BANKSY-KATTEN OG JENTA:  Denne lille jenta og familien hennes våknet en morgen til at den britiske kunstneren Banksy kom og la igjen en katt på det eneste som var igjen av storfamiliens mange hus etter at bombene falt i fjor sommer: På inngangspartiet. Familien på 50 personer bor i teltet bak, og har gjort det i nær ett år nå. Alle foto: John T. Pedersen / Dagbladet
BANKSY-KATTEN OG JENTA: Denne lille jenta og familien hennes våknet en morgen til at den britiske kunstneren Banksy kom og la igjen en katt på det eneste som var igjen av storfamiliens mange hus etter at bombene falt i fjor sommer: På inngangspartiet. Familien på 50 personer bor i teltet bak, og har gjort det i nær ett år nå. Alle foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

I Banksys bakgård

Den verdenskjente kunstneren Banksy dukket plutselig opp i Gaza, hos arbeidsledige og husløse Mohammad og storfamilien på 50.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GAZA (Dagbladet): I begynnelsen av februar i år dukket plutselig den anerkjente og anonyme britiske Banksy opp i Gaza. Banksy lurte seg inn via tunnelene mellom Egypt og Gaza, og stakk nærmest like raskt ut igjen.

En av de aller få som fikk møte den britiske gatekunstneren «in person» i Gaza, er den arbeidsledige Mohammad Al Shenbari (30). Han og storfamilien på 50 mistet husene sine under den massive israelske bombinga i fjor sommer. Siden den gang har de over 50 personerne i storfamilien bodd tett i tett, bak en teltduk. Det var er Banksy dukket opp:

- Det var en fredag, i halvsju-sju-tida om morgenen. Han kom hit, malte katten i løpet av 40 minutter til en time. Så kom han inn til oss. Drakk te og pratet - og dro, forteller Al Shenbari til Dagbladet.

Verdens største utendørs fengsel Han beskriver Banksy som en mann i 30-40-årene, og som «en svært hyggelig fyr». Banksy reiste rundt i Gaza sammen med en hjelper og oversetter. De så etter egnede steder der Banksy ville male sin politiske kunst - som til vanlig selges for millioner av kroner.

Den britiske kunstneren ønsket å legge fra seg sin verdenskjente signatur på steder som fikk kjenne den voldsomme israelske bombingen av Gaza i fjor sommer. Målet var å vise verden den pågående blokaden av Gaza: Der nær to millioner mennesker er stengt inne, i det både Banksy og andre kaller «verdens største utendørs fengsel».

KATT I BUR:  Mohammad Al Shenbari (30) og storfamilien på 50 fikk husene sine bombet i stykker i fjor sommer. Bare inngangspartiet til det ene huset står igjen, og det er her Banksy laget katten i bakgrunnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
KATT I BUR: Mohammad Al Shenbari (30) og storfamilien på 50 fikk husene sine bombet i stykker i fjor sommer. Bare inngangspartiet til det ene huset står igjen, og det er her Banksy laget katten i bakgrunnen. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Al Shenbari og hans stor-familie på 60 bodde før krigen i fire murhus. I dag er det bare inngangspartiet til det ene huset som står igjen, og det er her Banksy malte katten.

- Banksy sa jeg måtte passe på katten. At den kan gi meg og familien litt ekstra penger, om jeg tar godt vare på den, sier Al Shenbari.

Katt i bur For å ta vare på Banksy-katten har han laget et provisorisk nettinggjerde foran, sånn at barn ikke tegner på katten, eller at den blir forsøkt stjålet. Alle Banksy-sjablonger går for millioner av kroner. Det kunne ha gitt Al Shenbari og familien en ny og langt bedre framtid.

- Det er tydelig mange som vil ha katten. Det var nettopp en brite som ringte meg og sa at han ville gi meg mye penger for katten Men foreløpig vil jeg ikke selge, sier 30-åringen.

Men Al Shenbani og familien kan trenge alle pengene de kan få. I dag bor storfamilien under svært dårlige kår. De har satt opp provisoriske vegger og tak, og det er store glipper mange steder, både i tak og vegger. Hvis det regner, blir familien våte. Toalett eller bad har familien ikke. Ei heller møbler.

- Livet i Gaza er forferdelig og ble enda verre med krigen i fjor sommer. Barna får ikke sove om natta fordi de har mareritt, vi er sultne, og vi har nærmest gitt opp å tro at husene våre vil bli bygget opp igjen, sier Al Shenbari.

Gravid og motløs Like bak ham begynner den ene datteren å hylgråte. Hun har falt og fikk fingeren inn i en vifte, og viser fram fingeren.

- Dette er ikke akkurat et bra sted å bo for barna. Eller for noen, sier El Shenbaris kone, gravid i åttende måned.

Hun smiler tappert. Men det er tøft å ha åtte barn og bo uten ordentlige tak eller vegger. Og ha svigerfar og svigermor, svogre og svigerinner tett innpå seg.

- Hva kan vi gjøre? Sier hun bare. Og henger opp klær på en snor ute i den varme, varme sol.

Den nådeløse krigen Gaza-krigen startet 8. juli i fjor, og varte i 50 dager. Da ble lutfattige Gaza bombet mange tiår tilbake. Ikke ett av de over 12 000 fullstendig ødelagte husene er bygget opp siden den gang.

FORFERDELIGE KÅR:  Mohammad Al Shenbari (30), barna hans og storfamilien på 50 personer bor under svært spartanske og vanskelige kår i Gaza. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
FORFERDELIGE KÅR: Mohammad Al Shenbari (30), barna hans og storfamilien på 50 personer bor under svært spartanske og vanskelige kår i Gaza. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

Al Shebani og de nær to millioner innbyggerne er nedbrutt, utslitt og skuffet. Lurer på hvorfor verden har glemt dem.

- Men det var i hvert fall fint å få besøk av Banksy, sier Al Shebani.

Banksy laget Gaza-video som han presenterte på egne hjemmesider tidligere i år.

Banksy har lagt igjen mange politiske meldinger på vegger i verden, men den nye Banksy-videoen fra Gaza må kunne karakteriseres som et av hans mest politiske prosjekter.

Les også: • Bor fremdeles i ruinene: Ikke ett av husene i Gaza er bygget opp
• Statsviter: - Gaza er en tikkende bombe
FN i Gaza fortviler: har ikke nok penger til å åpne opp skolene til høsten

LANGT IGJEN:  Dette er nabolaget til Al Shenbari-familien: De bor i det nordlige området Beit Hanoun, som var et av de verst bombede under fjorsommerens voldsomme israelske bombing. - Jeg håper å bo under ordentlig tak igjen, men begynner å miste troa, sier Al Shenbari. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
LANGT IGJEN: Dette er nabolaget til Al Shenbari-familien: De bor i det nordlige området Beit Hanoun, som var et av de verst bombede under fjorsommerens voldsomme israelske bombing. - Jeg håper å bo under ordentlig tak igjen, men begynner å miste troa, sier Al Shenbari. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer