VÅPEN

I åtte år trodde Forsvaret at denne pistolen var destruert. Så dukket den opp under madrassen til fryktet gjengleder i Oslo

Tusenvis av våpen fra Forsvaret er på avveie. Slik havner de hos tunge kriminelle.

ETTERFORSKER: Skule Worpvik (t.h.) og Tor Kjellaug i Sør-Øst politidistrikt jakter ulovlige våpen - og har sporet opp omkring 2000 våpen så langt. En rekke av våpnene stammer fra Forsvaret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERFORSKER: Skule Worpvik (t.h.) og Tor Kjellaug i Sør-Øst politidistrikt jakter ulovlige våpen - og har sporet opp omkring 2000 våpen så langt. En rekke av våpnene stammer fra Forsvaret. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SKIEN (Dagbladet): Det var ved 2230-tida om kvelden, 10. mars i fjor, at politiet slo til mot leiligheten til en tidligere sentral skikkelse i den kriminelle B-gjengen.

I tillegg til 10 gram hasj, fant de en pistol under madrassen. Pistolen var en norskprodusert, halvautomatisk pistol av merket Colt – en såkalt «Kongsberg-Colt» - og lå sammen med tilhørende ammunisjon. «Kongsberg-Colten» ble produsert fram til 1986, og var i bruk både i Hæren, Luftforsvaret og Heimevernet. I 1992 ble det besluttet at våpenet var utrangert og skulle innleveres.

Mannen la alle kortene på bordet. Han slapp fengsel fordi han nå hadde fått seg vanlig jobb og forsøkt å bryte med det beryktede gjengmiljøet der han hadde vært en lederskikkelse i en årrekke.

TIDLIGERE GJENGLEDER: Mannen som var i besittelse av pistolen, er en tidligere sentral skikkelse i den kriminelle B-gjengen. Foto: Dagbladet
TIDLIGERE GJENGLEDER: Mannen som var i besittelse av pistolen, er en tidligere sentral skikkelse i den kriminelle B-gjengen. Foto: Dagbladet Vis mer

Saken var likevel en a ha-opplevelse for Oslo-politiet:

Politiet ante ingenting

Der våpenet i virkeligheten var i sirkulasjon i et av Norges tyngste kriminelle miljøer, trodde politiet og Forsvaret at det var destruert for mange år siden.

- Det er riktig at våpenet stammer fra Forsvaret, men politiet hadde ikke registrert denne som stjålet, skriver Audun Kristiansen, seksjonspåtaleleder ved enhet for Felles etterretning og etterforskning i Oslo-politiet, i en e-post til Dagbladet.

Dagbladet har fått innsyn i rapporten fra politiets laboratorieundersøkelse av våpenet. Der går det fram at pistolen utfra serienummeret verken er registrert i det nasjonale våpeneierregisteret, eller i politiets registre over tapte og stjålne våpen. Det er trolig ikke brukt i kriminell virksomhet tidligere. Ingen av prosjektilene eller patronhylsene i Kripos' åstedsregister er påvist å stamme fra denne pistolen.

PISTOLEN: Her er pistolen som ble funnet hjemme hos den fryktede gjenglederen - åtte år etter at den var antatt ødelagt. Foto: Kripos
PISTOLEN: Her er pistolen som ble funnet hjemme hos den fryktede gjenglederen - åtte år etter at den var antatt ødelagt. Foto: Kripos Vis mer

- Den skal ha vært overført til destruksjon i Forsvaret i 2008. Det er alt vi vet om dette. Undersøkelsene som Kripos har gjort av våpenet har heller ikke gitt politiet flere opplysninger. Etterforskningen har heller ikke avdekket andre opplysninger som for eksempel hvor vedkommende fikk det fra, skriver Audun Kristiansen i Oslo-politiet på e-post.

I mars oppga Forsvaret at 6439 våpen var på avveie, et tall Dagbladet har spurt Forsvaret om fortsatt er korrekt. Oberstløytnant Frank Sølvsberg i Forsvarsdepartementet skriver i en e-post at tallet er noe misvisende - fordi det må skilles mellom tilsiktet og utilsiktet tap av våpen: Utro tjenere på den ene siden, og uhell og ulykker på den andre.

TILTAK: Oberstløytnant Frank Sølvsberg opplyser at Forsvaret har skjerpet rutinene og innført nye tiltak for å hindre våpen i å komme på avveie. Foto: Forsvaret
TILTAK: Oberstløytnant Frank Sølvsberg opplyser at Forsvaret har skjerpet rutinene og innført nye tiltak for å hindre våpen i å komme på avveie. Foto: Forsvaret Vis mer

Sikkerhetsbrist

- Det er et problem at destruerte våpen havner i sirkulasjon igjen. Og vi har utfordringer med tanke på våpen fra Forsvaret, sier politiinspektør Skule Worpvik i Sør-Øst politidistrikt til Dagbladet.

Han møter Dagbladet sammen med etterforskningsleder Tor Skjellaug. Sammen jobber de nå fulltid med å grave i det illegale norske våpenmarkedet. Sør-Øst politidistrikt har de siste to årene jaktet ulovlige våpen. Til nå har prosjektet sporet opp over 2000 illegale våpen.

- Forsvarsvåpen er et at temaene vi ser går igjen, sier Worpvik til Dagbladet.

- Hvor ligger sikkerhetsbristen?

- Den aktuelle saken viser at det har vært en rutinesvikt i Forsvaret. Saken er noe tilbake i tid. Funn av forsvarsvåpen er en bekymring og det er viktig å komme til bunns i hvordan våpnene kommer ut på markedet.

KJEDEN: Våpenprosjektets etterforskning har avslørt et mønster i kjeden fra ofte lovlydig samler, til tung kriminell. Grafikk: Kjell Erik Berg
KJEDEN: Våpenprosjektets etterforskning har avslørt et mønster i kjeden fra ofte lovlydig samler, til tung kriminell. Grafikk: Kjell Erik Berg Vis mer

Stråmenn

Etterforskerne har gravd mye i båndene fra samlermiljøet til kriminelle.

- Forsvarsvåpnene er et av områdene der vi ser forbindelser mellom disse miljøene. Mange håndvåpen fra Forsvaret havner i samlermiljøet, og selges så videre, sier Worpvik.

Våpenprosjektets etterforskning har avslørt et mønster i kjeden fra ofte lovlydig samler, til tung kriminell: Kriminelle legger ofte inn bestillinger hos sine kontakter, som så tar kontakt med stråmenn med kontakter inn i samlermiljøet.

- Motivasjonen for profitt ligger i det vi kaller det «grå» markedet, sier Worpvik.

- Ledd en i kjeden ser ikke nødvendigvis på seg selv som kriminell.

Møtes i fengsel

- Det er ikke sikkert at selger vet hvem endelig kjøper er. Har du et våpen du ønsker å bli kvitt kan det være naturlig at du kontakter folk i din egen krets, som har samme kunnskap og interessefelt. Men så har disse igjen kontakt med kriminelle.

Eksempler på steder der kriminelle knytter kontakter inn i samlermiljøet er i fengsel eller i MC-miljøet. Denne glidende overgangen mellom hvitt og svart gjør også våpenhandlene svært vanskelige å etterforske.

- Vi har sett saker der folk i våpenmiljøet har sonet for eksempelvis promillekjøring - og så møtt tyngre kriminelle i fengsel, sier Worpvik.

- Transaksjonene minner mye om narkohandel. Ledd nummer en og to skaffer, mens ledd nummer tre holder kjeft.

Rutinesvikt

Mannen som hadde våpenet er en av personene som politiet mener var sentrale i B-gjengen – en av de farligste kriminelle gruppene som herjet i Oslo på 2000-tallet.

- Våpenet i denne saken er ett av våpnene vi ser kommer ut på markedet etter svikt i rutinene, sier Skule Worpvik.

- Det finnes linker fra gjengmiljøet i Oslo til samlermiljøene.

Advokat Vidar Lind Iversen sier han ikke har kunnskap om hvor klienten fikk våpenet fra, og påpeker at mannen nå har fått seg en vanlig jobb og familie.

- Han er i en helt vanlig familiesituasjon og ikke involvert i kriminalitet, sier Lind Iversen til Dagbladet.

FORSVARER: Vidar Lind Iversen sier klienten nå ikke er involvert i kriminalitet. Foto: NTB scanpix
FORSVARER: Vidar Lind Iversen sier klienten nå ikke er involvert i kriminalitet. Foto: NTB scanpix Vis mer

Forsvaret: - Fem saker i år

Oberstløytnant Frank Sølvsberg i Forsvarsdepartementet skriver i en e-post til Dagbladet at det er registrert fem saker med våpen på avveie i år – men at nye rutiner nå er på plass.

- Tall på våpen på avveie fra Forsvaret er oppsamlet og akkumulert fra mange år tilbake, noe helt tilbake til før andre verdenskrig. Forsvaret har siden 2009 gjennomført flere konkrete tiltak i rutiner og systemer for å redusere muligheten for at våpen kommer på avveie. I 2017 er det registrert fem avvik, skriver Sølvsberg.

De nye tiltakene står beskrevet i faktaboksen nedenfor.

- På hvilke måter forsvinner våpen fra Forsvaret, og hva gjør dere for å hindre det?

- Det må skilles mellom tilsiktet og utilsiktet tap av våpen. De tilsiktede er gjennom utro tjenere som gjør underslag av materiell. De utilsiktede er tap av våpen under øvelser, i utlandet eller som har blitt stjålet opp gjennom tidene fra private hjem til HV-soldater. I tillegg er det slik at ikke all tidligere dokumentasjon, rutiner og regnskapsføring har vært på det nivået vi nå opererer med. Derfor er nok tallene på våpen på avveie noe misvisende.

- Hvordan ser dere på denne konkrete saken?

- Forsvaret ser alvorlig på enhver sak der forsvarsvåpen på avveie dukker opp igjen, og vi bistår politiet med informasjon og dokumentasjon i saken.

Forsvaret: Ti nye tiltak

Forsvaret har siden 2009 gjort en rekke endringer i rutiner og systemer for å redusere muligheten for at våpen kommer på avveie, skriver oberstløytnant Frank Sølvsberg i en e-post til Dagbladet:

  • Innføring av en felles regnskapsmodul for alt materiell, inklusive våpen
  • Årlig re-kvittering av utleverte våpen
  • Sentralisering av våpenlager
  • Sentralisering av destruksjon av våpen til ett sted, fra tidligere hvor dette foregikk flere steder
  • Bedre forvaltningsrutiner rundt våpen som skal til destruksjon, både fysisk og regnskapsmessig
  • Sentralisering av mottak av nye våpen til Forsvaret og regnskapsføring av disse på ett sted.
  • Økt informasjonsutveksling med andre offentlige etater
  • Nedsetting av granskningskommisjon for hvert tilfelle av tap av våpen
  • Pågående arbeid med å sikre sporbarhet og historikk ved endringer i våpenregisteret
  • Reduksjon i antall våpen som er lagret utenfor Forsvarets lagre

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer