I baronessens seng

Rimi-Hagen møter Mille-Marie. Flytt deg, kongen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DET BLÅSER OPP TIL

kongelige dimensjoner når godseier Mille-Marie Treschow og kjøpmann Stein Erik Hagen slår sine formuer sammen i Larvik kirke neste lørdag. Statsministeren har takket ja og er allerede synlig oppstemt. En tidligere biskop er hyret inn til vielsen. Og NRK har gjort unna bryllupsintervjuet på plenen foran slottet, unnskyld, godset. Her lærte vi at i Treschow-skogene «pysjer» man byttet under jakten, hvilket betyr å lure seg innpå dyret som var det en alminnelig storaksjonær. Paret skal også opprette et om ikke kongelig, så i alle fall et velgjørende fond på en halv milliard for gründere. Dessuten kunne alle se at Mille-Marie har klasse og handler på Meny. Minst.

KLINTEN VAR

allerede skilt fra hveten da lekkasjene fra gjestelista begynte å sive ut til offentligheten denne uka. Det er Per-Kristian Foss, men ikke Jens Stoltenberg. Det er Rema-Reitan og Bjørn Rune Gjelsten, men ikke Kjell Inge Røkke og Jens P. Heyerdahl. Det er dagens maktelite, pluss Christen Sveaas, som skal samles på godset Fritzøehus, landets største privatbolig utenom Slottet, etter vielsen. For alt jeg vet kan det også være noen oppriktige venner til stede, selv om jeg mistenker både kjærlighet og vennskap for å stå direkte i veien når finanslivets største aktører gjør jobben sin og skaper verdier, er det ikke det det heter? Til stede vil ganske sikkert også være et par biskoper og representanter for de fornemme «gamle» pengene, dynastiene Wedel Jarlsberg og Løvenskiold. En hensiktsmessig allianse, med andre ord.

UTENKELIG AT

tidligere statsminister Trygve Bratteli ville ha trukket i kjole og hvitt for å kaste glans over, alternativt låne glans fra, et kaksebryllup uten at han sto i en slags relasjon, formell eller privat, til brudeparet. Men han tilhørte den nøysomme tida før oljemilliardene, før mediestrategene, før det ble lov å flashe den private rikdommen med mediene som speil. På den annen side handler Bondeviks yesss, klart jeg kommer!! om noe mer enn en kjendissugen statsminister som er i ferd med å abdisere fra toppolitikken til fordel for «himmelsk fotball», når han ikke trekker i prestekjolen for å vie Erik Solheim. Forbindelsen Treschow/Hagen er en fusjon av mektige samfunnskrefter som kan regne med betydelige synergieffekter. Hans råskap i forretninger, hennes pertentlige langsiktighet. Hans gatesmarte hensynsløshet, hennes slottstappete diskresjon og pliktfølelse. Aller mest kan vi forvente et profesjonelt partnerskap mellom landets rikeste mann og kvinne, som har til hensikt å investere sine penger i ny næring. Sammen representerer de nesten et halvt forsvarsbudsjett. Det skulle bare mangle om ikke Bondevik reagerte på de elektriske støtene fra maktens kraftlinjer.

I VÅR TRADISJON

oppfattes det som udemokratisk når makta viser seg fram med diamantene på i full offentlighet, i stedet for å klumpe seg sammen to og tre i hemmelige, helst statlige bøttekott. Selv om vi før neste lørdag får innsyn i hvordan samfunnet virker, for eksempel hvor mange ordførere som er invitert fra kommuner der herskapet på Fritzøehus ligger i forhandlinger om å få utvidet byggetillatelse på sine fritidseiendommer, vil noen beklage at de rike tar oppmerksomheten fra de fattige. For å si det med Dagens Næringsliv og Rimi-Hagen: Skjønner ikke folk at det er kapitalister som ham og Mille-Marie vi skal leve av når oljen tar slutt?

OG DET GJØR VI.

Det er jo derfor vi står her langs veien og måper med lua av og alle medier på vid vegg hver gang en Røkke, en Celina, en tobakkskonge, en Hagen og nå en Mille-Marie med aner mer enn seks generasjoner tilbake i Dansk adelskalender, kjører forbi. Riktignok truer Hagen med å flytte pengene sine utenlands hvis ikke Jens Stoltenberg slutter å bruke ham som eksempel på rikinger som tjener fett på regjeringens skattemelding. Hagen vil nemlig som Røkke anerkjennes som en langsiktig, ansvarlig verdiskaper, en hedersmann som er bevisst sitt samfunnsansvar. Da har han ikke bruk for ryktet som hensynsløs og grådig. For fire år siden sto han på prekestolen i Vålerenga kirke og refset grådighetskulturen innen næringslivet, til alles forbløffelse og uten at det hjalp. Nå gjenstår å se hva han vil bruke landets største private kontantformue til. Giftermålet inn i nestenadelen på Fritzøehus kan tilføre ham et nyttig stenk av majestetisk opphøyethet. Statsministeren har i alle fall gitt sin velsignelse. Kongens skål.