leknes, forteller hun.

Fikk røyken hun brukte

Andersen etterlyste en mulig eier både på Coop Prix, hvor posen kom fra, hos politiet og gjennom flere innlegg på Facebook. Det er nå mer enn fem år siden.

- Jeg tenkte at det var en gave til meg. Jeg fikk to pakker med mentolsigaretter som jeg røykte på den tida. Jeg trente også en god del og spiste havregrøt hver morgen, forteller hun.

Men tida gikk uten at noen giver meldte seg. I motsetning til Lundh, satte hun pris på gaven, og forteller at klokka falt i smak. Hvem som sto bak gaven, er imidlertid fortsatt et mysterium.

Ikke redd

- Jeg har aldri vært redd og har aldri følt meg overvåka, men jeg har vært veldig nysgjerrig. Jeg har undra meg når jeg har sett på klokka og lurt på hvem den kommer fra. Nå er jeg blitt fryktelig nysgjerrig igjen, sier Andersen.

Responsen på Facebook har variert fra redsel til at noen synes det hele bare er spennende ifølge Andersen. Noen har også spekulert i om det er noen symbolikk knyttet til de tre gavene. Andre lurer på om det er noen som er syke som trenger hjelp.

- Andre syntes det var gøy å tagge single kompiser, sier Andersen, som påpeker at det også bare kan være noen som prøver å være snille.

- Hvem vet, det kan jo også være en person som følger litt ekstra med, sier hun.

- Ikke straffbart

Konstituert lensmann i Vest-Lofoten, Dag Sture Strøm, sier til Dagbladet at politiet først ble kjent med gavepose-saken de senere dagene. Foreløpig har de ikke mer kunnskap om hva som ligger bak, enn det kvinnene har selv.

- Ingen av dem som har opplevd dette tidligere, har vært i kontakt med politiet. Det er heller ikke levert noen anmeldelse, sier Strøm.

HACKET: To tv-sendinger ble kapret på kvelden søndag 22. november 1987. Ingen har klart å finne ut hvem som skjulte seg bak Max Headroom-kostymet til personen som dukket opp i tv-skjermen til folk i Chicago-distriktet i USA. Video: Creative Commons / Wikimedia Commons Vis mer

Det gjør naturlig nok sitt til at politiet heller ikke har noen mistanke om hvem som står bak gaveposene. Om mysteriet noen gang blir løst, blir det trolig ikke ved hjelp av politiet.

- Vi ser ikke på dette som noe straffbart ut ifra opplysningene vi har per nå. Det er derfor ikke gjort noen undersøkelser i saken, sier Strøm.