«I begynnelsen var sikkerhetspolitiet»

Lørdag, 4. desember 1999 Gud rår i himmelen og regjeringen på jorda. Tankbilene med fyringsolje til opposisjonsbyene Nis og Pirot, EUs gave innenfor programmet olje til demokratisering, ventet forgjeves på fortolling i ti døgn på parkeringsplassen (eies av presidentens sønn og koster visst 100 tyske mark per døgn).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå har de kjørt tilbake til Makedonia, og EUs kontaktmann er arrestert. Så får Gud trå til og sende litt sol. Eller få folk til å stemme på regjeringspartiene.

To tidligere sikkerhetsfolk, som er kommet med kritikk av tjenesten, sitter nå fengslet. Tollfunksjonæren som har ført register over beslaglagte kjøretøyer tildelt sikkerhetspolitiet, blant annet lastebilen som ble brukt i attentatet mot Vuk Draskovic, er omkommet i en underlig bilulykke. Registeret over slike hemmelige biler er forsvunnet. I begynnelsen var sikkerhetspolitiet. Og skal være i all evighet.

Seselj bebuder ny sak mot den uavhengige avisa Danas fordi den trykket anklagen fra EU om at humanitær hjelp er blitt misbrukt til utbetaling av lønninger til kommuneansatte i Zemun, en del av Beograd der radikalerne har makt. Man skal heller drive patriotisk journalistikk.

Bystyret i Beograd vil reparere det amerikanske og franske kultursenteret som ble ødelagt i begynnelsen av bombingen, men regjeringen og politiet tillater det ikke. Under en debatt i Serbias parlament for noen år siden forklarte en av sosialistene at de har flertall og kan stemme gjennom som lov også Onkel Toms hytte, hvis de vil. All makt utgår fra regjeringen.

Tankbilen med den ekstremt farlige transformatoroljen er nå parkert i Beograd like ovenfor drikkevannskildene. Miljøvernministeren forklarer at oljen vil bli nøytralisert kjemisk, at den ikke er farlig og at man trygt kan drikke et helt glass av den. Oljen kan ødelegges bare ved forbrenning ved 2000 grader. Ved lavere forbrenningstemperaturer, som under bombingen av trafostasjonene, utvikles dioksiner, ekstremt kreftframkallende og genpåvirkende. Selv drakk han mineralvann under pressekonferansen.

Regjeringen har ellers innført priskontroll på omkring halvparten av dagligvarene. Det blir altså nå en omgang med billigere varer som ikke finnes, og så en omgang med høye priser. Hvem står egentlig politikere til ansvar for?

Tidlig på dagen snakket jeg lenge med en gateselger. Flyktning. Sivilingeniør. Det finnes 230000 flyktninger bare i Beograd, ikke medregnet dem fra Kosovo. To promille av flyktningene i Serbia er integrert. Resten får klare seg selv. Uønskede både der de var og der de er, uten rettigheter, uten fortid, nåtid og framtid.

Imens øker misnøyen også blant liberale albanere i Kosovo, som forvandles til Taci-klanens og UCKs private stat.